A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Mit kíván a magyar nemzet!

2015. január 02. - concerningthirdparty

Az eddigi tüntetéseket nézve mindig is volt bennem némi hiányérzet. Érezni lehetett a feszültséget és az elkeseredést az emberekben, de ez valahogy megmaradt dühnek, nem transzformálódott valódi pontokká amit követelni lehet. És véleményem szerint az "Orbán takarodj!" pont annyira hatékony, mint a "Gyurcsány takarodj!". Nem megoldás elküldeni az aktuális kormányzatot melegebb éghajlatra, mert jön egy másik, aki pont azt csinálja mint az előző. Ezért összeírtam pár pontot, ami talán kevésbé dallamosan skandálható tömegben, de talán adna egy keretet a követeléseknek.

A lista szubjektív. Egy ember véleménye. Ergo biztos sok jó pontot ki fogok hagyni, ezért már most bocsánatot kérek. De kezdjünk bele: szerintem egy ország akkor működhet jól, ha kiművelt emberfők, egészségesen, jó körülmények között dolgozhatnak. Így tud felemelkedni egy nemzet, okos, egészséges, akarni vágyó emberek kellenek, akik számára minden körülmény biztosítva van a termeléshez. Hazánkra ez sajnos nem igaz. Egészségtelenül élünk, nő a szegénység, és spórolunk az oktatáson. Mintha a lejtőn még kicsit zsíroznánk a kerekeken mert nem csúszunk elég gyorsan lefelé...

A pontok:

1. Növeljük az oktatásra szánt összegeket! Ez lenne az alap. Verjük a mellünket a Nobel díjas tudósainkra, és Klebelsberg Kunóra. Egyetlen probléma van ezzel. Kunó idején az GDP 16%-át fordítottuk oktatásra, 2012-ben 4%-ot. Akkor kitermeltük a világ legnagyobb koponyáit, akkor egyetemeket építtetett a kormányzat nem stadionokat. Most komolyan nincs pénz az iskolákban krétára! Szénszünetek vannak az egyetemeken! Mit várunk? Kétkezi munkásokat szeretnénk, és majd versenyzünk Kínával? Vagy fejlesztjük az embereinket és versenyzünk a magas hozzáadott értékű termékek piacán? Tudom, hogy hanyatlik az a nyugat, de én szeretnék úgy hanyatlani, mint Németország!

2. Növeljük az egészségügy támogatását! Ha valamiben vezetünk Európában az a rákos megbetegedések és az alkoholproblémák. Hamar halunk. Az EU-ban születéskor várható élettartam 80 év, Magyarországon 75. Ingyenes egészségügyünk van, ami jól hangzik, egészen addig amíg be nem kerülsz a rendszerbe. Tömegek, túlhajszolt orvosok, éves várólisták, adósságok, hálapénz. Egy egyszerű vizsgálat is hosszú órákat vesz el. Nem csak tőlünk, az országtól is mert az emberek folyosókon ülnek, munka helyett. Persze a politikusok megszavaztak maguknak VIP ellátást sorban állás nélkül, egyágyas, tévés, külön fürdőszobás szoba jár nekik.

3. Fellépést a szegénység visszaszorításáért! A közmunkát én nem ítélem el, jobb a semminél, csak nem kéne beszámítani a foglakoztatáshoz, és nincs belőle kiút. Össze kell hívni az ország legjobb szakértőit, és ki kell dolgozni egy modern, haladó szellemiségű programot, hogy megoldjuk a perifériák helyzetét. Befektetés támogatás, állami beruházások, munkaerő mobilitás támogatása, stb. Nem vagyok szakértő, de a probléma adott. Éhező rétegek vannak hazánkban, és e mellett nem mehetünk el.

4. Leállítani a látványberuházásokat! Már írtam erről egy korábbi posztban, de itt is helye van. Pár ezer nézőre költünk milliárdokat, miközben a nem jut pénz as hármas metróra, vagy egyéb tömegközlekedési támogatásra. Vagy éppen krétára! Milliárdokért felköltözik Orbán Budára, de nincs pénz a Nyugati pályaudvar tetőjére. Nézzétek meg eső idején, nagyon monumentális látvány, ahogy szitaként felfogja a vizet. Prioritásokat kell felállítani. Mennyien használják, mennyi hasznot hoz az országnak? Hatástanulmányokat kérünk, nem hasraütésszerű találgatást!

5. Transzparenciát! Mindenhol! Közbeszerzésekben, vagyonnyilatkozatokban, párttámogatásban, kampányköltésekben. A Transparency-vel összefogva dolgozzanak ki egy törvényt az átláthatóság érdekében. Ne nőjön az emberek háza maguktól, ne bújjanak "családi összefogás" mögé a villa tulajdonosok. Változtassanak a 25 milliós közbeszerzési értékhatáron! Hazánkban szivárog a közpénz a politikusaink kezei közül, miközben ők 70 milliós villákat vesznek a gyerekeiknek. A korrupciót vissza kell szorítani minden eszközzel, mert minden egyes elcsalt pénz azt jelenti, hogy feleslegesen adóztunk, feleslegesen dolgoztunk!

6. Átlátható gazdaságpolitikát, adóalkotmányt! Már egy korábbi posztomban is írtam erről, hogy milyen mérhetetlenül káros az Orbán kormány gazdaságpolitikája. A hasraütésszerű törvényalkotás, logika nélküli adóztatás, és ez a külpolitika mind mind elijeszti a befektetőket. Minél több a kockázat, a kiszámíthatatlanság, annál kevesebb tőke érkezik hazánkba. Minek fektessen be ide egy vállalkozó, ha nem tudhatja, nem e fogják kikiáltani, hogy extraprofitot tesz zsebre? Vagy mik lesznek az adószabályok egy év múlva? Fél év múlva? Egy tüntetés után? Nem sajnáltatom a befektetőket, mert nem kell őket. Nem veszik el a pénzük ha nem fektetnek be ide, csak mennek máshova. Mi nekünk nem lesz munkánk, ha nem jönnek ide. Kiszámíthatóság kell a gazdaságnak, és átláthatóság!

Ez lenne az én hat pontom! Ti mit tennétek még hozzá? Véleményt alulra, Like-olni ITT tudtok!

Sikerekben gazdag 2015-öt!

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr947030793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.01.02. 13:56:04

1,2 - egyetértek.
3. ez ügyben messze a közmunkaprogram a legjobb megoldás ami a gengszterváltás óta született.
4. Ezzel is egyet lehet érteni.
5-6. Ez egy pont, felesleges kettőt csinálni belőle. Amúgy pedig utópia - nagyjából minden kormány alatt loptak eddig is, és ez után is lopni fognak. Ez a rendszer jellegéből adódik. És ugyanúgy lopnak minden demokráciában, Pl. az USA-ban is, csak ott nagyobb gyakorlat van a dolog eltussolására.

nnnnnnnn 2015.01.02. 14:01:13

ha az első pont az lett volna, hogy tiltsuk be az mszp-t és testvérszervezeteit, akkor hitelesnek tartanám a 6 pontot, így viszont nyilvánvaló hogy ez is csak egy amcsik által irányított blog, hehe :)

midnight coder 2015.01.02. 14:02:02

Ps. Az egészségügyet mindenekelőtt privatizálni kellene. És nem a biztosítási ágát ahogy a szocik akarták, hanem az intézményeket. És nem úgy ahogy a szocik akarták, hogy területi alapon besorolni a polgárt ebbe vagy abba az intézetbe - a minőségi ellátáshoz alapvetően két dolognak kellene teljesülnie:

1. Az intézmények megkapják a megfelelő költségtérítést a kezelések után - szigorúan ellenőrizve hogy ne lehessen trükközni, illetve a trükközőket úgy megbüntetni hogy rájukrohadjon a műanyag lakat a börtönben, de a térítésben legyen benne egy szolid profit is, azaz érdemes legyen ellátni a beteget az intézménynek.
2. Szabad intézményválasztást a betegeknek. Felejtsük el a területiséget, a polgár oda mehessen ahol úgy gondolja, hogy jobb az ellátás.

Innentől kezdve az intézményeknek érdeke lenne, hogy a jó orvosokat megfizessék, a bénákat meg kirúgják a fenébe. Érdemes lenne olyasmire is költeni, hogy a kórház ne úgy nézzen ki, mint egy horrorfilm díszlete.

no_successful2 2015.01.02. 14:26:26

1.-2-3
Mi a f.szomból ? Mert önmagában a 4. pont szerinti költségmegtakarításokból nem telne mindre. Nézd csak meg az állami kiadások százalékos kimutatását.
Nem tudsz ott főzni, ahol üres a kamra. Még a szomszédtól kérhetsz lisztet, de egyszer azt is vissza kell adni.

bölcsbagoly 2015.01.02. 14:33:53

Az enyém is szubjektiv vélemény:
1. Amig az oktatás és egészségüggy reformja nem indul be, minden beel ölt + pénz a feneketlen hordóba húll!
2. a szegénység egy szubjektiv vizsonyulás. Nem kellene az igénytelenséggel és a lumpen , mának való életvitellel összetéveszteni.
3. Ami neked látványberuházás az másnak szükséglet és froditva. Az a mánátok, a stadionozás. SEmmit se fektessünk be, oszunk szét mindent s 20 év múlva néztek mint borju az új kapura, hogy már Albániánál is rosszabbul nézünk ki.
4. maga a közbeserzés léte a korrupció legfőbb forrása. Nem véletlenül erőszakolta ránk az EU. Emellett a fellebbezésdek,perek mindent lelassitanak.
5. Mi nem átlátható most benne?

Jolka40 2015.01.02. 14:44:23

A Nyugati-pu. tényleg rohadtul beázik, és már sok-sok éve. Egy negyed stadion árából meg lehetne csinálni. Ha már arról van szó, hogy mi a benyomásunk az ország állapotáról, ha pl vonattal érkezünk és esik az eső.

midnight coder 2015.01.02. 14:49:09

@bölcsbagoly: A stadionépítés tényleg nettó pénzkidobás, ahogy a profi sportra költött összes pénz.
Az oktatásra kellene koncentrálni, nem sok olyan ország van, ami azért lett naggyá mert a lakói gyorsabban futottak vagy magasabbra ugrottak mint mások. Ha ez így lenne, akkor Afrika lenne a világ gazdasági is kulturális központja - az összes igazán profi élsportoló színes bőrű. Ehhez képest a legnagyobb nyomor épp Afrikában van. Nekünk inkább agyra kellene gyúrni, nem vádlira. Amúgy is inkább ebben vagyunk jók.

bölcsbagoly 2015.01.02. 14:58:50

@midnight coder: a francot az! Amit eddig réköltöttek az aprópénz a segélyekként kútba dobottak mellett! S ez eygszer történik pár évtiozed alatt, a segélyeket meg évente adják.
Amig a mostani pedagógus gárda van és ameddig a tanárok nem tudják eszközök nélkül a munkakörülményeket biztositani a tanórák alatt, addig felesleges tömni bele a pénzt. Bolognai rendszerrel meg nem lehet eredményes felsőoktatást biztositani.

Pipas 2015.01.02. 15:07:46

A s zerző e cikkében leírta, hogy hogyan lehetne jobb országot szervezni, ha mondjuk 30-50%-al magasabb lenne a GDP.

A recept viszonlag egyszerű: erre is, meg arra is költsön az állam többet, merthogy ezek mennyire fontosak. A youtube-ról ismerjük már ezt a gazdasági iskolát, be kell írni a keresőbe, hogy "cig@nyok" és rengeteg szakember elemzését láthatjuk az utcáról, mind az "aggyanak..." refrénre építve.

Persze valamit valamiért, a nemes célokra szétszórt 25%-nyi GDP mellett a szerző javasolja, hogy a focira kevesebbet költsünk, hiszen így megspórolhatunk sacc per kábé GDP 0.005%-nyi összeget. Hurrá!

bölcsbagoly 2015.01.02. 15:11:56

@midnight coder: Agyra lehetne gyúrni, csak ahhoz alapok kelelneek a közoktaás révén. Csak éppen az iskolát gyermekmegörzőnek tekintő és a gyerekeik nevelését az iskolára bizó szülők mentalitása kellen megvéltozzon. No meg a hivatalnok mentaklitzású tanárok kiszhürése, az erőltetett integréáció feladása, az érettségi valós tartalmának a visszaadása, az alkamasság szürésére való tényleges felcvételi rendszer visszaállitása, no meg a boplognai rendszer megszüntetése. A 3 éves alapképzés gyakiorlati ismereteket nem ad, viszont elméletileg nem elég a mesterképzéshez. Az út a visszatérés a gyakorlati tevékenységre alapuló főiskolák és az elméleti képzést biztiositó 5 éves egyetemnek lehet csak.S természetesen a szakképzés alap és közép valamint felsőfokon. Főleg a fizikai munka és a hiánysazkmák terén. Ennek megvalósitása viszont évtizedes munka.

bölcsbagoly 2015.01.02. 15:13:11

Ez amániájuk. Egy hülye kitalálta jelszónak és papagájként ismételgetik.

Brix 2015.01.02. 15:35:32

Felesleges ábrándozni arról , hogy a jelenlegi kormány alatt csökken a szegénység , több pénz jut oktatásra , egészségügyre vagy szociális szférára. A kormány soha nem a többség érdekeit képviselte elmúlt 4 évben , hanem a felső jövedelmi tizedét.

concerningthirdparty 2015.01.02. 15:48:07

Természetesen a felsorolt folyamatok lassúak lennének, hiszen az oktatásba és egészségügybe fektetett pénz hosszú távon térülne meg. A látványberuházások elleni ágálásom oka, hogy mutatja a rendszer pazarló jellegét. Mert nem egyszer költünk rájuk. Mivel nincs elég néző, veszteséget fognak termelni amit a mi adónkból kell kipótolni. Ergo fizethetünk azért mert nem járunk meccsre. Azzal egyetértek, hogy reformok is kellenek nem csak pénz. Ennek ellenére számtalan eszköz lehetne amivel javíthatnánk az állapotokon. Egy stadion árából felhúzhatnának focipályákat, ahol a tömeg sportolhatna. Mondjuk egy árából százat, és a valóban szolgálná a tömegsportot. A látványsportok TAO-s támogatása helyett az oktatást részesíthetnénk előnyben, és legalább már WC papírra futná. Plusz a kiszámítható környezet emelné a beérkező működőtőke értékét, ami valóban emelné a magyar gdp-t. Lehet itt csak pár százaléknyi hangsúlyeltolódás lenne, de már ez is több lenne a semminél.

Pipas 2015.01.02. 15:50:11

@Brix: A jelenlegi kormány igen nagylelkű a kiskeresetűekkel és a rászorulókkal, talán túlságosan is nagylelkű.

Az előző kormány persze még nagylelkűbb volt, dehát ők igazából képtelenek voltak annyit költeni amennyi volt, mindig tovább nyújtóztak mint a takaró volt.

"A kormány soha nem a többség érdekeit képviselte elmúlt 4 évben , hanem a felső jövedelmi tizedét. "

Adott egy húszezer fős hadsereg meg három ló. A hadvezér azt mondja, hogy talán mégsem kellene mind a húszezer vitéznek arra a három gebére ülnie, te szerinted pedig jobb lenne, ha a többség érdekét nézné és nem a három ló érdekében járna el. Merthogy a többség érdeke az lenne, hogy a három lovon poroszkáljanak húszezren? Nem baj, hogy az nem fog összejönni?

Ez a baj a neoliberális politikával. Szép dolgokat mondanak, vonzó képet festenek a világról, egy boldog társadalmat vázolnak fel... csakhát nem működik.

bölcsbagoly 2015.01.02. 15:53:08

@Brix: hát belétek kár tiz filléárt is költeni! Nem kell a butapesti lumpen tenyészet.

bölcsbagoly 2015.01.02. 15:58:19

@concerningthirdparty: rabló mese, minden új létesitmény kihasználása jó, mert azoknak akik adminisztréálják ez alapvető érdekük. Mit értünk el azzal, hogy 2002-2010 közt szinte semmi sem épült a PPP-ben készült autópályákon és egyetemi kollégiumokon kivül? A pénz viszont szépen elfolyt a segélyekre és más hülyeségekre (kakóbiztos Pc-k, korházi széfek, kormányzási központ tervei, előnytelen szerződéske. 4M, Margit Hid, CET, stb), mkinden látható eredmány nélkül.t

Pipas 2015.01.02. 16:01:13

@concerningthirdparty: A kormány elköltött pár milliárdot olyan célra, ami téged nem érdekel. Engem sem érdekel a foci, de persze én nem háborgok, mert nem gondolom, hogy az országnak csak olyan dolgokra szabad költeni, ami engem érdekel.

Én például nem hörögtem az ellen, hogy az előző kormány cirka 500 milliárd forintért épített egy új metróvonalat. Rohadtul nem fogok járni vele, nem is abban a városban élek, de mit lehet csinálni: nem rólam szól a költségvetés.

bölcsbagoly 2015.01.02. 16:23:49

Ez alumpenproli gondolkodásmód alapja: ami nekem nincs , másnak se legyen, ami nekem nem kell, másnak se kelljen.

no_successful2 2015.01.02. 16:25:53

Mit kíván a magyar nemzet ?

1. Húzzanak a ballibsik a p.csába.
2. Onnantól a többi szinte magától fog menni. Pl. helyreáll a demokrácia.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.02. 16:31:59

Azé fideszgyökerek ideértek időben.
Gyerünk gyerekek,védeni a pártot meg a vezírt!

citrix 2015.01.02. 16:46:55

7. Nemzeti útdíjfizetést minden nemzeti útra! 8. Még több stadiont minden falusi párttitkár kertjének végébe! 9. A nemzeti lovardába nemzeti lovakat! 10. A nemzeti disznóólba nemzeti politikusokat, ott a helyük!

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.01.02. 16:49:45

Az 5. pont a kulcs.
Ez az a pont, ami addig nem fog megvalósulni, amíg az MSZP, DK, vagy Fidesz kormányoz.
Ha van transzparencia, nemcsak gazdasági (pályázatok, támogatások, kifizetések) értelemben, hanem strukturálisan is (döntések, kormányzati szervek felépítése, döntések előkészülete), akkor a többi pont szinte magától megoldódik.

A 6. pont az baromság.
Minden törvény és döntés bizonyos csoportot hátrányosan érint, akik elmondják, hogy miért átgondolatlan, rossz a törvény.
Viszont vannak olyanok is, akiket pozitívan értint a változás.
Pl Autópályadíj átszabása sok autóst kedvezően érint (Kb mindenkit aki 15-20 rugó felett költött eddig matricára)

Azért van választás, hogy az emberek eldöntsék, hogy összességében melyik kormány segít nekik jobban a döntéseivel, törvényeivel.

kvadrillio 2015.01.02. 17:07:10

18+

Lighst Off-parti: szóltak a szervezőknek, ebből baj lesz

FASZNAK KÖLLLL ILYEN FASZ PARTIT SZERVEZNI, HA SENKI NEM ÉRT A SZERVEZÉSÉHEZ ?????
KURVÁRA KÖLLLLL AZ A ROHADT PÍÍÍZ MI ????? AKASSZA FÖL MAGÁT, AKI ILYEN ROHADTUL KAPZSI ÁLLAT !
ÉS SOHA TÖBBÉ NE KAPJON ILYENRE ENGEDÉLYT A ROHADT FASZ KORMÁNYUNKTÓL ! BASSZAMEG !

városi fiú 2015.01.02. 17:16:07

@poszt.
Dehát az Orbán gyerekkori osztálytársai és szobatársai ellepték az ország minden ellenőrző szervét.

Orbán egyszemélyi pártja akar lopni és lerohasztja az oktatást, meg mindent maga körül.

Most akkor hogyan akarod megszüntetni a lopást és az ország meg az oktatás lerohasztását úgy,

hogy Orbánt és a kinevezettjeit az államhatalomban hagyod ?

Hiszen mindezt ők pont így akarják, és ők a magyar állam.

Orbán eltakarítása is kevés, hogy bármi mást csináljunk. A szobatársai, pártcsicskái és titkosszolgái eltakarítása akkor még hátra volna.

Orbán eltakarítása az útból - csak egy kis lépés lenne ahhoz, hogy bármi másképp legyen.
De ez a kis lépés se fog megtörténni, ha nem látjátok, hogy ez szükséges.

paráznabillegető 2015.01.02. 17:24:20

tök jó ötletek, csak éppen szappanbuborékra épülnek. ennél még a 48as követelések is reálisabbak voltak.
előbb azt kéne elemezni, hogy adva vagyon egy földrajzi, gazdasági, népességi, szociális, társadalmi és kulturális háttér. és nem az a kérdés, hová akarsz eljutni, mert az mese, hanem hogy ebből mit lehet a legjobbra kihozni, mert az a megvalósítható!
a földrajzi adottság olyan, amilyen, előnyök, hátrányok. a gazdaság általába véve elég gyatra, de vannak szegmensek, amik globálisan is versenyképesek! a népesség katasztrofális, a szociális háttérmég rosszabb, társadalmilag és kulturálsian sem jobb a helyzet, sajnos.
mivel én csak egy alapot látok itt, amiből ki lehetne hozni valamit, azzal kellene foglalkozni, aztán a többinél lehet kergetni az álmokat...
szóval, mik a versenyképes szegmensek?

micsoda? 2015.01.02. 17:26:37

7. Vizsgálják felül az öregségi nyugdíjakat. A 1991 és 96 között a legmagasabb volt az infláció. Azok a akik akkor mentek nyugdíjba nemcsak ezzel kell szembenézniök, hanem azzal is, hogy az ő esetükben volt a legkedvezőtlenebb a nyugdíjmegállapitás. Ne akkor avatkozzanak be, amikor már félig megfagytak ezek az idős emberek.

tralalala 2015.01.02. 17:36:37

Előremutató, hogy van egy blog, ami tovább meg a zorbántakaroggynál, mert az tényleg kicsit uncsi.

1, 2: ok, de azt is mellé kéne tenni, hogy akkor miből faragjunk le. Jó a fociból, de azon felül? Katonaságból, rendőrségből? Vagy legyen több az adó?

bölcsbagoly 2015.01.02. 18:02:00

@tralalala: nem mindegy? nekik semmi sem lenne jó amúgy sem.

concerningthirdparty 2015.01.02. 18:24:47

@Pipas: az nem baj, higy olyan dolgokra költ amik engem nem érdekelnek, a kulcs a kihasználtság. Felőlem hörcsögfuttatót is építhetnek márványból ha visszahozza a pénzt. A stadionokkal sem lenne baj ha kimennének az emberek. De ahogy egy bmw sem tesz jobb soförré úgy a stadionok sem teszik élvezhetővé a focit. Nekem jól jött a 4es metro használom, de ennek ellenére belátom, nem sok értelme volt mert nem olyan a kihasztnáltság.
@bölcsbagoly: csak mert régen rosszul költötték a pénzt attól még most nem kéne.

Pipas 2015.01.02. 18:32:19

@concerningthirdparty: "Felőlem hörcsögfuttatót is építhetnek márványból ha visszahozza a pénzt. "

Kapitalizmus van, ami azt jelenti, hogy az olyan dolgokat, amik rövidtávu anyagi hasznot hoznak a vállalkozók megcsinálják. Miért kellene az államnak ilyen dolgokat csinálnia?

A valóságban az állam egy csomó olyan dolgot épít, ami nem "hozza vissza a pénzét", ebből a focistadinok csak egy elenyésző mikroszkópikus kis szeglet.

Netuddki. 2015.01.02. 18:42:26

@bölcsbagoly: "1. Amig az oktatás és egészségüggy reformja nem indul be"

De mitől indulna be balfasz tolvaj századvéges fidesznyalonc? A fidesz van kormányon bazmeg, hát indítsa be! De ha idáig is inkább elnyomták akkor miért akarnák? Eh! Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

koala kóla 2015.01.02. 18:44:32

És véleményem szerint az "Orbán takarodj!" pont annyira hatékony, mint a "Gyurcsány takarodj!"

- a Gyurc sány takarodj meg müködött is. Hehe

Netuddki. 2015.01.02. 18:45:29

@concerningthirdparty: Úgy látom még mindig nem érted a fideszes közpénzköltés lényegét. A maszoposok is loptak, ergo nekik is lehet. Mit lehet! Kö-te-le-ző, bammeg!

városi fiú 2015.01.02. 18:52:59

@koala kóla:

Ahogy mondod. A gyurcsánytakaroggyozás megbuktatott egy kormányt, az orbántakaroggy meg semmit se csinál.

Olyan stabilan áll a kormány, hogy még az új adókat és a bezárt boltokat is kalaplengetéssel fogadják tőle.

koala kóla 2015.01.02. 18:54:47

'Kunó idején az GDP 16%-át fordítottuk oktatásra, 2012-ben 4%-ot.'

Egyik szám se igaz, viszont még a zorbántakaroggynál is jobban hangzanak.

'Növeljük az egészségügy támogatását! ' - Szerintem csökkentsük. A jó ellátás legyen fizetős, a szar legyen ingyen.

3. no komment, fizessék a szegényeket a külföldi civil szervezetek, de náluk!
4.több látványberuházás kell.

5. 'A Transparency-vel összefogva dolgozzanak ki egy törvényt az átláthatóság érdekében.'

- azért a Transparency csak ne ugasson bele, mert senki nem látja át miből élnek. De az állam átláthatóságának növelése kívánatos.

6.'Már egy korábbi posztomban is írtam erről, hogy milyen mérhetetlenül káros az Orbán kormány gazdaságpolitikája. A hasraütésszerű törvényalkotás, logika nélküli adóztatás, és ez a külpolitika mind mind elijeszti a befektetőket.'

- akkor hogy lehet hogy 90 óta soha nem jött ide annyi befektetés, mint most? Hogy soha nem hívtak le annyi EU pénzt mint 2014ben? Hogy 8 éve idén a legjobb a gazdaság állapota?

A módszerváltás óta a 2 orvbán kormány gazdaságpolitikailag kiemelkedően a legjobb volt.

koala kóla 2015.01.02. 18:55:48

@városi fiú: Az emberek nem hülyék, csak a hülye ballibek hiszik azt hogy vki vevő a hörgésükre.

concerningthirdparty 2015.01.02. 19:07:18

@Pipas: szerintem vagy hozza vissza a pénzt, vagy legyen kihasznált. A stadionoknál egyik sem igaz.
@koala kóla: a 16%ot Hoffman Rózsától vettem, a 4%ot a miniszterelnökség honlapjáról. Én hiszek nekik, bár tény, ez naiv dolog.
Nem tudom pontosan milyen forrásból veszed, hogy most érkezik a legtöbb működő tőke, de én még mindenhol az ellenkezőjét láttam.
Az eu-s forrás lehet így van, egy évben lehet így volt, de még van ott másik 3 év is mely kevésbbé volt sikeres.

dr kíváncsivagyok 2015.01.02. 19:10:42

@no_successful2:

"1.-2-3
Mi a f.szomból ? "

Stadionok árából ? Még maradna ellopni is...

koala kóla 2015.01.02. 19:12:19

@concerningthirdparty: 'a 16%ot Hoffman Rózsától vettem, a 4%ot a miniszterelnökség honlapjáról. Én hiszek nekik, bár tény, ez naiv dolog.'

Ugyan. Forrást.

koala kóla 2015.01.02. 19:15:58

@concerningthirdparty: Egyébként nincs olyan ország, ahol oktatásra 5%-nál több megy az egész világon, és ebben már a k+f is benne van. És ezek olyan extrém esetek, mint Izrael v. Szingapúr.

A nyugati világban 2-3% a szokásos. Egyébként mo-nak semmi szüksége nobel-díjasok képzésére, hiszen egyik nobel díjasunk sem hozott egy fillért se(Magyarországnak), csak vitte a pénzt.

A níp setét részét viszont ki kellene képezni mübútor asztalosnak, pl.

Pipas 2015.01.02. 19:31:40

@concerningthirdparty: "szerintem vagy hozza vissza a pénzt, vagy legyen kihasznált. A stadionoknál egyik sem igaz. "

Árvízvédelem? Katasztrófavédelem? Honvédség? Emlékművek?

Ezekre is igaz, hogy vagy hozzák vissza a pénzt vagy legalább legyenek kihasználtak? Ugye nem?

Akkor levonhatjuk a következtetést, hogy a "vagy hozza vissza a pénzt, vagy legyen kihasznált" elmélet nem alkalmas arra, hogy meghatározzuk mire adjon ki pénzt az állam és mire ne?

bölcsbagoly 2015.01.02. 20:02:04

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: okoska, s miből hozzá a pénz . mert abból 100 stadiont lehetne épiteni!

concerningthirdparty 2015.01.02. 20:06:27

@koala kóla: az egyik link már ott van a posztban, ha rákattintasz odalép. A másik adatot azért nem linkeltem mert egy hosszú kormányzati tanulmány 170 valahanyadik oldalán találtam, ha hazaértem belinkelem azt is. Igaz, 16% túlzás lenne, de a mostani szint kevés. Követni kéne a hanyatló államokat, ahol ez több, ez a lényeg.
@Pipas: nem mennék mélyebbre ebben a vitában. Pár százan vannak a többezres stadionokban. Pont. Nincs kihasználva, ergo felesleges. De a példáid is rosszak. Árvízvédelemnek mindenki fogyasztója aki nem akar csónakban ülni a szobájában. Annak van kihasználtsága. Honvédség csökkenti a kockázatát a katonai inváziónak, ez 10 milliós kihasználtságot jelent. Az emlékművel megfogtál azt nem tudom beilleszteni. Szóval részben igazad van. De a stadionban van x szék amiből y használva van. A kettő hányadosa megmutatja volt e értelme a beruházásnak.

koala kóla 2015.01.02. 20:14:36

@concerningthirdparty: A szándék dícséretes, el is lehet venni azt a pénzt az egészségügyből pl. Aki hülye haljon meg, de legalább fizessen érte, ha orvost akar, mint a dédapu.

Értékelem hogy betetted a linket, de forrásként értékelhetetlen. Először is Hoffman Rózsi azt hazudja benne (nem függetlenül attól hogy Ő több pénz felett rendelkezhessen), hogy a klebelsbergi idők végére a GDP 16%-át kapta a kultusztárca. Tehát nem fordították oktatásra, mert a kultusztárca stadiont is építhetett belőle, vagy hadiárvákat pesztrálhatott.

sanyix 2015.01.02. 20:35:26

@tralalala: ott van az 5-6-os pont, amivel visszaszorulna a lopás, így mindjárt több pénzből lehetne gazdálkodni.

Le lehet faragni ugye a fociból, az államtitkárokból, a politikusok fizetéseiből, a kamupártoknak adott kampánytámogatásokból, a Holokauszt™ megemlékezések támogatásából, az egyházak támogatásából, felderíteni az ÁFA csalásokat, stb. Van pénz itt rohadt sok, csak kevesebbet kéne lopni/értelmes dolgokra elkölteni.

DocBulywood 2015.01.02. 20:50:27

@no_successful2:

A megyematricázásos dolgot keresztül vitték. Bevezethetnék az alábbi adókat, mert csak adót tudnak kivetni, de gazdálkodni azt nem:

- járdahasználati díj - kimész sétálni, fizetsz

- járdahasználati díj súlyadóval: aki felnőttként férfi létére 50kg-nál több, az 2x annyit fizessen, hiszen jobban terheli a járdát

- füstadó bevezetése - akinek nem füstszűrős a kéménye, fizet

- füstadó füstszűrővel - akinek meg füstszűrős a kéménye, a szűrőt kötelezően évente cseréltetni, plusz beletenni a szűrő árába az újrafeldolgozási összeget adóként

- alapjárati adó bevezetése - akinek nem start-stop rendszerrel működik a kocsija az fizesse, hiszen áll az autója és szennyezi a környezetet

- papírzsebkendő-adó bevezetése: ha valaki náthás és pzs-be fújja az orrát, az fizessen többet, hiszen a taknyos zsebkendő feldolgozása egészségügyi kockázatokkal is jár

- klozetpapír-adó: ha valaki a valagát nem a tenyerével törli ki, fizessen többet a klozetpapírért, hiszen a fekália fertőző - a csatorna díjba igazán be lehetne építeni

Bizonyára lesznek páran, akik sikongva tapsikolnak ezen új nem megszorításoknak is.

sanyix 2015.01.02. 20:55:34

@no_successful2:

1. a ballibsik már elhúztak
2. akkor mi tartja vissza a nem ballibsi kormányt a jóság elérésében? :)

Tamas Szeip 2015.01.02. 21:02:21

Nem kell több pénz az oktatásra, csak egyszerűen meg kellene tanulni a tananyagot.
A tanárnak meg lehetőséget kellene adni, hogy számon tudja kérni a tanultakat - azaz a nem teljesítőket büntetni tudja, és tudjon hatékonyan fegyelmezni .

J.László 2015.01.02. 21:03:26

Vissza kell állítani a porosz típusú nevelést és punktum.

sanyix 2015.01.02. 21:04:05

@Tamas Szeip: először a tanárnak lehetőséget kéne adni hogy ne 2-3 helyen dolgozva tudjon megélni a szar fizetések miatt...

Tamas Szeip 2015.01.02. 21:42:56

sanyix
Lefordítva ez azt jelenti, hogy mindenki keressen kb. annyit mint Ausztriában.Nyilván megoldható lenne, ha a Magyar államnak is annyi bevétele lenne mint az Osztrák államnak. Addig miből ?
Egyébként a tanár fizetésének semmi köze ahhoz, hogy a tananyagot meg kellene tanulni !

sanyix 2015.01.02. 21:53:59

@Tamas Szeip: de a tanítás minőségéhez igen. Azt meg leírtam hogy hol a pénz...

Most 2 féle ember tanít állami intézményben: aki szeret tanítani, de nagyon bizonytalan hogy meddig lesz képes rá ilyen fizetésekkel.
És aki elvégezte a tanárképzőt, és azért tanít mert ez van... Egyébként a tananyag is elég szar, kilengést meg nem nagyon tűr el a porosz-komcsi keverékű iskolarendszer...

zsoltix 2015.01.02. 22:24:15

@DocBulywood: Ne adj nekik ötleteket, lehet, hogy valaki a kupakadót meg a művirágadót is hülyeségből írta először valaki valahova. :)

2015.01.02. 23:04:01

@midnight coder: " Nekünk inkább agyra kellene gyúrni, nem vádlira. Amúgy is inkább ebben vagyunk jók. "
A nagy lófaszt! Ha igazad lenne, akkor Orbán most technikus lenne az apja bányájában, minimálbéren ( a többi zsebbe). Amúgy ebben a zsidók jobbak. Cáfolj meg, ha tudsz.
:)

MACISAJT 2015.01.03. 02:17:56

"Ez lenne az én hat pontom! Ti mit tennétek még hozzá?"

Elmondom. A hablatyok után csak annyit:
"Ez itt a ...........Párt programja.Szavazz ránk a legközelebbi demokratikus választásokon, 2018-ban."

Majd utána meglátjuk, mennyire "kívánja a magyar nép"

Khonsu 2015.01.03. 02:20:15

@midnight coder: Csak csendben jegyzem meg, hogy a közmunka nem fideszes találmány. Már vagy egy éve futott a program, amikor hatalomra kerültek. Ők csak arra "jöttek rá", hogy 47 ezerből is meg lehet élni, aztán szépen le is csökkentették a bért és a szabadságot is. Vagyis a Fidesz annyit csinált a közmunkaprogrammal, mint kb minden egyébbel is amihez hozzányúlt: elrontotta.

.Gordon Gekko. 2015.01.03. 06:36:33

@Khonsu: A fidesz mindent elrontott amihez hozzányúlt ezért újra 2/3ot kapott. A cucik ugyanezért 10%ot.

A nép geci rasszistanáci! brühühü

almatermelő 2015.01.03. 08:11:19

Az 1-4 csak program.
Az 5-6 már a működésről szól, de ez a 6 pont így kevés.

midnight coder 2015.01.03. 08:17:37

@Khonsu: Akkor a szocik nagyon szarul kommunikálnak.

Göntér László 2015.01.03. 08:24:15

Nekem csak négy pontom van!
Csak az a fontos, hogy én mit tartok jónak, mert nekem csak egy életem van és csak az a jó ami nekem ebben az életben elfogadható. A múlttal foglalkozzanak a történészek, az én jövőmön kívüli jövővel foglalkozzanak az önjelölt "széplelkek" Amit én most jónak tartok:
1. A minimális jövedelmek és a felső jövedelmek közti különbséget csökkenteni kell (nem az egyenlősdire).
2.. Jövedelmet csak egy helyről, ha az meghaladja a mindenkori minimálbért.
3. A vagyon azért van, hogy abból emberek (családok) éljenek.
4. A termelékenység növekedését mindenki élvezze, ezért csökkenteni kell a munkaidőt, irány a négynapos munkahét.
Ha egy rendszer a fentiek et biztosítja, akkor számomra, a jelzőjétől függetlenül, elfogadható.

midnight coder 2015.01.03. 08:28:43

@Jules Verne: Zsidók valójában régen nem léteznek. Kulturálisan tökéletesen beolvadtak már 100 éve is, genetikailag pedig még régebben. Max. egy-két marker van amiben meg tudsz különböztetni egy európai zsidót egy európai nem zsidótól - viszont ez alapján Hitler is zsidó volt. :-P

midnight coder 2015.01.03. 08:30:46

@Göntér László:
1. Ez a működésképtelen gazdaság receptje.
2. Ez kis hazánkban egy rakás embert tenne földönfutóvá.
3. Ez most is így van.
4. A kezed belelóg a bilibe.

midnight coder 2015.01.03. 08:32:57

@Tamas Szeip: Itt van a kutya elásva. Az alapvető gond az, hogy a tanárok kezében nem igazán van olyan dolog, amivel rendet lehetne tartani az iskolákban. Másrészt a szülők sem mindig érzik át azt, hogy a gyerek jövője a tudásától függ (és nem a jegyeitől).

Göntér László 2015.01.03. 09:18:22

@midnight coder: 1. A pokol mélysége és a menyország magassága közti különbség nekem nem elfogadható! Az egyenlőséget énsem támogatom.
2. Egy rakás embert tenne minimálbéressé.
3. Kiváncsi lennék arra, hogy hány képviselő alkalmaz alkalmazottat, ezek után ki fizet nyugdíj- és egészgégbiztosítási járulékot? Ha szerinted így van, ennek nagyon örülök.
4. Bilim nincs, WC-t használok.
A munka termelékenysége. A munkaerő ára, munkabér. A nyugdíjba vonulás időpontjának a növelése szerintem egyenlő a munkaidő növelésével, csak az egy életreszóló munkaidőt növeljük meg.

camilló 2015.01.03. 09:23:29

1. Történelem 1-es! A Horthy érában rémlik mintha egy arra érdemes embert elutasított volna "az egyetem fura ura". Inkább hasonlít azokra az időkre ami a bejutást és az ott maradást illeti. Abban igaza van Vikinek, hogy ne mindenki menjen már egyetemre. Igenis kell egy felvételi, ahol valóban azok kerülnek be, akik akarnak is tanulni. Ha bejut olyan aki csak bulizni jár, csak a társadalomra ró fölösleges terhet. Igazán nem védeni akarom a Vikit, mert ezt a neofasiszta rendszert nem nézem szótlanul, de igenis szükség van a kétkezi munkásokra! Kedves Poszt író! Ugyan már had kérdezzem meg, mindenki atomtudósnak születik?? Aki nem az dögöljön meg?? Bizony akármennyire is nem tetszik szükség van a kőművesre, szükség van az esztergályosra, uram bocsá' szükség van a szemét szállítókra. Tudtommal egyik sem diplomához kötött szakma, ellenben igen nehéz lenne az élet nélkülük. Semmivel nem ad többet egy diplomás, mint egy segédmunkás. Mindenkinek meg van a helye a társadalomban. Hogy alpári legyek egy hasonlattal élek. Ha a paraszt nem szarik, a városi nem eszik. Nos ez a helyzet!
2. Az egészségügy problémája feneketlen kút. El kellene dönteni az orvosoknak is, hogy az eskü amit tesznek az komolyan gondolható-e. Mindenki a szegény orvosokat siratja. Ezt vállalták amikor esküt tettek a gyógyításra! Nem vitatom, hogy a körülmények nem ideálisak, de a pofátlanság teteje amikor kerek perec megmondják, hogy mennyit fizess ha élni akarsz. Amikor a tisztelt doktor úr tanult, én és a többi ember kereste meg azt a pénzt amiből képezték. Ideje valamit visszafizetni belőle! Ajánlom mindenki figyelmébe a három kenyér tanmesét!
3. A szegénységből egy út vezet ki! Munkát mindenkinek! MEGÉLHETÉST BIZTOSÍTÓ munkát. Van rá lehetőség, de szerény tudásom szerint a teljes foglalkoztatás nem a kapitalizmus ismérve!
4. Egyetértünk ebben a pontban!
5. Ha teljes átláthatóságot akarsz, akkor nem a földre kell születni. Megint csak a rendszer hibája, a korrupció.
6. Mielőtt Jobbikos kötődéssel vádolna meg bárki is, leszögezem hogy antifasiszta vagyok! 25 éve ebben az országban az akkori hatalmon lévő elvtelen emberek és a rózsaszín ködöt látó ellenzék, kiszolgáltatta az országot a külföldnek. Marosán szavai csengenek a fülembe:" Itt a háború után nem volt ruszki bank meg ruszki gyár, csak magyar (no most jönnek az okosok, hogy Maszovlet és társai, de ezek mind visszakerültek magyar tulajdonba, és talán nem árt megvizsgálni az okot, hogy miért is kerültek Szovjet fennhatóság alá)" Szóval jöjjön a tőke, amennyiben a magyar emberek érdekeit szolgálja, de gyarmat nem lehetünk. Tisztelt posztírónak ajánlom figyelmébe a gyarmat definiálását:)
GONDOLKODJ ÉS LÁZADJ!!!:))

csárlszbrunzol 2015.01.03. 10:43:56

@Pipas: +1
Fontos lenne tisztán látnunk az arányokat és utána fröcsögni a látványberuházások miatt. (Én sem értek velük egyet, de nem emiatt tartunk itt, ahol)

sanyix 2015.01.03. 11:42:05

@.Gordon Gekko.: Micsoda? A szocik mindent elcsesztek majd újraválasztották őket :) verte is magát a viktor a földhöz tőle 2006-ban :)

Muzsikok közt 2015.01.03. 12:59:29

@sanyix: Az elqrók a 2. ciklusukban maxolták ki a libsi performanszot. Persze már a jól teljesítő ballibek is alig-alig nyertek, nem úgy mint a Generális!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.03. 13:51:32

@camilló: Van benne valami.De a segédmunkásnak is legyen elég a pénz a megélhetésre!.
Orvos meg..valahol igazuk is van ha elmennek.
süti beállítások módosítása