A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Nyílt levél fideszes szavazóknak

2017. július 07. - concerningthirdparty

Emlékszem már tizenéves koromban furcsán néztem a politikai vitákra. Volt szó kommunizmusról, és nácizmusról. Kádárról és Horthyról, jobboldali polgárságról és baloldali ploretárokról. A két oldal folyton csatározott, és mindenki választott magának egy csapatot, pont mint a fociban. És a csapatot védeni kellett, nem volt baj, ha valaki kezezett, csak ne vegye észre a bíró, és fújolni kellett, ha a másik csapat megszerezte a labdát.

És ott áltam én a rendszerváltozás után felnőve, és értetlenül néztem, hogy politika csinálók évtizedes sérelmeken rágódnak, amit én csak történelemkönyvekből ismerek. Nem vittek el a nácik, és az ÁVH-tól sem kellett sose féljek, sajnos (illetve egyáltalán nem sajnos) így én mind a két oldalt megértettem. Illetve egyiket sem. Nem tudtam oldalt választani, és szerintem nem vagyok egyedül a korosztályomban. De azért lássuk be elég morbid lenne, ha két tizenéves arról vitázna ki mit vesztett a kommunizmusban, és mennyire volt antikommunista a másik.

Így hát néztem az atv-t meg a hírtv-t amikor még az ellentettjei voltak egymásnak, és érdeklődve néztem a két oldal érveit. Na mondjuk amikor már az őszirózsás forradalomban betöltött szerepeket vágtak egymás fejének egy veszekedés résztvevői, akkor felhorgadt bennem az ifjú hév, hogy húzzatok le vidékre, és a kert végében kiabáljatok egymással, ne a parlament környékén, de belátom, nehéz a régi sérelmeken túllépni.

Sokat változott azóta a politika, és én egyre kevésbé értem az érveket. Nem hiszem, hogy a politikusok lettek feltétlen rosszabbak, egyszerűen egyre több idő telik el egy demokratikus rendszerben, és jobban látszik ki mennyire tudott hitelesnek maradni ebben a huszon pár évben. Például egy liberális, soros ösztöndíjas politikus, aki Nagy Imre újratemetésén tartott beszédével hívta fel magára a figyelmet, már egy konzervatív, sorosgyűlölő politikus lett, aki igyekszik eltüntetni Nagy Imrét, mert nem illik a narratívájába. Persze az ember változhat, de a magyar politikusoknak valahogy sikerül mindig úgy változni, hogy közben hitelesek maradnak és mindig ugyan azt gondolják. Kis duplagondol technikával én ezt el is tudom fogadni, amit nem értek, hogy miért áll ez a két nagy tömb?

Illetve jószerivel inkább egy. Az "elmútnyócív" az MSZP-t összetörte, de a Fidesz valahogy megmaradt, a 7 év kormányzása után is. Hogy hisznek emberek még mindig a Fideszben? Itt most nem kormányzatt politikára gondolok, az olyan amilyen, lehet vitatkozni az irányról, itt ebbe nem mennék bele. Inkább csak a politikusok emberi színvonaláról szeretnék szólni.

Az elfogadott tény, hogy az MSZP sokat lopott, meg is fizette az árát. Egykori legnagyobb párból középpárttá lett, és nem hiszem, hogy ez valaha változni fog. De, most már ott járunk, hogy aki szerint a fidesz nem lop az vagy:

a. hülye,

b. nem tud olvasni

c. nem akar erről olvasni,

d. pénzt kap, hogy ne lássa.

Nem akarok belemenni hosszan, mert egyszerűen túl egyértelmű, de csak egy példa: Mészáros Lőrinc. A fidesz vezetőjének szomszédja és barátja a fidesz hatalomrakerülése után, fideszes vezetés alatt álló cégek, önkormányzatok, és az állam által adott megrendelésektől már a top 10 leggazdagabb magyar között van. Minden közbeszerzés, eu pályázat megnyerhető neki. Ha ehhez a sikerhez bármi köze van a fidesznek, az korrupció és lopás.

Tehát a fidesz korrupcióját vegyük alapnak, de hogy védik ezeket az érvekkel? És hogy akad bárki, aki szerint ez elfogadható?

1. A másik is lopott. Ez alapján, a fidesz pont olyan rossz mint az MSZP. Hiszen pont ezt csinálták ők is, loptak. De ezért miért is kéne rájuk szavazni? És én mit kezdjek ezzel az érvvel, aki nem MSZP-s? Komolyan, menjenek mind börtönbe kézenfogva. Ez az érv csak akkor állja meg a helyét, ha két tömb, két csapat van. Eddig ti loptatok, most mi. Csakhogy én nem loptam senkitől sem. Szóval a végső gondolatom erre az érvre, hogy takarodjatok a pénztárcámból az anyátokba.

2. Nemzeti tőkésréteget kell képezni. Hiszen ha nem ők akkor külföldiek szerzik meg ezt a pénzt. És hát múszáj a szomszádnak, tesónak, feleségnek, gyereknek adni, majd a pénzből venni egy nagy lakást, amit papíron a gyerek birtokol, illetve elmenni 5 csillagos szállodába, csak le ne fotózzanak, mert az gáz. Nyílván ez az igazságos módja a nemzeti tőkésosztály létrehozásának. Nem a verseny, hanem a haverság. Az mondjuk tény, hogy én nyugodtabban alszok, hogy Mészáros jachtot vett a horvátoknál, sokkl jobb mintha valami német milliárdos tette volna.

3. Mindenki lop. Klasszkus módszer, lesöpörni ezt a témát az asztalról, mondván ez olyan mint a levegővétel. Lássuk be milliós fizetésekből nem lehet megélni. Nem lehet találni Mo-n olyan embert aki mondjuk nem lop ha csak 700 ezer forintot keres havonta. Ennek ellenére én szerintem találnék, lehet ez a szuperképességem.

4. Ne foglalkozzunk ezzel, nézzétek Mo fejlődik. Ez az egyik kedvencem, itt  már nem is tagadják a dolgot. De ha fejlődik az ország akkor te azzal ne foglalkozz, hogy mi a te pénzedből utazgatunk a világban. Logikus, hiszem megdolgoztak azért, hogy ellophassák az emberek pénzét.

Tehát kérdésem a még álló tömbben lévők felé: Ez nektek elég? Nem bántásból kérdem, komolyan érdekel. Kell nekem egy fideszes aki elmagyarázza érvekkel, miért fog erre a kupacra szavazni. Mit mondotok Mészárosra, Vajnára, Garancsira? Hogy magyarázzátok meg, hogy jó, hogy lop tőletek a kormány?

Nyílván a újságírókat és elemzőket fizetik, hogy hülyék legyenek, mert ingyen senki sem az. De ha te aki ezt olvasod szeretnél szavazni a Fideszre, kérle mond el nekem miért. Mivel vélhetőleg marad Orbán még jó ideig, és szeretném megérteni, miért kell vigyorgó sorost nézzek a plakátokon valahánszor kiteszem a lábam az ajtón.

Köszönöm!

Egy értetlenkedő polgár

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1712646537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Gyor Andras 2017.07.08. 01:50:40

Szerintem fideszeseket, ugy kene meggyozni, hogy mindegyiket JOL POFAN KELL VERNI.

Mindegyikhez elmenni, berugni az ajtot "KURVAANYAD SZEMET FIDESZES AKARSZ MEG A NACI ORBANRA SZAVAZ ?" DURRR egy pofon kezdesnek.
Aztan addig utni, amig nem lesz a liberalis demokracia elkotelezett hive.

Fekete Gyor Andras 2017.07.08. 01:52:17

Es ugyan igy kene eljarni azzal is, aki nem akar vonulni a Pride-on.

Telekolsz 2017.07.08. 01:53:06

@Fiká Zoltán:
1., Fidesz (is) lop és lopott és lopni fog , nem mentség hogy más is lopott. Pl: ha megfognak a boltban hogy lopsz nem
hatja meg a rendőrt hogy más is lopott...

2., Értelmes gazdaságpolitika ? "nem cseszi szét idióta osztogatással az államháztartást" ? remek ellenpélda Matolcsy

3., Mert Te jobban keresel az azt jelenti hogy a szerencsétlen közmunkás is ? Definiáld az ingyenélőt !

4., Megélhetési gyerekszülés ? Ezt is kifejthetnéd , számomra értelmezhetetlen kifejezés.

5., magánvélemény , megosztó és elavult beszükült gondolkodásmód

6., Ez konkrét hazugság

1100011 2017.07.08. 01:57:51

@vajdasagi:
Irigylem a türelmedet és a higgadtságodat. :-)
Ráadásul tök jókat írsz.
Viszont egyik ellenzéki párt vagy tömörülés sem fog nyerni, ha nem szövetkeznek mind össze.
Ez a Jobbikra is érvényes.
Ilyenkor félre kell tenni a szimpátiát-antipátiát, és a nagy cél érdekében összefogni az addig (meg esetleg későbbi) ellenséggel is.
És nyíltan ki kell mondani, hogy az összefogás ideiglenes, a cél pedig a korrupt Fidesz-vezetőség börtönbe juttatása és a teljes Fidesz-garnitúra leváltása és börtönbe küldése, + mindnél vagyonelkobzás harmadfokú rokonságig bezárólag.
Nem kell szemérmeskedni, meg kell mondani nyíltan.
És azt is, hogy a migránsok ügyében fenntartják a jelenlegi álláspontot, mert a magyarok túlnyomó többsége NEM akar migránsokat. Se 10-et, se 10 ezret.
Emellé odaállna az ország többsége.
A maszatolás mellé csak pár százalék (pártonként 2-20) fog.

Tiszta vizet a pohárba, és tiszta beszédet, ne mellébeszélést.

Akár azt is ki lehet mondani előre, hogy ha nyernek, akkor a Fidesz-vezetők bebörtönzése és egyéb kitűzött célok elérése után a parlament feloszlatja magát, és új, immár tisztességes választást ír ki a mostani Fidesz-féle megbuherált szar helyett.

Hadd fossanak Orbánék!
Mert ha ezzel ki merne állni egy pártszövetség, bizony lenne bokaösszefosás Fidesz-oldalon.

Telekolsz 2017.07.08. 02:07:50

Üdv ,

sokáig csak olvastam a kommenteket és nem írtam. Most ugy érzetem ideje valamit leirnom:

Nincs alternativa, nincs... csak beszükült gondolkodásmódban nincs.
Rengeteg alternativa van. AZ enyém a következő:

-Politkára nincs szükség. sem jobbra sem balra.
Nagyon egyszerü miért. Nincs szükség arra hogy azok az emberek akikben megbiztunk a szemünkbe hazudjanak.
Átverjenek, lenézzek , egyszerü polgárokat alázzanak meg és hagyjanak az utcára kilökni.
Az ország és a polgárok érdekeinek álcázva egymásnak ugrasszák az embereket.
Arra sincs szükség hogy szétlopják az orszgot, több millió ember jövöjét ellopják.

A politikus egy állatfajta ami (remélem) kihalásra van itélve. Egy sok arcu szörnyeteg ami mindig azt az
arcát mutatja amivel a bizalmadba férközhet.

Na de erről ennyit.
Mire lenne szükség ? Felelős vezető szakemberekre akik értenek hozzá amit csinálnak.
Olyan emberekre akik tudják mi a jó gazdasághoz és az iparhoz.
Egy polgárok által megválaztott felügyelő csoportra mely ellenörzi ezen emberek munkáját.

Egy ember kell aki az arca lenne az országnak aki méltán képviselheti az országot a világban, pl. mint Gönz Árpád volt

Ennyi.

Van alternativa , csak nem a legkisebb rossz/gonosz ;)

HABONYKOMMANDÓ. 2017.07.08. 02:35:18

@Telekolsz: Siman csak elmebeteg vagy Gonc pedig hazaarulo patkany volt. SZEGYEN ES MEGALAZO AZ ORSZAGRA NEZVE, HOGY EGY ILYEN FEREG VALAHA ABBAN POZICIOBAN LEHETETT.

Az orszag HABORUBAN ALL. Mostmar nem csak gazdasagilag akarjak megsemmisiteni, hanem a Soros parancsara allig felfegyverzett terroristak rohamozak a magyar hatart. hogy mindenkit megoljnek.
Eros talpra esett vezeto kell aki megallitja a TERRORISTA HADSEREGEKET.

Telekolsz 2017.07.08. 03:05:55

@HABONYKOMMANDÓ.: Ez igen ! Csak gratulálni tudok ehhez a gyönyörüen megfogalmazott lázálomhoz.
Élből elmebetegnek nevezni , szép.

"Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni Önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre." Gönz Árpád (forrás wikipédia)

Ezt az embert hazaáruló patkánynak nevezni o.O

1100011 2017.07.08. 04:10:52

@HABONYKOMMANDÓ.:
Igen, te agyatlan isten barma.
A többi hazaáruló patkánnyal (Nagy Imre stb.) együtt ítélték halálra. Aztán enyhítettek életfogytiglanra, majd vagy 10 év után kiengedték, csak épp a szakmájában nem dolgozhatott.

Göncz volt az, akinek 86%-os népszerűsége volt, azaz pár hozzád hasonló faszfej kivételével mindenki szerette, és volt is miért.
Érted, faszfej, 86%.
Csak ő ért el ennyit Magyarországon, senki más közelíteni sem tudta.
Ma a legnépszerűbb politikusok népszerűsége is 50% alatt van.

HABONYKOMMANDÓ. 2017.07.08. 04:34:38

@1100011: Nem kell a hulye duma MINDENKI ismeri o volt a patkany fedonevu AVH-s besugo. Tucatnyi embert vegeztek ki az arulasa miatt.

Csb 2017.07.08. 04:44:15

Ocsem, ez a helyesiras... Alltam egy l-lel, egybeiras-kuloniras, vesszohasznalat, mondatvegi irasjelek... Mi lenne, ha megtanulnal helyesen irni, mielott tomegeknek irsz?

Csb 2017.07.08. 04:49:17

Amirol a blog szol, abban alapvetoen igazad van, de irni tenyleg megtanulhatnal. Lasd "mondd" es hasonlok, az elgepelesekrol nem is beszelve...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.08. 06:53:05

@Lucifer Morningstar:

Majd lesznek választások, s kiderül, akarja-e a nép gazdáidat. Várjuk ki!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.08. 06:57:50

@Janossz:

Sose kezdek újra semmit. S aki az igazság barátja, annak nincs mitől rettegnie. Tudom, ezt te bérkommentelőként képtelen vagy megérteni, d ehidd el: sokan megértik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.08. 06:59:27

@MaxVal BircaMan HJCD: " S aki az igazság barátja, annak nincs mitől rettegnie. " - Már megint, kora reggel kiengedtek a gazdáid a kenderföldre?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.08. 07:02:45

@Csb: Ha már a nyelvtant kéred számon, akkor μφλεςεفعسمض ي都卡多别 a magyar ékezeteket is alkalmazhatnád. Ahogy én görögre, jemenire, kínaira állítottam menet közben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.08. 07:07:51

@atomic power 1986DucaDuca: Semmi gond. Ha az államadósság 19330 milliárdról 25800 milliárdra nőtt, ez tény, akkor hogy is jön ki 12 százalék GDP növekedés mellett a GDP arányos államadósság csökkenés?
Maradjunk az általános iskolás algebránál!

magyarparaszt 2017.07.08. 07:22:10

A társadalom legalja mindig is a társadalom legaljára fog szavazni. Orbán szavazói ugyanazok a gazemberek, akik kiszolgálják nap mint nap. Egy tábor, egy párt, és minden tagja egyformán retteg a börtöntől.

P. J. Fry 2017.07.08. 07:42:18

@magyarparaszt: Mindenki aki Orbánra szavaz retteg a börtöntől? A szavazók fele retteg a börtöntől? Milyen társadalmat rendeznél be te, ha azokat, akik a kedvenceid ellen szavaztak mind börtönbe dugnád?

rasztaszív 2017.07.08. 07:54:08

@P. J. Fry: szerintem a kedvencei ellen szavazás miatt még ő sem dugna senkit börtönbe.de jobb lenne olyan helyen élni,ahol a közpénzeket dézsmálók jó eséllyel ott kötnek ki.

atomic power 1986DucaDuca 2017.07.08. 07:56:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: :

" Ha az államadósság 19330 milliárdról 25800 milliárdra nőtt, ez tény, akkor hogy is jön ki 12 százalék GDP növekedés mellett a GDP arányos államadósság csökkenés?"

2010 óta a devizaadóssagunk csökken, a forintadóssagunk nő. A kettő erdőjeként az allamadóssság nominális ertekben nőtt, ahogy írtad., azonban a bruttó hazai termék (GDP) értéke forintban folyó aron
nagyobb arányban növekedett. 2010-ben 27 085 900 millió HUF, 2015-ben 33 999 012 millio HUF volt. /pontos 2016 -os adat most mem áll rendelkezésemre/. Ezért csökken a GDP aranyos allamadóssag. Ha ez csókken és a GDP nő, akkor nyilván adódik, hogy egysegnyi növekedesre a GDP aranyos allamadóssagban csökkenesnek kell törtennie.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.08. 07:59:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ezen az alapon te meg az amerikai Soros és Brüsszel szövegét nyomod, azaz hazaáruló vagy.

2017.07.08. 08:05:43

A blogger hülye: levelet írt a fideszeseknek. Ez ugyanaz, mintha 1989-ben levelet írt volna a munkásőröknek, hogy miért jó demokráciában és kapitalizmusban élni.

torró 2017.07.08. 08:08:44

@magyarparaszt:
Milyen találó a nicked:DDD. Viszont ti vagytok az úri intelegencia? Ti lennétek felül az Orbán szavazók felett? Hűha! Azért nem baj ha nem rátok szavaznék?
A poszt írójának csak annyit, hogy amint lesz egy normális programot és embereket felmutató, ja, és tisztességet, felmutató csapat, akik a magyar érdekeket veszik figyelembe elsősorban, rájuk szavazok.

Pop40 2017.07.08. 08:27:47

@atomic power 1986DucaDuca:

Ja, mindig ezzel riogattak a komcsik: muszáj ránk szavaznod, mert különben égszakadás-földindulás-világvége lesz. Grósz anno fehérterrorral riogatott. Kb pont mint a fideszmaffia.
Ennek ellenére noha a temetők tele vannak döglött diktátorokkal, de valahogy a világ egész kellemesen megvan nélkülük. Vitya is maximum a strómanjainak fog hiányozni.

A tőzsdének egy része tényleg bezuhan majd: pl a Mészáros által megszállt cégek, mint az Opimus. Ahol jelenleg a befektetők a Mészároshoz kötődő korrupciót árazzák.
Minden más, normálisan működő cégnek viszont csak jót tesz majd, hogy nem egy diktátor kénye-kedve szerint működő maffiaállamban működik.

Gera 2017.07.08. 09:17:24

Szívesen elmagyarázom a dolgot, bár én nem szavazok rájuk. Arról van szó, hogy a választáson véges számú pártból kell választani, az ostoba fasisztákat és az egyszer már mindent elkúró, azóta sem előnyükre változó ostoba exkomcsi tolvajokat semmiképp nem akarják az emberek, a kispártokban meg nem bíznak, abban a tekintetben sem, hogy egyáltalán ér valamit a szavazatuk, ha oda teszik. Ez utóbbiban mondjuk nincs igazuk, de akkor is ez van. Na, hát így marad az országot többé-kevésbé működőképesen tartó gátlástalan maffia. Nincs itt semmi

leapyear 2017.07.08. 09:24:50

A politikus olyan árucikk, amit gazdasági érdekeltségek vásárolnak olyan célzattal, hogy megválasztásuk esetén az adott gazdasági érdekcsoport érdekeit képviseljék.
A politikusok 95%-ban ugyanolyanok. Pénzt és hatalmat akarnak. A módszerek és a dumák különbözőek.
Magyarországon (és valószínűleg a világ többi rézén is ) bármelyik oldalon állóak nagy része fanatikus aki túl lusta gondolkozni. Zömében mindkét (vagy bármennyi) oldal hozzáállása hasonló: az ő pártja 100% jó, az összes többi rossz, gonosz, hazaáruló, ilyenolyan kottából játszik stb.
A valóság az, hogy mindegyik program képviselhet jó-és rossz dolgokat is. Egy pártkatonának-vagy párthívőnek eszébe sem jutna kritikával illetni a saját oldalát és ezt az adott párt nem is tűrné.

Mivel a politikai élet egy bűzös mocsárhoz hasonlítható, én élni fogok a szavazati jogommal és messzire elkerülök mindenféle szavazó helységet, ezzel fejezve ki a tiltakozásomat a politikai élet és a politikusok erkölcsi színvonala ellen.

Consuela NO NO 2017.07.08. 09:25:50

@I-Work: kérlek, a te érdekedben ne dönts önállóan pénzügyekben, rettenetesen hülye amit leírtál

putris72 2017.07.08. 09:44:13

@vajdasagi: Meg próbálok viszonylag egyszerűen fogalmazni!Tudom nem fogod megérteni!!Amit írtál nem korrupció!Talán a voldemor kivétel!De akkor a baloldali kormányok ideje alatt is annak kellet volna lennie!Viszont találd ki ki mondták,hogy az nem korrupció!Igen az akkori kormánypártok,és igen az EU szerint sem!!Így viszonylag szava hihetetlenek tűnik amit állítasz!Pedig most nem részesültek olyan állami megrendelésben a ismerősök mint akkor!Az EU-ba lépesünk óta 2 ügyet találtak ami korrupció az OLAF szerint!A 4-es metró! Ami 150 milliárd helyet 455 ,milliárdba került!Itt konkrétan 167 milliárdot követelnek vissza!És közelit a 100 milliárdhoz az a pénz amiről nem tudják meg mondni,hogy mire is ment el!A másik a Gyurcsány kormány ideje alatt az Altusz-welt 2000 kft ügye!Tudod Gyurcsány és felesége,meg egy személyes barátjuk,aki azóta már az altusz egy fő vezetője,szóval ők felügyelték azt az információs rendszert amit az eus pénzek informatikai kezelésért felelt!Érted összesen 3 ember!!És ne hidd,hogy az EU akkor ezt nem tudta!!Csak ugyan azt csinálta mint 2006-ban!Amikor azt mondták,hogy az EU nem avatkozhat be egy szuverén ország választásába,belügyébe!!Tudod amikor hazudtak és hamis adatokat közöltek az ország állapotáról!!Így minden irányíthat ember azt hitte milyen jó itt a helyzet miközben robogtunk az állam csőd felé!Most ugyan az a média,és politika ,a nyugat segítségével próbálja el hitetni velünk,hogy minden szar és minden nap csődbe jutunk!Miközben azt látjuk éreztük,hogy pont az ellenkezője történik!

TappancsNyuszi 2017.07.08. 09:47:52

Innen nézve a fidesz csùcsrajáratta ès maximálisan kihasznàlta az öszödi beszèdet. Az átlag polgárnak az elkùrtuk meg a hazudtunk maradt meg, nagyon kevesen làtják benne az egész magyar politika ostorozását, stb. Gyurcsàny kimondta azt, amit màs nem, ellenben minden politikusra/pàrtra igaz.
A fidesz tovàbbá maximàlisan kiaknàzza a nemzeti öntudatot, nacionalizmust- nem keverendő a nácizmussal! Pl a mostani sorosozòs kampány. Mit tud Sorosròl az átlag? Hogy zsidò. Ergo anèlkûl, hogy maga a fidesz nyìltan zsidòzna egyet, csak egy nyìlt platformot teremt hozzà.
Ugyanez vonatkozik a menekûltekre/migránsokra. Lényegében folyamatosan megteremt egy ellensègképet, aki ellen összefoghat a magyarság és akitől a fidesz megvéd. Akàrhogy csavarjuk, ez sokak számára szimpatikus, heroizálják a jelen kormányt.
Plusz tèrjünk rá a megszorìtàsokra és induljunk az első Bokros- csomagtòl. Boktos az elejèn megmondta, hogy a nép utálni fogja, tele lesz megszorìtással de, ha végigviszik, nagyjàbòl kiràngatja az orszàgot abbòl a kátyùbòl, amibe egy csak hitelekkel fenntarthatò gazdasági forma vitte. Fideszèk szèt is barmoltàk, amint lehetősèget kaptak rá és nekikezdtek osztogatni. Ez az átlagpolgárnak kellett, nem èrdekelte, hogy mi lesz holnap. Ez ma is ìgy van, azzal a különbséggel, hogy ma tènyleg egyre rosszabbul él. Mennyit visz ma haza pl az átlag magyar? 100-120 000 között, talán. Kètkeresős családban ez legyen mondjuk 250 000. Ha csak ketten vannak sem elèg tùl sok mindenre, főleg, hogy mára az ember vagy magàndokihoz megy vagy rulettezik az állami egészségügyi ellátásban.
Természetesen ezek a problémák, fidesz narratìva szerint, nem léteznek vagy eltörpülnek az aktuális ellenség ( Brüsszel, Soros, menekültek) elleni harc mellett.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.07.08. 09:56:59

Elsősorban azért, hogy ti, mocsok libsik, véletlenül se jöjjetek vissza a hatalomba.. Nálatok bármi jobb.

Cycmen 2017.07.08. 10:06:43

Mert ti még nagyobb szarkupacok vagytok!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.08. 10:37:37

@EU zászlót mindenhova!: Nyugszik a beteg! A fóbiáit beszélje meg a pszichiáterével! Bár ahogy elnézem, te a proktológusoddal szeretnél találkozni, azért vagy ennyire frusztrált. Jöjjetek össze bircával!

Csabye 2017.07.08. 10:47:14

@putris72:

Egyetértünk! Az előző kormányok szemétségeinek is ki kell derülnie!
Szóval amiben egyetértünk azzal kapcsolatban felesleges több vita.
Tehát a te legnagyobb érvedet sutba is vághatod, amit mellesleg a blogíró már az első pontban leírt:
1. A másik is lopott.
Ez terelésnek jó volt eddig, másra nem való innentől.

Jelen pillanatban azonban a fideath kormányról van szó. Neked nem érdeked az, hogy kiderüljön volt-e, van-e csalás?
Fogalomzavar ellen:
albus.uni-corvinus.hu/kk/index.php/SC_-_Korrupci%C3%B3_fogalma_%C3%A9s_indexe

Jó, hogy említetted az OLAF-ot:
ec.europa.eu/anti-fraud/about-us/reports/olaf-report_en
Szemezgess, hogy évente hány vizsgálat esetében adnak ajánlást adott országok hatóságainak (így a mieinknek is) az adott vizsgálat eredményének függvényében. Annyit spoilereznék, hogy nem kettőről van szó (gondolom az m1 és társai "véletlenül" a többit nem említette, más oka nem lehet.)
Ügyészségünk (drága Polt úrral az élén) mennyi esetben rendelt el alaposabb vizsgálatot?
Tudsz mondani az OLAF által korrupciógyanúsnak ítélt ügyet a 4-es metrón kívül (ahol nagyon helyesen kezdtek el vizsgálódni), amellyel kapcsolatban elkezdtek/lefolytattak vizsgálatot?

Szóval nagyon unalmas már ez a "de a másikak is" szöveg. Azok 7 éve nincsenek sehol sem. 7 év alatt ez a kormány nem tett semmit az előző kormányok korrupciógyanús üzelmeinek felderítése érdekében. Gondolkozz el, hogy vajh miért van ez így!

(ui: ha netán arra jutnál, hogy szvsz nem volt ilyen ügy, hamis a következtetésed.)

Telekolsz 2017.07.08. 10:50:48

Bezzeg az , bezzeg amaz. Mindig másra mutogatni elég gyerekes nem ? Egyik sem jó mert lop lopott és lopni fog. Teljesen mindegy hogy minek nevezed. Négyes metro ? -> vizes vb. lehetne még folytatni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.08. 10:54:57

@atomic power 1986DucaDuca: Na akkor az hogy jön ki neked, hogy a forintban számolt államadósság 29 százalékot nőtt, a GDP meg csak 12 százalékot. Akkor hogy csökkent a GDP arányos államadósság?
Elemi algebrával hogy állsz?

@MaxVal BircaMan HJCD: Milyen Soros szöveget nyomatok? Mi a Soros szövege? Mi Brüsszel szövege? Hol írtam én olyat? Hazudozol birca!

I-Work 2017.07.08. 11:01:46

@Consuela NO NO:
Volt szerencsém néhány költségvetés összeállításában közreműködnöm, köszönöm a kioktatást, megvagyok enélkül is.
Egyébként nem írtam hülyeséget, nyissad ki a szemed és gondolkodj..

I-Work 2017.07.08. 11:04:25

@atomic power 1986DucaDuca:
Ember, a számok többé-kevésbé nyilvánosak, meg kell tanulni olvasni.
Összehasonlító elemzést szeretnél látni, vagy a költségvetés kiszervezett szférában lévő adatait?!
:::

I-Work 2017.07.08. 11:09:16

@1ghost:
Te elmebeteg vagy, de mindegy...
Tudod édes cimbora, előbb olvassad végig, amit írok, - majd utána "pribékezzél", - ökör.
Pontosan az ilyen magatartás miatt marad a fidesz a végtelenségig, elvakult, ostoba fanatizmus van minden politikai tömörülés körül.
Annyira jó lenne, ha az emberek nem mások hülyeségeit szajkóznák, hanem lenne önálló véleményük és ki is tudnának állni és érvelni a véleményük mellett.

Barkalot 2017.07.08. 11:09:49

A fideszesnek nem kell (nem lehet) magyarázni semmit, ő csak HISZ.

stim 2017.07.08. 11:13:36

Aki figyeli a közgazdaság számait annak nincs szüksége magyarázatra mert azok önmagukért beszélnek. Több ember dolgozik, több adó folyik be ezért lehet csökkenteni az adókat. Az államadósság csökken, a hitelminősítők egyre jobb kategóriákba rakják az országot.

Amikor átvette a Fidesz-KDNP a kormányzást az MSZP-SZDSZ és az USA-ból kiinduló szabályozatlan liberális pénzügyi piac már csődközeli állapotba vitte az országot. Ott tartottunk mint a görögök és ha ők maradtak volna ott tartanánk mint a görögök.

A szabályozatlan liberális pénzpiac az összes európai ország hagyott egy szép nagy szakadékot 2008-2009 környékén. Lehet ellenőrizni. Ezért tűzte ki célul a kormány, hogy a bankok legalább fele magyar kézben legyen.

A helyzet az, hogy ennek a kormánynak legalább vannak tervei, elképzelései, ötletei. A korábbiak csak csinálták amit külföldön megmondtak nekik. A Szovjetúniótól is megkapták az ukázt korábban; tudták, hogy jó csinovnyikként az ő dolguk az engedelmes szolgálat, nem a gondolkodás. Le is szoktak mind a gondolkodásról, mind a tényleges képviseletről. Most Brüsszelt szolgálnák ki. Bárkit aki megnyugtatóan biztosítja nekik a bársonyszéket annak ellenére, hogy intellektuálisan alkalmatlanok vezetésre. Aki fél a konfliktusoktól, akinek nincsenek elképzelései, aki csak azt tudja szajkózni amit külföldön megmondanak neki az nem való vezetőnek. Vannak harcok amikbe bele kell állni mert meg kell védenünk azt ami a miénk. Ezért emelkedhetnek most a fizetések, ezért dolgozhat több ember, ezért van segély helyett munkahely.

Az index sokat változott az elmúlt években. A korábbi sokszor nyíltan magyarellenes, rasszista, gyűlöletkeltő cikkek és íróik lassan kikponak. Nincs rájuk szükség, fogy az olvasótábor.

Az emnberek látják, hogy lehet más a politika mint idegen érdekek kiszolgálása a magyar állampolgárok számlájára.

Aki elfelejti, hogy milyen volt minden évet villanyár emeléssel, gázáremeléssel kezdeni az sem hozza vissza ezeket a számára nyilván kedves időket mert a többségnek helyén van az esze.

Ami a korrupciót illeti. Ha folyamatos az ipari növekedés és önmtik a pénzt a különféle ágazatokba az azt jelenti, hogy van pénz. Tehát nem az a helyzet mint az MSZP_SZDSZ idején, hogy elképesztő mohósággal égették el a közpénzt amikor egyszerre privatizáltak, emelték a közüzemi díjakat, növelték az államadósságot és inflálták a nyugdíjakat meg a fizetéseket. Aki ezt nem tudja összehasonlítani a mostani gazdasági mutatókkal annak a tisztánlátásával komoly problémák vannak.

A hőbörgés, vagdalkozás nem vezet sehová. Aki ködben rohangál előbb-utóbb élőt tapos. Én értem, hogy szándékosan és kétségbeesetten igyekszenek hisztériát kelteni mert a hisztérikus ember már nem lát tisztán. Nem gondolkozik. Nem mérlegel, nem számol. Hanem érez.

Ami az indexen megy az érzelmi hangolás. Azt akarják, hogy a hülyére hisztérizált szíveden kerersztül lásd a kormányzás eredményeit mert ha értelmes, tényszerű vitára kerülne sor amit kulturált, visszafogott, önmérséklő, számolásra, mérlegelésre, higgadt döntésre hajlamos emberek folytatnak akkor egyértelműen kiderülne, hogy a mostani kormány nagyságrendekkel tisztességesebb, a népért sokkal bátrabban kiálló, elkötelezettebb, ötletgazdagabb és hatékonyabb munkát végez mint korábbi szégyenteljes elődei.

Aki a jó munkát nem becsüli az nem is érdemli.

Hadd ejtsek pár szót az országban uralkodó általános hangulatról is. Egy befolyásos kisebbség aki kiszorult a hatalomból és korábbi munkáját tekintve nem is méltó a magyar állampolgárok képviseletére illetve külföldi hangulatkeltők igyekszenek hisztérizálni a közvéleményt. Ennek része az a plakátháború ami szennyezi vizuálisan és mentálisan a környezetünket és biztos vagyok benne, hogy pártállástól függetlenül mindenki elkomorodik amikor ezekkel a plakátokkal találkozik ahogy jár-kel a városában. Azt látja, hogy manipulálják, sok pénzt költenek olyanra amitől rosszabbul érzi magát.

Szeretnék egy kevésbé komor, feszültséggel teli országban élni ahol nincsenek negatív plakátok. Ahol nem manipulűálénak, nem fenyegetnek hanem támogatnak, bíztatnak, segítenek. Ahol felvázolják egy lehetséges jövő képét ahová juthatunk. És majd a felajánlott jövőképek közül eldöntöm, a rendelkezésemre álló információk alapján, hogy melyikkel értek egyet, melyikről hiszem el, hogy aki ajánlja meg is tudja valósítani és melyiknek van realitása. Erről akkor tudok helyesen dönteni ha elég hiteles információm van a világról, a mozgatórugóiról. Ha meg tudom mérni, hogy előnyükre vagy hátrányukra változnak-e a dolgok és nem csak a hisztéria szemüvegén keresztül eltorzítva, homályosan nézem a világot.

Higgadt, józan, értékalapú, reális, mások érdekeit is számításba vevő gondolkodást kívánok mindenkinek. Javaslom mindenkinek, hogy számszerűen hasonlítsa össze az eddigi kormányok munkásságát.

További szép napot mindenkinek. Nyár van, süt a nap, tessék kimenni a szabadba:)

stim 2017.07.08. 11:15:13

...A szabályozatlan liberális pénzpiac az összes európai ország KÖZGAZDASÁGI GRAFIKONJAIN (bocsi, ez kimaradt) hagyott egy szép nagy szakadékot 2008-2009 környékén. ..

beste 2017.07.08. 11:15:55

szívesen szavaznék bárki másra, aki garantálja a max 15% személyi jövedelemadót. Egész életemben csak hivatalos, bejelentett fizetésem volt, és tudom, érzem a különbséget. Pont ez gyilkolta ki belőlem az úgynevezett társadalmi szolidaritásvállalást.

I-Work 2017.07.08. 11:16:56

@vajdasagi:
Jelenleg nincsen olyan politikai tömörülés Magyarországon,amelyik ne kommunista-szocialista gyökerű lenne és ne kompromittálta volna magát.
Megismétlem: a jelenlegi szituáció tökéletesen megfelel mindenkinek, mert bőven jut pénz az un. "ellenzéki" pártok érdekköréhez, amelyből nagyon jól megélnek úgy, hogy zéró a felelősségük ebben...
Momentum? ... Jobbik? LMP?
Nincsen mondanivalójuk, nincsen stratégiájuk és nem tudnak jövőképet mutatni a társadalomnak. Nincsenek szakpolitikusaik, szakértőik.
Orbánnak legalább van valamilyen víziója, elmebeteg vízió, de el tudja hitetni bő másfél millió emberrel.

beste 2017.07.08. 11:18:25

@Csb: van még mit sorolni :) hosszú és rövid magánhangzók.... :)

Csabye 2017.07.08. 11:20:14

@stim:

Utánanézhetnél azoknak a közgazdasági számoknak, ha már hivatkozol rájuk. Akkor nem mondanál olyanokat, mint " Az államadósság csökken".
Vagy legalább egy hivatkozást bökhetnél mellé, hogy ezt mégis honnét szedted. Nagyon kíváncsi vagyok a forrására! :)

I-Work 2017.07.08. 11:24:33

@Lord Kilburn:
Lehetett tudni, hogy az mszp belebukik a saját politikájába és szétesik. 2009-ben már a fidesz elképzelések előkészítésén kellett dolgozni, évekre előre lehetett tudni, mi és hogyan fog történni.
Az másik beszélgetés témája lehetne, miért kellett a fideszt hatalomra juttatni...

6.Lenin 2017.07.08. 11:25:20

@vajdasagi:

Ha nem tudsz szöveget értelmezni, miért szólsz bele?

vajdasagi 2017.07.08. 11:27:17

@1100011: Teljes mértékben egyetértek. És az a vicc, hogy százával ismerek olyanokat, akik pontosan így gondolnák. Tehát az,hogy a narancsosok nem a Haza érdekeit képviselik, azt már tudjuk. Most majd arról is meggyőződhetünk, hogy pl. Gyurcsány inkább a saját érdekeit nézi, vagy a Haza érdekében összezárt fogakkal ideiglenesen kezet fog Vonával. Csak 1-2 évig kell tűrniük egymás társaságát: az bőven elég lenne.

Gondold meg, mi a munkahelyeinket milyen gyakran dolgozunk együtt olyanokkal, akiknek egészen más értékrendje van. És attól még dolgozunk velük egy fedél alatt. Esetleg együtt ebédelünk velük. Nem is olyan nagy ár az, amit mi az ellenzéki politikusainktól elvárunk.

I-Work 2017.07.08. 11:28:22

@vajdasagi:
Nem mondtam, hogy az NGO-k bűnzők lennének...
Azt írtam, hogy az egész migrációs, menekültes mizéria jó üzlet, mind az EU-nak, mind Sorosnak.
Egyébként Európa elnéptelenedett területeire embereket kell telepíteni, mert minden állam, vagy államszövetség akkora területet képes tartósan a felügyelete alatt tartani, amekkora terület a népesség eltartásához feltétlenül szükséges.
(...)

vajdasagi 2017.07.08. 11:38:58

@Lord Kilburn: Mi kb. 99%-ban egyetértünk, és én most nem is ezt a (fontosabb) részt firtatom. Hanem a Kunczét. Én még szavazta is rájuk egyszer. De a Kuncza akkor vált számomra vállalhatatlanná, amikor a Révész Máriuszt lemártiriuszotta. Ha a rendőrség megver egy tüntetésen bárkit, az egy liberálisnak problémás kell hogy legyen. De ha az a valaki egy ellenzéki párt parlamenti képviselője, akkor olyan riadót kell fújni, hogy csak na. Aki ezzel viccel, az leírta magát.

Amúgy meg emlékszel a kakaóbiztos számítógépekre? Ha a pártom egyik tagja ilyen korrupciós ügybe keveredik, akkor nem lapítok, hanem megtisztítom a pártomat. Tudom-tudom, akkor éppen nem Kuncze volt a párt első embere, hanem talán a második. De a lényeg: egy kicsiny liberális párt ne lopjon, hanem példamutatóan becsületes legyen. És ne támogassa az urizáló demszkit. Lényeg a lényeg: liberális pártra szükség van, de patyolatttitszátra. Hát ők nem azok voltak. És megjegyzem nem árt, ha nemcsak zsidók vannak a vezetésében. Sőt: ha rajtam múlt volna, tudatosan törekedtem volna arra, hogy az arány elegáns legyen - hogy ne lehessen az SZDSZ-t a pesti zsidók pártjának gúnyolni (merthogy én így is szavaztam rájuk, mert nálam a zsidó-nem zsidó kérdés nem fontos, de nagyon sok honfitársamnak fontos - erre érzékenynek kell lenni. És nem baj, ha Te meg én ebben nem értünk egyet :-)

vajdasagi 2017.07.08. 11:50:15

@putris72: Ja, ha neked csak az korrupció, amire az ügyészség ezt kimondja, és nem zavar, hogy polt péter a fideszes korrupciókat eltussolja, akkor tényleg nálunk ez nincs is. Jól megnyugtattál - köszönöm.
De tudod, én nem mint nap találkozok ezzel a korrupcióval, és attól, hogy ott a polt péter, még a dolog nem változik. A gazdáid többet lopnak, mint az általam is megvetett szocik. Ezt mindenki tudja - még te is. Hogy te miért tagadod, azt nem tudom.

birka menet 2017.07.08. 12:02:11

Két megoldás van a politikusi korrupcióval való leszámolásra:

1. Orbánékat a bukásuk a határon fel kell tartóztatni miközben menekülnének Moszkvába. Ha nem állnak meg, akkor meg lőni kell rájuk, mint ahogy az egyszeri paraszt fidesznáci lőne a migránsokra.

2. Ha megadják magukat akkor immáron egy új ügyészseggel, rendőrséggel az összes saját, illetve az összes családtagjainak, strómanjával és az egész fidesz maffiának korrupciós ügyéeit kíméletlenül fel kell tárni, melynek következtében a teljes vagyonelkobzás után az egész Orbán maffia klán életfogytiglani fegyházat kap.

Ezek után 50 évre biztosítva van, hogy Magyarországon egy politkisu se mer még egy Tixo ragasztót se lenyúlni a zsebébe.

NEMZETI KONZULTÁCIÓT A POLITIKUSOK ELSZÁMOLTATÁSÁÉRT!

stim 2017.07.08. 12:03:42

@Csabye:

Kedves Csabye,

Az államadósság elszabadulásárt a korábbi MSZP-SZDSZ kormány felel. Nézz utána, hogy honnan hová vitték föl. 65%-ról 82-re, míg a mostani kormány 82-ről lehozta 75-re. A hitelminősítők érzékelik a javuló gazdasági mutatókat de a minősítésük még így sem teljesen objektív. A Maastricht-i egyezmény a konvergencia feltételeit az államadósság százalékában határozza meg hiszen különböző volumenű gazdaságú országokra nem értelmezhető ugyanaz a nominális államadósság mérték. Aki be akarja tartani a vállalásait az a százalékban meghatározott értéket veszi figyelembe:

hu.wikipedia.org/wiki/Konvergenciakrit%C3%A9riumok_(Eur%C3%B3pai_Uni%C3%B3)

Magyarországra a nyugati államok piacként és gyarmatként tekintenek ahonnan ha kellő mennyiségű javakat vonnak el akkor az segít fenntartani a jóléti társadalmukat és a gazdasági növekedésüket. Ők tudják mi a jó nekik de az nem jelenti, hogy az nekünk is jó ami nekik jó. Nekünk is tudni kell, hogy mi a jó nekünk és ez kell, hogy meghatározza az együttműködésünket. Az együttműködésnek win-win típusú játszmának kell lennie nem pedig egy alárendeltségi viszonynak.

lobaszopiatej 2017.07.08. 12:06:28

Azért gondoljunk bele, hogy nézne ma ki a Tocsik ügy:

Orbán nyilatkozna, hogy a sikerdíj a hazát szolgálja, nemzethünk főnemese Tocsik megvédi a népet az idegen tőkétől, mert elrakja előlük magának a lóvét.
Különben is, Soros már a spájzban van.
Legközelebb építtet Tocsikkal mégtöbb Stadiont és Olimpia helyszínt (akkor is ha ezt már leszavazták).
Különben is, emúttnyócév és libsi-libaliba.
Megvédjük a Nemzethet az idegen spekulánsoktól és Brüsszeltől.

kvadrillio 2017.07.08. 12:10:59

"w""G. Soros aktivistahálózata kiterjedt mozgósítással és transznacionális tüntetés szervezésével reagált a felsőoktatási törvény módosítására. A megmozduláson több mint 80 ezer fő vett részt, köztük ismeretlen létszámú – de a legmegengedőbb becslések szerint is több ezer – külföldi állampolgár. Magyarországon máig nincsen megfelelő törvényi szabályozás arra, hogy mi a teendő akkor, ha több ezer külföldi állampolgár utazik Budapestre abból a célból, hogy egy a magyar országgyűlés által elfogadott törvény ellen tiltakozzon.w"""

NINCSEN MEGFELELŐ TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS ??? HÁÁÁÁT, CSINÁLJANAK ! :) ANNYI SZART TUDNAK CSINÁLNI, PONT ERRE NE LENNÉNEK KÉPESEK ???

AZÉÉÉÉ....EZ A....TRANSZNACIONÁLIS TÜNTETÉS....NEKEM NAGYON TECCIK ! EZ OLYAN..., VALAMI ÚJ LIBERÁLIS KITALÁCIÓÓÓÓ LEHET...:Űo)))))

inteligencs elenzeki 2017.07.08. 12:15:53

"De ha te aki ezt olvasod szeretnél szavazni a Fideszre, kérle mond el nekem miért."

Rém egyszerű.

Szocik libsik ill. érdekeltségi körük kapcsolati hálójuk révén loptak ? gyaníthatóan, és több esetben bizonyítottan : igen.
A jelenlegi kormányzó erők érdekeltségi körük kapcsolati hálójuk révén korrupt ? Erős a gyanú hogy
igen.

A szocik libsik eredményesen kormányoztak ? Határozottan nemmel lehet válaszolni.
A jelenlegi kormányzó erő eredményesen kormányoz ? Összességében ki lehet jelenteni hogy igen, gazdasági és költségvetési szempontból mindenképpen.

Jön még a serpenyőbe a jobbik, de az mögött, ha lehet az infonak hinni a Simicska áll.
Szerintetek mi lenne ha kormányra kerülnének ?

ami szabad 2017.07.08. 12:18:28

@I-Work: Sajnos, tök igazad van. A gazdasági potencilunk nulla közeli, uniós csecs- szopás nélkül még most, hogy a világban konjunktúra van, sem tudunk annyit növekedni, amivel az utóbbi évek -és nem is coci- lemaradásaiból, akár csak 1%-ot is faragjunk. Az államdósság nő csak, meg a remény-veszetteké, a kivándorlólé. :( Ez az ország jobb sorsra érdemes annál, mint ami itt zajlik! Az összes ellenség - keresgélés arról szól, hogy ne a politikai elitet húzzák lámpavasra, hanem kifelé utálkozzunk, ha lehet.

ob.szerver 2017.07.08. 12:22:41

@stim:

"Javaslom mindenkinek, hogy számszerűen hasonlítsa össze az eddigi kormányok munkásságát."

Én meg azt javaslom neked, hogy nézz a számok mögé. Nem kell nagyon mélyen, nem kell hozzá közgáz PhD, elég egy minimális józan ész.
2010-ben véget ért az 1929-33 óta bekövetkezett legnagyobb világválság, és azóta tart egy folyamatos konjunktúra. Az elmúlt 7-8 év a gazdasági környezet szempontjából egy nagyon szerencsés időszak volt. Ehhez jött egy páratlanul és soha vissza nem térően szerencsés tényező, az óriási összegű EU-s támogatások. Nagy vonalakban hasonlítsuk össze a 2010 előtti viszonyokkal:
- a GDP átlag 4%-ának megfelelő EU támogatás
- a GDP átlag 4%-ának megfelelő expat hazautalások
- a GDP kb. 2%-ának megfelelő cserearány javulás főként a szénhidrogén árak felére-harmadára esése miatt
- a GDP évi 1,5%-nyi többlet a manyup befizetések eltörlése miatt.

Ez kapásból évi több mint 10%-kal kedvezőbb kiinduló állapot 2010 előtthöz képest. Mit sikerült ebből kihozni? Jó esetben évi 2%-os átlagos növekedést. Ez a két ciklus egy ország jövőjének ellopása, az egyszer-egy-évszázadban esélyének eljátszása volt. Egyetlen egy terület vagy makrogazdasági mutató nincs, ahol az unortodox rendszer valamiféle olyan eredményt tudott volna felmutatni, ami a neki lenne köszönhető. Nem jön a külföldi tőke, nincsenek magánberuházások, nem növekszik a termelékenység, a képzett munkaerő menekül. Az ország minden gazdasági és társadalmi mutatóban csúszik le, már Románia is egyre több területen előz bennünket. A kedvező körülmények által kínált fejlődés helyett a gátlástalan korrupció és a dilettantizmus elegye olyan mélyre rántotta az országot, ami nemcsak hogy évtizedekre elzárta a felzárkózás esélyét, de amikor elapadnak az EU-s pénzek és a rendszer valódi teljesítménye megmutatkozik, a leszakadásunk mind abszolút, mind relatív értelemben fokozódni fog. Ez az elmúlt 7,5 év mérlege, ha már összehasonlításokat akarsz tenni.

atomic power 1986DucaDuca 2017.07.08. 12:36:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Na akkor az hogy jön ki neked, hogy a forintban számolt államadósság 29 százalékot nőtt, a GDP meg csak 12 százalékot. Akkor hogy csökkent a GDP arányos államadósság?"

A 12 % az a real GDP. A folyó áron szamított GDP az a nemzeti valutaban kiszamított GDP, konvertalva az ev vegi euro -forint árfolyam szerint euróba. Az allamadóssagot is hasonlóan számoljak ki az arfolyam alapján. A kettő viszonyszáma alapján 6,4%-al csökkent a GDP aranyos allamadósság 2010-2016 közöt. /lasd EUSTAT/ Ez tény. Tehát 12 %-os real GDP növekedesre jut 6,4% GDP aranyos allamdossag csökkenés.

vajdasagi 2017.07.08. 12:57:50

@stim: Ezt írtad a mostani kormányunk érdekünkben végzett áldásos munkájáról:
"Aki a jó munkát nem becsüli az nem is érdemli."

Hát, én bizony a Varga miniszteren kívül az összes többi munkáját nem becsülöm. És még 8 millióan vagyunk ilyenek. A nemzet többsége tehát nem érdemli meg a narancsos tolvajokat. Megtennéd, hogy megvonod őket tőlünk? Nem mondanátok inkább le, mert mi ilyen hálátlanok vagyunk?

Ember, vérlázító, amit mondasz:
1. az én adómból lopnak
2. ők teszik ki a legtöbb plakátot, és ezek a plakátok Téged is meg engem is zavarnak
3. elvonnak pénzt az oktatásból és a vesztőhelyre viszik a Hazát.

És ezek után mi meg sem érdemeljük őket?? Te valami alternatív valóságban élsz?

I-Work 2017.07.08. 13:01:29

@ami szabad:
Emiatt is írtam, hogy csúnya vége lehet, egyetlen hatalom sem tart örökké. A szellemi frissesség azonban jelenleg hiányzik a társadalomból, sokan elmennek, akik maradnak, hallgatnak.
A letelepedési kötvényes népesség-csere pedig csak mélyíti az identitásnélküliséget.
Volt bő 20 évünk, hogy élhető, nyílt, európai társadalmat és gazdaságot építsünk. Elpazaroltuk. Rosszabb most a helyzet, mint a kádári rendszer bukását követően.
Talán még a mai tizenéveseknek lehet esélyük arra, hogy modernebb társadalomban, több társadalmi érték mellett éljék az országban az életüket, - bár a történelemnek egyértelműen zavarosabb korszaka közeledik, a következő 20-30 év békétlen lesz, konfliktusokkal lesz terhelt.
Az orbáni gondolkodásban ez ellen úgy védekezünk, hogy magunkba zárkózunk, kerítést építünk, mind képletes értelemben, mind fizikai valóságában.
Szándékot, késztetést sem látok arra, hogy pozitív értelemben változzanak a dolgok.
Orbán arra hivatkozik, hogy a V4-ek egységesek és Ausztria elszigetelődött... (...) A lengyelek is csak ímmel-ámmal vannak a V4-ben...
Ausztriáról pedig annyit, hogy őket erős szálak fűzik az oroszokhoz. 1848-ban is, 1956-ban is az oroszok segítettek Ausztriának, a történelmi szálak, kötődések, érdekeltségek nem fognak megszűnni, eltűnni. Irracionális a fidesz, potentátokat tart, protekcionizmust folytat és ilyen irányba befolyásolja a társadalmat is.
Szerintem kritikus a helyzet és nem amiatt, hogy Euró milliárdokat sikkasztanak a csókos cimborák, - sokkal inkább amiatt, mert nincsenek aktív szellemi műhelyei a társadalomnak és a népesség többsége tartózkodik a közélettől.

P. J. Fry 2017.07.08. 13:02:05

@rasztaszív: "szerintem a kedvencei ellen szavazás miatt még ő sem dugna senkit börtönbe."

Konkrétan azt írta, hogy *mindenki* aki a fideszre szavaz retteg a börtöntől. Nem a kormány, nem a felsővezetés, hanem *mindenki*.

zigi. 2017.07.08. 13:44:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Öreg, borzalmas, hogy mennyire sötét vagy a gazdasághoz!

2010 . I. negyedévben az államháztartás konszolidált bruttó adóssága a GDP 80,16%-a (21103,6 MrdFt)

2016. Q4 74,05% (25922,11MrdFt)
www.akk.hu/hu

GDP 2010q1 26327MrdFt
2016q4 35005MrdFt
növekedés 33%

A reál GDP és a nominális GDP növekedés közötti eltérés a GDP- deflátor, ami a Magyarországon előállított áruk és szolgáltatások átlagos árváltozását mutatja.
www.jgypk.hu/tamop15e/tananyag_html/kozgalapok/nominlis_s_rel_gdp.html

atomic power 1986DucaDuca 2017.07.08. 15:21:38

@I-Work:

"A gazdaságunk (is) romokban hever"

Néhany adatot közölhetnél, ami ezt bizonyítja! Eleg súlyos allítás.

"........ mert senki nem tudna semmit kezdeni azzal a szemétdombbal, amit a fidesz hordott össze, pontosabban lopott szét."

Ősszegszerűen megtudod hatarozni? Gondolom, ha ezt allítod, akkor van bizonyítékod. Ha nincs, legalabb valamilyen közgazdasagilag megalapozott elemzésed, ami kimutatja hihető módon, hogy mekkora összeg lett ellopva.

Azt írod, hogy az államadósság csökkent... Ez is legfeljebb részben igaz, a külső államadósság csökkent, - amíg le nem hívjuk az orosz hitelt Paks ürügyén.
Azt közben nem veszed észre, hogy a belső államadósság az egekben van, ergó a hatalom a társadalommal finanszíroztatja magát, - ergó mindenki önként és dalolva jelentkezik rabszolgának a NER és a CÖF köreiből, - sok idióta pedig ezt végignézi...
Saját jogon GDP termelésünk lényegében nincsen, a külföldi cégek nélkül veszteséget termelünk, az EU és Norvégia támogatása nélkül talán elérnénk Banglades színvonalát.
Nincsen Alkotmányunk, nincsen Alkotmánybíróságunk, nincsen Parlamentünk. Feudál-bolsevik abszolutizmus működik az országban, ha ismered ezt a fogalmat!
Csúnya vége lesz.
Arról már ne is beszéljünk, hogy az elmúlt 12-14 évben egymillió ember vándorolt el az országból, az elvándoroltaknak kb. fele a visszatérés szándéka nélkül hagyta el az országot.
A KSH, vagyis a fidesz kormány saját mérése szerint, a következő években a folyamat tovább tart és újabb egymillió fő fog elvándorolni, de ezeknek az embereknek már a 2/3-része nem akar Magyarországra visszatelepülni...
Majd letelepedési kötvényekkel jönnek arab, kínai, orosz, afrikai gazdag bűnözők, tízezer számra, miközben kétezer menekült esetleges befogadása miatt folytat gyűlöletkampányt a fidesz kormány.
Nem ártana gondolkozni, még ha fáj is...@Consuela NO NO:

atomic power 1986DucaDuca 2017.07.08. 15:49:28

@I-Work:

A masodik bekezdés utan a szövegrészed veletlen bentmaradt, elnézest kerek!

I-Work 2017.07.08. 16:03:57

@atomic power 1986DucaDuca:
1. Költségvetési törvény.
2. Zárszámadás
3. MNB fejezet.
4. Külker. mérleg, belker. mérleg.
5. Külső adósság finanszírozása, belső adósság szerkezete és finanszírozása.
6. A nem magyar tulajdonú, többségi tulajdonú vállalkozások által termelt GDP.
7. A magyar tulajdonú vállalkozások által termelt GDP.
8. Infláció, - tényleges infláció.
9. A foglalkoztatottság mértéke, kivéve ebből a külföldön élő magyar állampolgárok foglalkoztatottságát.
10. A közpénzekből működő és közpénzekből gazdálkodó, de állami jogokkal felruházott alapítványok, civil szervezetek és vállalkozások tevékenysége.
11. Az offshore letelepedési kötvények által okozott költségvetési deficit.
...
Szívesen levezetem neked, összefüggésekkel, - úgy bő 2 napos előadás lesz, szünetekkel...

atomic power 1986DucaDuca 2017.07.08. 16:37:20

@I-Work:

Nem gondoltam ilyen bő terjedelemre. Egyszerűsítsük le a dolgot a maastrichti kritériumokra. 2010 óta közeledtünk vagy tavolodtunk ezektől?
A lopasokról vartam volna még valami konkretabbat.
De ha nincs időd én nem eröltetem.

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.07.08. 16:47:53

"Nyílt levél fideszes szavazóknak"

Szamomra inkabb az a felfoghatatlan, es ezt kene inkabb baloldali szavazoktol megkerdezni, hogy az 1956-os tomegyilkosagok utan, a 2006-os verfurdo utan, a 23 millio romanozas utan, hogy letezik az, hogy maradt akar egyetlen baloldali szavazo is ????????????????????????

MIFELE EMBEREK LEHETNEK AZOK AKIK TOMEGGYILKOSOKRA HAZAARULLO TOMEGGYILKOSOKRA AKARNAK SZAVAZNI ?????????????????????

Szamomra soha meg csak fol sem merult, hogy torvenyesnek, legitimnek tekintsem barmelyik baloldali partot is, beleertve termeszetesen a beloluk kinovo jobbikot is, HISZEN TOMEGGYILKOSOKROL VAN SZO.

I-Work 2017.07.08. 17:36:39

@atomic power 1986DucaDuca:
Figyelj,
a szempontrendszert leírtam. Nem lehet csak egy-egy dolgot kiragadni, mert annak nincsen értelme. A teljes rendszer működésének átlátásának lenne értelme. (...)
Csak egyetlen kiragadott példa:
Az MNB a tartalék-forrásokat közalapítványokba helyezte ki.
Teoretikusan tehát, amennyiben a jelenlegi kormány megbukna, az új hatalom üres MNB pénztárt találhatna. Szélsőséges esetben, akár néhány hét elteltével jegyrendszert kellene bevezetni a fogyasztás mérséklésére, már csak azért is, mert az új kormányzat nem tehetne mást, mint durván kamatot emelne, - akár két számjegyű kamatlábbal-, remélvén a finanszírozhatóság helyreállítását.
Ennek következtében a hiánycél "elszállna".
A nemzeti valuta akár a tizedére értékelődhetne le, hetek alatt.
Az új kormányzat magától értetődő módon megbukna és mivel a fidesz felügyelte alapítványok rendelkeznek a tartalék források helyett, a fidesz visszaszavaztathatná magát a hatalomba.
Szélsőséges lehetőség, de akár meg is történhet, van realitása...
Természetesen, ahogyan írtam is, ez is csak egy kiragadott epizód, amikor ezt elemezzük, elemezni kell azt is, hogy az alapítványokba kiszervezett forrásokkal milyen módon gazdálkodik a fidesz.
Figyelni kell arra is, hogy az MNB, -a FED-hez hasonlóan-, kereskedelmi tevékenységet is végez, vagyis tőzsdézik. Leginkább a kötvények piacán és a devizapiacon.
Nézd meg, hogy Ausztriában, Németországban, - lényegében az összes nyugati államban -, a lakosság részére 8-12%-os fix kamatozással is adnak prémium államkötvényeket.
Nálunk a prémium államkötvény nettó hozama kb. 0,5%! A képzelőerődre bízom, mit csinál a fideszes érdekkör a a 0,5% és a 8% közötti különbözettel...
A külföldön élő magyarok jövedelmét mi hozzászámítjuk a GDP-hez, pedig a tartósan külföldön dolgozók elméletileg nem a magyar GDP-hez járulnak hozzá, hanem a befogadó országéhoz.
Ezeket az embereket beszámítjuk a foglalkoztatási statisztikába is, pedig elméletileg ők nem részei sem az SZJA, sem a TB rendszernek.
Nem lehet kiragadott makro számokra kiragadottan hivatkozni, -marhaság-, lehet grafikonokat rajzolni, táblázatokat készíteni, de van kb. néhány ezer embernek rálátása, hogy pontosan mi van a számok mögött.
A politika a befolyásolás művészete, mióta történelem a történelem, azé volt a hatalom, aki hihetőbben tudott hazudni, más oldalról nézve jobban el tudta hitetni a társadalommal a saját vízióit.

Csabye 2017.07.08. 18:57:19

@stim:

Köszönöm, hogy a magad módján kiigazítottad az előző hozzászólásod! Azt is, hogy leírtad, a maastrichti kritériumoknak kell megfelelünk. Bár sehol sem látom azt, hogy ezt cáfoltam volna. :)
Viszont te magad írtad azt, hogy az államadósság csökkent, ami nem igaz. Tehát vagy csúsztatni szerettél volna (mert ugye jól mutat, és a magyar meg semminek sem néz utána), vagy véletlenül lemaradt, hogy a GDP-arányos államadósság az, ami csökkent. Az előbbire gondolni sem merek.

Feltételezem, egyetértesz velem abban, hogy maga az államadósság nőtt. :)

Köszönöm, hogy arra is felhívtad a figyelmemet, hogy nem a fideath kormány lódította meg az államadósságot. Így van, az előző kormányok ideje alatt történt mindez. Az "emútnyócév" viszont elmúlt már 7 éve. Lezárhatjuk a visszamutogatást.

Miért ne lennének objektívek a hitelminősítő intézetek? Ha nem lennének azok, a világ befektetői adnának a szavukra? Ez eléggé ellentmondásos volna.

Sajnálom, ki kell ábrándítsalak. Gazdasági szerepünk a nagyvilágban konvergál a nullához. Ennek tükrében bármilyen kijelentés azzal kapcsolatban, hogy tőlünk javakat vonnak el (milyen javakat lehetne innét elvonni?!), netán gyarmat volnánk, és hogy a gazdasági növekedésük alapja szegény hazánk lenne eléggé nevetséges. Hidd el, jól meglennének nélkülünk is. :)
Természetesen amennyiben bármilyen -, az általad vélt dolgokra vonatkozó - adat a rendelkezésedre áll, nyugodtan megosztásra kerülhet itt a fórum keretein belül. Jó érzés, ha alátámasztja a vitapartner az állítását érvekkel.

Egyébként fogalmam sincs, hogy miért gondolja sok ember azt, hogy az egész világ miket akar szétrombolni, mi vagyunk a főellenség, stb. Fel kellene ébredni végre, isa pur és homu vogymuk a világban, kb senkit sem érdeklünk egy-egy illiberális államon kívül.

atomic power 1986DucaDuca 2017.07.08. 18:57:23

@I-Work:

"Figyelj,
a szempontrendszert leírtam. Nem lehet csak egy-egy dolgot kiragadni, mert annak nincsen értelme. A teljes rendszer működésének átlátásának lenne értelme. (...)"

Ez igaz, de alapvetően néhány kriterium jól jellemezhet egy gazdasagot. A gazdasagi stabilitast jelzi, hogy az orszag mar most kepes teljesíteni a maastrichti kriteriumok gazdasagi vonatkozasú részeit. Amit nem teljesitünk az politikai, jogi termeszetű. Ilyen helyztben utoljara a 2000-es evek elejen voltunk.

"Az MNB a tartalék-forrásokat közalapítványokba helyezte ki.Teoretikusan tehát, amennyiben a jelenlegi kormány megbukna, az új hatalom üres MNB pénztárt találhatna."

Hát ez tényleg teoretikus. Az MNB tartaléka megfelel a Guidotti-Greenspan szabálynak es az import fedezeti követelmenyeknek. A tartalek meg tulzottan magasnak is mondható. A devizatartalék meghaladja a befektetők és az egyéb piaci szereplők által elvárt biztonságos szintet.
Az euró hitelkockázat-mentes portfólió képezi a devizatartalék nagy részet, amibe magas minősítésű állampapírok, államok által garantált értékpapírok és nemzetközi intézmények kibocsátásai kerülhetnek. Az ertekpapirokba fektetett devizatartalekok nyereseget termelnek.

"Az új kormányzat magától értetődő módon megbukna és mivel a fidesz felügyelte alapítványok rendelkeznek a tartalék források helyett, a fidesz visszaszavaztathatná magát a hatalomba."

????????????????

"Szélsőséges lehetőség, de akár meg is történhet, van realitása..."

Science-fiction. Szerintem te elveszel a reszletekbe. Amiket leírsz, keves a konkretum, inkabb csak feltetelezesek, amelyek nagyon ingatag talajon allnak.

A lopasokról kerdeztelek! Tudsz valami hitelt erdemlő bizonyítékkal, vagy legalabb megalapozott közgazdasagi becsléssel előállni? Mert általanossagban előallni azzal, hogy szetloptak az orszagot, megfelelő alatamasztas nelkül nem ertekelhető.

P. J. Fry 2017.07.08. 20:01:26

@Csabye: "(milyen javakat lehetne innét elvonni?!)"

Nézz utána a GDP GNI különbségnek. És attól, hogy magyarországról csak pár ezer milliárdot lehet kitalicskázni még megéri kihordani, hidd el.

I-Work 2017.07.08. 20:38:51

@atomic power 1986DucaDuca:
Próbáltam elmagyarázni, miért működik minden furcsán...
Amit Te "Sci-Fi-nek" nevezel, arról azt írtam, hogy szélsőséges eset, de nagyon is lehetséges. A politika attól politika, hogy a globális érdekeknek melyek az aktuális szándékai.
Az mszp bukása is szépen tervezett színjáték volt..
...
Bizonyíték: ugye most nem arra gondoltál, ha esetleg van a birtokomban valamilyen kompromittáló irat, akkor ímélben elküldöm...
Voltak nálam akták, de már A/a tettem.
Aki rászánja az időt, a korábban felsorolt és hozzáférhető nyilvános adatokból is le lehet vezetni a matematikai /gazdasági tanulságokat.
Erre írtam, hogy hosszabb előadás lenne A-Z elmagyarázni, mi, mivel, hogyan függ össze.
Példaként írtam, hogy csak az MNB területe mennyire visszás, mert olyan eszközök vannak magánkézben, kivonva bármilyen ellenőrzés alól, - ide értve az EU számvevőszéket is-, amelyeknek nem lenne szabad magánkézben lenniük.
Azt szeretnéd tudni, mi a következménye, ha a GDP-t akár csak 0,3%-kal felültervezem, az inflációt pedig ugyanennyivel alul?
Beszéljünk arról, mi van az inflációs "fogyasztói kosárban"?

Csabye 2017.07.08. 20:56:47

@P. J. Fry:

A nem olvasó ember újra hozzászólt... :)
Az a 97-98%-os arány azt mutathatja, hogy mennyire sok pénzt talicskáznak ki, ugye? :D Valaha volt legalacsonyabb értéke úgy 93% körül mozgott.
Nem kell aggódnod, pont emiatt IS volt a sok extra adó a nagyvállalkozásokra, és gyanítom, hogy lesz is még.
A GNI-nek van azonban egy másik oldala is. Figyelembe akarod venni azt is?
Például a magyar vállalkozások exportjának fellendítése. Ehhez mi kell?
Eladható termék, szolgáltatás. Ehhez mi kell?
Kutatás, innováció. Ehhez mi kell?
Iskolai képzés, ahonnan igazi magyar szakemberek kerülnek ki. Ehhez mi kell?
Színvonalas oktatás!!!! (Ahol pl. nem funkcionális analfabétákat képeznek)
És itt a kör bezárult. :) Remélem ezt az oldalt is figyelembe veszed a továbbiakban.

rasztaszív 2017.07.08. 21:27:44

@P. J. Fry: attól még ugyanúgy logikai bakugrás,hogy ő a máshogy szavazókat akarná börtönbe zárni.

P. J. Fry 2017.07.08. 21:36:26

@Csabye: "Valaha volt legalacsonyabb értéke úgy 93% körül mozgott."

Az volt a mondás, hogy innen nem lehet kivinni semmit, mert nincs itt semmi. Most finoman módosítottad az álláspontodat és azt állítod, hogy most kevesebbet visznek ki, mint régebben? Akkor tehát azt mondod, hogy a korábbi kijelentés nem volt igaz, ugye?

atomic power 1986DucaDuca 2017.07.08. 21:39:07

@I-Work:

Arra, amire választ vartam volna, nem kaptam meg! Mas alárendelt tema meg nem erdekel, ami a müködes "furcsasagait" jelenti, mert elsősorban a vegeredmény erdekel es nem a hozzávezető út.

Ha a vilagegyetem vagy az élet keletkezéseről targyalunk, akkor helye van a feltetelezeseknek , talalgatasoknak, de a magyar valósagról töb konkretumot kellene felhozni, akar a lopasokról, akar a gazdasag allapotaról beszelünk. Óriasi a felelőssegünk, hogy kire bízzuk jövőre a kormányzast, ezert itt nem lehet mellebeszélni.

Köszönöm az eszmecserét, minden jót kívánok.

Csabye 2017.07.08. 22:36:39

@P. J. Fry:
A kérdésemmel arra próbáltam felhívni a figyelmét, hogy ami javakat kivisznek, az a rohadt, mocskos, haldokló nyugat szempontjából vajmi kevés. Ő talán képes arra, hogy a sorok között olvasson. :)
Véleményed szerint a magyar GNI/GPD olló megteremti a 70 éve zuhanórepülésben lévő nyugaton végre a kánaánt?
Nem várok választ, de nyugodtan ragadj ki egy-egy pontot, ahogy mindig is megtetted. Egy funkcionális analfabéta nem képes az egészet elolvasni, értelmezni, és minden leírt pontra reagálni (GNI másik oldala).

I-Work 2017.07.08. 23:02:27

@atomic power 1986DucaDuca:
1. Mindenre válaszoltam.
2. Nagyon sajnálom, hogy terjedelmi okok miatt nem tudtam eléd tárni a költségvetés összes alrendszerét, - ami Téged érdekelne, de hiába érdekel, ha nem ismered meg az alapokat.
3. Amiatt is szíves elnézésedet kérem, hogy most nem osztottam meg minősített adatként kezelendő dokumentumokat, vagy munkaanyagokat.
4. Nem feltételeztem, - valószínűsítettem, elemzőként leginkább a kockázatokkal foglalkozom és javaslatokat teszek. A személyes véleményem teljesen független egy munkától, ha azzal megbíznak. Amennyiben szakmailag, vagy etikailag vállalhatatlannak gondolom, akkor nem vállalom el a megbízást.
5. Jogi értelemben nem lopások történnek, amire Te gondolsz az sikkasztás, vagy egész egyszerűen hivatali hatalommal visszaélés, esetleg üzérkedés.
6. Ha egy kicsit is értenél a gazdasághoz, nem azt kérdeznéd, hogy pl. a Várkert építését hányszorosan számlázták túl, hanem azt kérdeznéd, - mert magadnak is feltűnne -, honnan a fészkes fenéből van annyi pénze a kiváltságos köröknek, amennyi pénz még EU forrásokból sem folyik be a költségvetésbe. (...) A kérdés és a válasz is éppen ebben a pontban van, hogy annyi pénz folyik el, amennyi nincs is... Az érdekeljen, hogyan és honnan van, - és tisztán fogsz látni.
7. Addig is, a nyilvánosan hozzáférhető adatokat, ha összerakod, akkor magad is szorgalmasan jegyzeteled majd a kérdéseidet.

Átlag János · http://atlagjanos.blog.hu 2017.07.09. 08:42:56

@Csabye: "Miért ne lennének objektívek a hitelminősítő intézetek? Ha nem lennének azok, a világ befektetői adnának a szavukra? Ez eléggé ellentmondásos volna."

Láttad a Big Short c. filmet? A hitelminősítők voltak az egyik fő oka a subprime hitelválságnak Amerikában. Az egyik ki is mondja: ha én nem adom meg az AAA minősítést, átmennek az utca túloldalára a konkurrenciához.

stim 2017.07.09. 10:06:57

@Csabye:

Köszönöm, hogy a magad módján kiigazítottad az előző hozzászólásod! Azt is, hogy leírtad, a maastrichti kritériumoknak kell megfelelünk. Bár sehol sem látom azt, hogy ezt cáfoltam volna. :)
Viszont te magad írtad azt, hogy az államadósság csökkent, ami nem igaz. Tehát vagy csúsztatni szerettél volna (mert ugye jól mutat, és a magyar meg semminek sem néz utána), vagy véletlenül lemaradt, hogy a GDP-arányos államadósság az, ami csökkent. Az előbbire gondolni sem merek.

Feltételezem, egyetértesz velem abban, hogy maga az államadósság nőtt. :)

----Az államadósság nomináliasn nőtt, GDP arányosan, százalékot tekintve csökkent. Eddig is és most is erről beszéltem, csúsztatás nincs- A maastricht-i egyezményt nem azért írtam mert kérted hanem mert eszembe jutott. Tőled függetlenül is jutnak embereknek eszükbe dolgok--

Köszönöm, hogy arra is felhívtad a figyelmemet, hogy nem a fideath kormány lódította meg az államadósságot. Így van, az előző kormányok ideje alatt történt mindez. Az "emútnyócév" viszont elmúlt már 7 éve. Lezárhatjuk a visszamutogatást.

----Az államadósságot (amit nominálisan is mérhetünk) 1973 óta folyamatosan növelte az MSZ(M)P hitelfelvétellel. Így lehettünk legvidámabb barakk a mostani generációk számlájára úgy, hogy közben annyira versenyképtelenné váltunk, hogy másfélmillió munkanélküli lett egyből a rendszerváltáskor mert a KMK nem növeli a GDP-t. Ha úgy érzed, hogy lopnak és ezért nem haladunk valójában ennek az államadósságnak a visszafizetésének a súlyos terhét érzed. Köszönd meg az elmúlt nem csak 8 évnek amikor a liberális bankárok megmondták, hogy hitelre lehet gazdaságot építeni a szocik pedig elhitték és csődközeli helyzetbe vitték az országot. Azért mert az elmúlt 8 év elmúlt, az adósságállomány amit a szocik felvettek még maradt feladatként a Fidesznek. Mint megannyi sok más gazdasági probléma amit ők okoztak évtizedek alatt de elvárnák, hogy a mostani kormány azonnal oldja meg. Csak a gazdaság jobban teljesít mert többen dolgozunk ezért az államadósság a GDP-nek kisebb százalékát teszi ki. Ezért csökkent Fidesz-KDNP alatt 82%-ról 75-re. Mert nem segélyezés van hanem dolgozni kell.

Az elmúlt években a Fidesz 12%-ról 4%-ra vitte le a munkanélküliséget. Ezt kellene megérteni, hogy ha milliók nem segélyből élnek akkor több ember több adót fizet, lehet csökkenteni az adókat és felpörög a gazdaság.
Ez az a szemléletváltás ami a hitelek helyett a munkára helyezi a hangsúlyt. -----------

Miért ne lennének objektívek a hitelminősítő intézetek? Ha nem lennének azok, a világ befektetői adnának a szavukra? Ez eléggé ellentmondásos volna.

----A világ befektetői figyelik a hitelminősítőket de már jóval azelőtt jöttek ide mielőtt még felminősítették volna az országot mert látták, hogy az alapok rendben vannak. Csak ha az adósságbesorolás alacsonyan van tartva akkor lehet keresni azzal, hogy a javakhoz könnyebben hozzájutnak. Ezt a pénzt nehezen engedik el azok akiknek a zsebébe megy. ---

Sajnálom, ki kell ábrándítsalak. Gazdasági szerepünk a nagyvilágban konvergál a nullához. Ennek tükrében bármilyen kijelentés azzal kapcsolatban, hogy tőlünk javakat vonnak el (milyen javakat lehetne innét elvonni?!), netán gyarmat volnánk, és hogy a gazdasági növekedésük alapja szegény hazánk lenne eléggé nevetséges. Hidd el, jól meglennének nélkülünk is. :)
Természetesen amennyiben bármilyen -, az általad vélt dolgokra vonatkozó - adat a rendelkezésedre áll, nyugodtan megosztásra kerülhet itt a fórum keretein belül. Jó érzés, ha alátámasztja a vitapartner az állítását érvekkel.

------Nem állítottam, hogy mi fújjuk a passzátszelet de azt sem állítom, hogy a nullához közelítünk. Itt saját állításoddal vitatkozol mint a kommunisták csinálták régen:)
A gazdaságunk ezermilliárdnyit termel évente; ez pont annyi amennyi. Ez a világ pénzmozgását tekintve nem jelentős de az életünk dimenzióit tekintve az. Ebből élünk. Mindenki értékelje ezt a helyén. Mint az élete kereteit:)

Egyébként fogalmam sincs, hogy miért gondolja sok ember azt, hogy az egész világ miket akar szétrombolni, mi vagyunk a főellenség, stb. Fel kellene ébredni végre, isa pur és homu vogymuk a világban, kb senkit sem érdeklünk egy-egy illiberális államon kívül.

----megint olyas valamit állítasz amit nem tudom honnan veszel. Egy adott országban élők természetesen abban az országban keletkező problémálkkal foglalkoznak elsősorban hiszen ez határozza meg az életüket. És akinek van országa, családja és azt támadják az bolond lenne ha nem védené meg. Sok itt a bolond aki elhitte, hogy nem kell védekezni mert megmagyarázták neki. Mint a Wilsoni elvek Trianon előtt és a kommunizmus. Szellemi hadviselés jelentős károkozással.

Akinek van hazája elsősorban a saját hazájára gondol; akinek van családja elsősorban a saját családjával törődik utána tágabb környezetével. Ez a normális
De a támadás az támadás amit fel kell ismerni és tudni kell elhárítani.

Mások kishitűségével pedig nem tudok és nem is akarok azonosulni:)

stim 2017.07.09. 10:26:28

Végezetül pedig ezt a listát a neten találtam:)

- Negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint idén,
- Rezsi csökkentés: 20-25 százalékkal csökkent az áram, a gáz és a távhő ára, - valamint a csatorna, a víz és a PB gáz díja,
- 2016-ban már 4,6 százalékkal emelkedett az átlagbér, és 2017-ben ennél lényegesen nagyobb, 10% feletti növekedés már szinte biztosnak látszik
- a házasulókat havi 5-5 ezer Ft.-tal segíti a kormány a közös életre való felkészülésben,
- 2011-től újra a gyermek hároméves koráig jár a gyes,
- adókedvezmény segíti a munkába visszatérő kismamákat,
- 2010 óta 12,5%-ról 4,5%-ra csökkent a munkát keresők aránya (miközben 700 ezer új munkahely keletkezett és végre a foglalkoztatási arányokban is felzárkózunk az uniós tagországok szintjére)
- a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkent, a személyi jövedelemadó is évi 1%-kal csökkentget, és idén 4%-kal csökkentek az egyb munkabéreket terhelő közterhek is
- Erzsébet-program: évente 260 ezer embernek biztosít üdülési lehetőséget,
- évente 700 ezer tanuló jutott ingyen tankönyvhöz,
- törvény védi a magyar földet a spekulánsoktól, és 60ezer ember jutott saját földterülethez
- 160 ezer pedagógusnak növekedett átlagosan 34 százalékkal a jövedelme,
- 95 ezer egészségügyi dolgozó kap 10-41 ezer forintos béremelést,
- a Széchenyi Kártya Program több mint egymillió ember pihenését segítette,
- Magyarország a válság ellenére emelni tudta a nyugdíjak reálértékét,
- hazánkban a kormányváltás óta jelentősen nőtt a minimálbér,
- a Munkahelyvédelmi Akció évi 300-350 milliárd forinttal segíti sok ember munkahelyének megőrzését,
- Magyarországnak már nincs IMF tartozása,
- A kormány 2000 település 685 milliárd forintos adósságát vállalta át, ezzel, több mint 9 millió ember életét helyezte biztonságba.
- Ez a kormány fizette ki az MSZP. helyett a MÁV Start- ot, és a tűzoltók elmaradt bérét is
- a gyerekétkeztetés látványosan javult,
-A devecseri és kolontári vörös iszap-katasztrófa kárvallottai új házakat és berendezést kaptak
-Kártalanította a libatartókat.
-Minden idők legnagyobb dunai árvízét védte ki a lakosság a kiváló szervezésnek köszönhetően.
-Újjáépült a Zeneakadémia,
- a Vigadó,

Wellish-palota (Igazságügyi Minisztérium épülete) impregnált kövekkel tatarozták a Parlamentet.
Megújult
- az Olimpiai park,
- a Ferenciek tere,
- a Keleti pályaudvar,
- az Erkel Színház,
- a Mátyás templom,
- a Várkert Bazár,
- a Palota Negyed a nyóckerben és szinte az egész 8. kerület!
- a Sasadi út (a volt Osztyapenkó) és környéke.
- Megnyílt a felújított füzéri vár.
- Elkészült a 4-es Metró, a Keletitől a Kelenföldi pályaudvarig.
- Új egyetem született és épült, a Ludovika és most épül a Campus kollégiuma.
- Befejeződött a Széll Kálmán tér felújítása.
- Jelentősen emelkedik az orvosok jövedelme.
- A kormány átvállalja a kórházak adósságát.
- Támogatják a falvakat a segélyezési feladataikban.
- Szeptembertől minden rászoruló gyermek napi 4-szeri étkezésben részesül.

Folyik a kórház felújítás!
- 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház,
- 600 millió forintos rehabilitációs ellátás fejlesztés az egri Markhot Ferenc Kórházban.
- 10 milliárd forint a sportkórház felújítására,
- 1,4 milliárdért épül a körmendi kórház, a kórházban 8000 négyzetméternyi részt felújítanak és 300 négyzetméter új épületrészt építenek.
- 1,4 milliárd jut a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház átépítése és korszerűsítése.
- 30 milliárd forintból újul meg a Zala Megyei Kórház,
- a Dombóvári Szent Lukács Kórház 1 milliárd 880 millió forintba kerül,
- 11,2 milliárdos beruházás a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Még néhány kórházi tétel:
- 1) Szent Imre kórház helikopter leszállóval BP-en.
- 2.) A Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas, teljes felújítása.
- 3) Heves megye, Markot Ferenc kórház 6milliárd.
- 4) Szombathely Markusovszky kórház.
- 5) Hatvani Albert Schweitzer fél milliárd.
- 6) Bethesda gyerekkórház. BP.
- 7) Debreceni kórház.
- 8) Körmendi kórház, épülőben 1.4 milliárd.
- 9) Kaposvári kórház. 1.5 milliárd!
- 10) Békés megyei Pándy Kálmán kórház..
- 11) Bajcsy-Zsilinszky kórház. BP felújítva.
- 12) KARCAGI kórház.
- 13) Várpalotai kórház.
- 14) Uzsoki kórház. BP. 6.5 milliárd ft.
- 15) Nyíregyházi kórház.
- 16) Dombóvári kórház.
- 17) Hódmezővásárhelyi kórház 896 millió.
- 18) Somogy megyei Kaposi Mór kórház.
- 19) Siófoki kórház. 19) Pécsi kórház.
- 20) Mohácsi kórház.
- 21) A győri Petz Aladár 11 milliárd CSÚCS TECHNOLÓGIA !!! Még nagyon sok építése, felújítása folyamatban! Akit érdekel üsse be a GOOGLE-ba a: "Kórház fejlesztések Magyarországon" .Meg lehet nézni kívül-belül, műszerekkel!

- A tanárok fizetését is radikálisan emelték!
- A hűtő-, és mosógép csere pályázat is említésre méltó.
- Lekerültünk a szégyenpadról, ahová az előző kormányok juttattak.
- Felminősítették Magyarországot.
-10+10 millióval támogatják a családok otthonteremtését (CSOK)
- 2017-ben 1743 milliárd forint lesz a családtámogatásra szánt összeg, ami 243 milliárd forinttal több, mint az előző évben.

6.Lenin 2017.07.09. 10:46:09

@Átlag János:

Ők abban hisznek, meg abban, hogy képesek bármit is megoldani, de még a sajátjukat sem képesek.
Esélyük sincs hatalomra kerülni.
Ahhoz valóban valamilyen hihető, elfogadható alternatívát kéne felkínálni a választóknak.
Nem megy nekik.
Amíg a választásokat a választók döntik el, esélyük =OO
Hagyni kéne őket csendben(?) kimúlni.

Csabye 2017.07.09. 12:48:53

@stim:

"----Az államadósság nomináliasn nőtt, GDP arányosan, százalékot tekintve csökkent. Eddig is és most is erről beszéltem, csúsztatás nincs- "
Hamis!
" Az államadósság csökken, a hitelminősítők egyre jobb kategóriákba rakják az országot. "
Ezt írtad. Szó sem esett GDP-hez való viszonylatról. Megpróbálhatod még ezer módon elsikálni, de attól félek, hogy újabb és újabb csúsztatás lesz belőle

Hitelminősítőkhöz:
www.akk.hu/hu/statisztika/allamadossag-finanszirozas/magyarorszag-hitelminositese
Váltakozó, de általában stagnáló a ratingjük Magyarországra nézve -> újabb hamis állítás a részedről.
Összeesküvés-elméletekről vitatkozhatunk, azonban egy hitelminősítő nem így működik. Arrafelé nem divat az uram-bátyám módszer.

Az uram-bátyámhoz csatlakozva írnám, hogy a mostani fideath soraiban több olyan ember van, aki a rendszerváltás előtt politikai hatalmi pozícióban, vagy csak szimplán mszmp tag volt, mint a többi parlamenti párt soraiban együttvéve. Tehát ha utódpártot keresel, nem kell olyan nagyon sokat keresgélni. :) Ráadásul ha csak az államosításokat nézem - eltekintve attól, hogy jó pár esetben feltőkésítés után jóval kevesebbért továbbjátszva haveri körnek -, több párhuzamot vélek felfedezni az akkori sötét időkkel.

Ha annyira sokat fizettek vissza az államadósságból, hogy lehet az, hogy most nominálisan több az államadósság? Érzed az ellentmondást? Ráadásul a bruttó államadósság kamatai GDP-hez viszonyítva ugyanolyan szinten vannak, mint 2010 előtt, amiből az következik, hogy évről évre nagyobb nominális GDP és csökkenő GPD arányos államadósság mellett többet fizetünk nominálisan kamatokra, mint előtte. Ebből következően felteszem a logikus kérdést: hol van akkor az a pénz, amit szerinted az államadósság csökkenésére fizetnek?
Tehát, ha már így megemlítetted a lopást, nem azért érzem, hogy lopnak, mert az " az államadósságnak a visszafizetésének a súlyos terhét" érzem, hanem mert lopnak.

"------Nem állítottam, hogy mi fújjuk a passzátszelet de azt sem állítom, hogy a nullához közelítünk. Itt saját állításoddal vitatkozol mint a kommunisták csinálták régen:)"

Nem látom, hogy magammal vitatkoztam volna, sokkal inkább veled. :)
Ezt írtad:
"Magyarországra a nyugati államok piacként és gyarmatként tekintenek ahonnan ha kellő mennyiségű javakat vonnak el akkor az segít fenntartani a jóléti társadalmukat és a gazdasági növekedésüket"
Számítsd ki, hogy a világ GDP-jéhez mennyivel járulunk hozzá, és ebből a 0-ból hogyan tudnánk eltartani a gonosz nyugatot.
databank.worldbank.org/data/download/GDP.pdf

Nem érzem azt, hogy országunkat megtámadta volna bárki is. Lehet, hogy ez számodra furcsa, de nem élem az életemet félelemben. Számomra az a kishitűség, hogy mindig van egy ellenségkép, aki ellen harcolni kell, de ténylegesen egyetlen egy támadást sem lehetett eddig felfedezni.

Tényleg szép és jó dolgokat írtál.
Nyilván lenne mit vitatkozni pl a rezsicsökkentés szolgáltatókra gyakorolt hatásaival, vagy hogy ténylegesen van-e rezsicsökkentés (világpiaci árak), vagy akár azzal is, hogy a közmunkások miért nem szerepelnek a munkanélküliek között, meg ugye a külföldre vándorolt honfitársaink sem jelennek meg az aktív munkakeresők sorban, de meghagyom másnak, ha van kedve hozzá.

Nyilván jelenleg a gazdasági konjunktúra érezteti világszerte pozitív hatásait. Ez a mi nemzetgazdaságunkra is igaz! Nem vitatom ezen érdemeket (?), bár ezek hozadékainak nem sok köze van a fideath kormányhoz.
Ha ennyire jól megy most nekünk, talán ideje lenne megreformálni az egészségügyet, és/vagy a nyugdíjrendszert. Nyilván egyszerűbb egy minisztériumot "átszervezni", mint az elosztórendszerekhez hozzányúlni, mert az nagyon rizikós. Amíg ezek meg nem történnek, addig csak tűzoltás lesz, újabb és újabb kórház adósságátvállalás, stb. Emiatt állítom, hogy érdemi munkát nem végzett ez a kormány SEM.

Egy dologra kíváncsi lennék! Milyen lenne a fideath kormány válságkezelése, ha ne adj' isten újabb, a 2008-ashoz hasonló világválság jönne?! Ott végképp kiderülne, hogy a fiúk mennyit érnek.

Csabye 2017.07.09. 12:49:40

@stim:

"----Az államadósság nomináliasn nőtt, GDP arányosan, százalékot tekintve csökkent. Eddig is és most is erről beszéltem, csúsztatás nincs- "
Hamis!
" Az államadósság csökken, a hitelminősítők egyre jobb kategóriákba rakják az országot. "
Ezt írtad. Szó sem esett GDP-hez való viszonylatról. Megpróbálhatod még ezer módon elsikálni, de attól félek, hogy újabb és újabb csúsztatás lesz belőle

Hitelminősítőkhöz:
www.akk.hu/hu/statisztika/allamadossag-finanszirozas/magyarorszag-hitelminositese
Váltakozó, de általában stagnáló a ratingjük Magyarországra nézve -> újabb hamis állítás a részedről.
Összeesküvés-elméletekről vitatkozhatunk, azonban egy hitelminősítő nem így működik. Arrafelé nem divat az uram-bátyám módszer.

Az uram-bátyámhoz csatlakozva írnám, hogy a mostani fideath soraiban több olyan ember van, aki a rendszerváltás előtt politikai hatalmi pozícióban, vagy csak szimplán mszmp tag volt, mint a többi parlamenti párt soraiban együttvéve. Tehát ha utódpártot keresel, nem kell olyan nagyon sokat keresgélni. :) Ráadásul ha csak az államosításokat nézem - eltekintve attól, hogy jó pár esetben feltőkésítés után jóval kevesebbért továbbjátszva haveri körnek -, több párhuzamot vélek felfedezni az akkori sötét időkkel.

Ha annyira sokat fizettek vissza az államadósságból, hogy lehet az, hogy most nominálisan több az államadósság? Érzed az ellentmondást? Ráadásul a bruttó államadósság kamatai GDP-hez viszonyítva ugyanolyan szinten vannak, mint 2010 előtt, amiből az következik, hogy évről évre nagyobb nominális GDP és csökkenő GPD arányos államadósság mellett többet fizetünk nominálisan kamatokra, mint előtte. Ebből következően felteszem a logikus kérdést: hol van akkor az a pénz, amit szerinted az államadósság csökkenésére fizetnek?
Tehát, ha már így megemlítetted a lopást, nem azért érzem, hogy lopnak, mert az " az államadósságnak a visszafizetésének a súlyos terhét" érzem, hanem mert lopnak.

"------Nem állítottam, hogy mi fújjuk a passzátszelet de azt sem állítom, hogy a nullához közelítünk. Itt saját állításoddal vitatkozol mint a kommunisták csinálták régen:)"

Nem látom, hogy magammal vitatkoztam volna, sokkal inkább veled. :)
Ezt írtad:
"Magyarországra a nyugati államok piacként és gyarmatként tekintenek ahonnan ha kellő mennyiségű javakat vonnak el akkor az segít fenntartani a jóléti társadalmukat és a gazdasági növekedésüket"
Számítsd ki, hogy a világ GDP-jéhez mennyivel járulunk hozzá, és ebből a 0-ból hogyan tudnánk eltartani a gonosz nyugatot.
databank.worldbank.org/data/download/GDP.pdf

Nem érzem azt, hogy országunkat megtámadta volna bárki is. Lehet, hogy ez számodra furcsa, de nem élem az életemet félelemben. Számomra az a kishitűség, hogy mindig van egy ellenségkép, aki ellen harcolni kell, de ténylegesen egyetlen egy támadást sem lehetett eddig felfedezni.

Tényleg szép és jó dolgokat írtál.
Nyilván lenne mit vitatkozni pl a rezsicsökkentés szolgáltatókra gyakorolt hatásaival, vagy hogy ténylegesen van-e rezsicsökkentés (világpiaci árak), vagy akár azzal is, hogy a közmunkások miért nem szerepelnek a munkanélküliek között, meg ugye a külföldre vándorolt honfitársaink sem jelennek meg az aktív munkakeresők sorban, de meghagyom másnak, ha van kedve hozzá.

Nyilván jelenleg a gazdasági konjunktúra érezteti világszerte pozitív hatásait. Ez a mi nemzetgazdaságunkra is igaz! Nem vitatom ezen érdemeket (?), bár ezek hozadékainak nem sok köze van a fideath kormányhoz.
Ha ennyire jól megy most nekünk, talán ideje lenne megreformálni az egészségügyet, és/vagy a nyugdíjrendszert. Nyilván egyszerűbb egy minisztériumot "átszervezni", mint az elosztórendszerekhez hozzányúlni, mert az nagyon rizikós. Amíg ezek meg nem történnek, addig csak tűzoltás lesz, újabb és újabb kórház adósságátvállalás, stb. Emiatt állítom, hogy érdemi munkát nem végzett ez a kormány SEM.

Egy dologra kíváncsi lennék! Milyen lenne a fideath kormány válságkezelése, ha ne adj' isten újabb, a 2008-ashoz hasonló világválság jönne?! Ott végképp kiderülne, hogy a fiúk mennyit érnek.

stim 2017.07.09. 13:00:01

@Csabye:

nem vagy méltó vitapartner mert jellemtelenül érvelsz. Nem méltó az irományod az elolvasásra. Egy bizonyos színvonal alatt nem foglalkozom kommentekkel.

További kellemes 7végét.

stim 2017.07.09. 13:04:14

egy költői kérdésdre azért válaszolnék. Kérdezted, hogy mi lenne ha egy 2008-as világválság jönne?
Nos, mostanra a bankok több mint fele magyar kézben van, a szabályozás szigorúbb és nincsenek devizahiteles manipulációk. Felkészültebbek, erősebbek, válságállóbbal vagyunk. Nincs IMF hitelünk, gazdaságilag és politikailag is erősebbek vagyunk.

Aki akarja látja. Aki nem akartja látni az úgyse fogja de nem is érdekel. Az eredményeket nem látók, nem hallók, nem beszélők tábora rohamosan csökken mert semmi sem sikeresebb mint a siker. Ez van.

Csabye 2017.07.09. 15:50:26

@stim:

Megmosolyogtattál. :)

Továbbra sem írsz érveket. Ha meg hazugságon kapnak, játszod a sértődöttet.
Ha jellemtelennek tartod, ahogy érvelek, akkor magad tartod annak, ugyanis saját szavaiddal érveltem, a saját mondanivalódba keveredtél bele. :)
Neked belefér a csúsztatás, nekem nem. Annyi nem volt benned, hogy elismered, rosszul írtad. Inkább próbáltad védeni a védhetetlent. Számomra inkább ez tűnik jellemtelennek.

Nyíltan hazudnak politikusok, felelősségre egyiket sem vonják, elismerni sosem fogják a nyilvánvalót. Te meg átveszed ezt a stílust. Idáig jutottunk.

Sajnálom, hogy a többihez nem szóltál hozzá, szívesen meghallgattam volna az érveidet. Úgy általánosságban legalább egyet meghallgattam volna, de bizonyos körökben ez már nem módi. Ha az érvek elfogynak, akkor a másik jellemtelen. Értem. :D
Lehet, hogy cinikus vagyok, de alátámasztom mondanivalómat. Ez lenne a jellemtelen? :)
Akkor mi mondható el rólad?! :D

Szavazz szó nélkül a fideathre továbbra is. Pont azokra van szükségük, akik nem akarnak gondolkodni.

stim 2017.07.09. 17:09:23

Aki visszaolvassa látja mit írtam. Az államadósság GDP százalékában nézve csökken, ahogy ezt a kezdetektől írom. Akkor is ha ez sajnos nominálisan növekszik. Tehát mindkét állítás igaz, a lelkiismeretem tiszta. És mivel tisztában voltam miről beszélek ezért én nem is hazudtoltalak meg.
Mert ez a kettősség sajnos létezik. Csak azért mert 2010-ben szilveszterkor elpukkant egy pezsgő a korábban felvett adósság még nem szűnt meg. Köszönhetően a drágalátos MSZP-SZDSZ-nek ezt az adósságot még sokáig érezni fogjuk. Ezen nem változtat ha egy mindkét oldalról igaz állítás egymáshoz nem illeszthető részeit kontextusból kiragadva jellemtelen módon hazugságnak állítod be. Ahogy korábban tetted, szégyelld magad. Márha tudod mi az.

Ami pedig a felsorolást illeti (amit természetesen figyelmen kívül hagytál) az eredmények magukért beszélnek akár csak az elhallgatása a részedről. Nem baj, van kormány média amelyik kellő hatékonysággal fogja emlékeztetni a feledékenyeket és a szándékosan vakokat. Az, hogy te nem akarsz róla tudomást venni attól még sokan tudják és látják:)

Még valami. Az a fölény amikor az embernek több tudása van. A fölényeskedés pedig egy stílus de az még önmagában nem jelent tudást:) Sőt, általában akinek több tudása van az kevésbé fölényeskedő, véleményem szerint. Az objektív igazság keresése nem ez az út. Hanem a tisztánlátásra törekvés. Amihez nem tagadunk le eredményeket ha vannak. Mert az nem gondolkodás hane vakság és szurkolás. Persze, vannak hibák is. Nem baj ha erre az ellenzéki média rávilágít. De attól még ami működik az működik.

Csabye 2017.07.09. 23:21:03

@stim:

Kedves "uram"!

Hadd linkeljem be sokadjára is neked, hogy mit írtál!
"Aki figyeli a közgazdaság számait annak nincs szüksége magyarázatra mert azok önmagukért beszélnek. Több ember dolgozik, több adó folyik be ezért lehet csökkenteni az adókat. Az államadósság csökken, a hitelminősítők egyre jobb kategóriákba rakják az országot. "

Ezt írtad először, majd sehol sem láttam azt, hogy felvállaltad volna, hogy államadósságot írtál GDP arányos államadósság helyett, hanem a mosdatás ment. :D
Ezek után tiszta lelkiismerettel azt állítani, hogy a GPD arányos államadósságról írtál, elég nagy hazugság! Az alternatív valóságodat meg hagyd meg a fideathes médiádnak, nekik lehet, hogy jobban megy. :)
Még egy részlet tőled:

" Ha úgy érzed, hogy lopnak és ezért nem haladunk valójában ennek az államadósságnak a visszafizetésének a súlyos terhét érzed."
Megy a visszafizetés, mégis nő. :D:D Vagy már adósságspirálról van szó?
Ellentmondások hada "tisztelt" uram! :D

Újabb idézet tőled!
"Ezen nem változtat ha egy mindkét oldalról igaz állítás egymáshoz nem illeszthető részeit kontextusból kiragadva jellemtelen módon hazugságnak állítod be."

Egymáshoz össze nem illeszthető részek? Mint a GDP és az államadósság mértéke, egymáshoz viszonyítva százalékos formában kifejezve? Vagy az a teher (=kamat), amit az államadósság után kell fizetnünk? Vagy a GDP, az államadósság és a fizetendő kamatok közötti relációk? Vagy a 2010 előtti és utáni állapot összemérése? :D:D:D:D
Nap vicce, érdemes volt még ilyenkor is ránéznem, nagyon jól szórakozom. Sajnos ...
Nem az a baj, ha nem vagy közgazdász, hanem az, hogy meg sem próbálod megérteni, hanem eleve elveted, mert nem érted.

Miért nem kérdezel rá, hogy mit akar jelenteni az, amit leírtam. De újra bemásolom neked.
"Ráadásul a bruttó államadósság kamatai GDP-hez viszonyítva ugyanolyan szinten vannak, mint 2010 előtt, amiből az következik, hogy évről évre nagyobb nominális GDP és csökkenő GPD arányos államadósság mellett többet fizetünk nominálisan kamatokra, mint előtte. Ebből következően felteszem a logikus kérdést: hol van akkor az a pénz, amit szerinted az államadósság csökkenésére fizetnek? "
Szerintem annyira nem érthetetlen, és rengeteg összefüggés van, csak ahogy lejjebb fogom taglalni, nem számít neked, mert lásd következő pont. :)

Óóóó, hogyne reagáltam volna a felsorolásodra, sőt, egyiket sem tagadtam le. :) Vagy ha mégis, kérlek mutasd meg nekem, hogy mikor tettem ezt. :D
Csak egyrészt ezektől nem ájulok el, mert óriási változtatást egyik sem jelent, másrészt ugye a reagálásom felett elsiklasz jó fideathes funkcionális analfabétának megfelelően. Csak azt veszed észre, amit akarsz. Tessék, ezt írtam:

"Tényleg szép és jó dolgokat írtál.
Nyilván lenne mit vitatkozni pl a rezsicsökkentés szolgáltatókra gyakorolt hatásaival, vagy hogy ténylegesen van-e rezsicsökkentés (világpiaci árak), vagy akár azzal is, hogy a közmunkások miért nem szerepelnek a munkanélküliek között, meg ugye a külföldre vándorolt honfitársaink sem jelennek meg az aktív munkakeresők sorban, de meghagyom másnak, ha van kedve hozzá.

Nyilván jelenleg a gazdasági konjunktúra érezteti világszerte pozitív hatásait. Ez a mi nemzetgazdaságunkra is igaz! Nem vitatom ezen érdemeket (?), bár ezek hozadékainak nem sok köze van a fideath kormányhoz.
Ha ennyire jól megy most nekünk, talán ideje lenne megreformálni az egészségügyet, és/vagy a nyugdíjrendszert. Nyilván egyszerűbb egy minisztériumot "átszervezni", mint az elosztórendszerekhez hozzányúlni, mert az nagyon rizikós. Amíg ezek meg nem történnek, addig csak tűzoltás lesz, újabb és újabb kórház adósságátvállalás, stb. Emiatt állítom, hogy érdemi munkát nem végzett ez a kormány SEM."

Sajnos szöveget értelmezni nem felnőtt (?) korban kellene megtanulni, de talán még menni fog. Bár most már erős kétségeim vannak. De legfőképpen ÉRVELJ tisztelt "uram"!

Fölényeskedés akkor lenne, ha nem érvelnék, vagy támasztanám alá, amiket állítok, hanem hozzád hasonló módon terelnék a fölényeskedés által. De ugye te magad vagy a hazug ember és a sánta kutya esete, amiben sajnos nem lehet megválasztanod szereped, és mégis tökéletesen beleillesz :)
Szégyelljem magam? Hazug ember szava a tiéd, és én szégyelljem magam. :D:D:D Óriási vagy, tényleg megérte még egyszer rápislantani a hozzászólásokra.

Nézegesd, szeretgesd a kormány médiát. Soros és a migrik. Állandó harc a láthatatlan ellenségekkel. És az a rengeteg alternatív tény! Mámorító ugye? :D Jó szórakozást hozzá! ;)

ui: bár szvsz akkora szórakozást nem nyújt majd az neked, mint amit te nyújtottál nekem a nap viccével. :D

GyMasa 2017.07.10. 10:30:18

@ami szabad:
...ég Bajmao volt az ME, amikor az SZJA kulcsokat a következő képpen szerették volna kialakítani: Minimálbér: adó jóváírással 0, egészen a 2,5M -es bruttó bérig csökkenő mértékű adójóváírás. A 2. sáv 20%- emlékeim szerint, 15 azaz 15 M bérig! A fölött lett volna emelt kulcs, tán 35% ha jól rémlik, a válság közepén, hid el, keveseket érintett volna...
Meg volt egy olyan apro valtoztatas is, hogy nem az akkori brutto lettvolna az adoalap, hanem a szuperbrutto.
Tudod, az a resze a berednek, amit adokent a munkaado kozvetlenul fizetett a kasszaba, anelkul, hogy lattad volna.

GyMasa 2017.07.10. 10:53:17

@Tomiko:
...Ezt hogy értsem?...
Melyik resze nem ertheto?
A CIA szerint Magyarorszag migracios indexe 1,50.
Pontosan annyi, mint Nemetorszage.
Tehat pontosan ugyanugy allunk migracioval, mint ök.
Vagy, kerlek szolj, ha a CIA sem eleg autentikus forras a szamodra!
...Amikor apámnak életmentő műtétet ígértek az orvosok, azt mondták 3-4 hétig várjon, nincs altatóorvos. És képzeld, az ukrán mezőgazdász bevándorló nem vállalta az altatást. Te ne kerülj ilyen helyzetbe, mint mi, jó lenne, ha magadtól jönnél rá a hülyeségedre...
Attol, hogy apad igy jart, az allitasod, hogy kiurul az orszag, mert elvandorolnak az emberek az nem igaz.

GyMasa 2017.07.10. 11:45:10

@Lord Kilburn:
...Teljesen nyilvánvaló számára, hogy a menekültválság valójában nem magyar ügy, a kutya se akar ide költözni, mégis a legembertelenebb, leggusztustalanabb módon kovácsol belőle politikai tőkét, teljesen keresztényietlen módon kimaxolva azt...
Hat, azert ez nem teljesen igy van...
Tudod, minel tobb migrans ozonlene Europaba, annal tobb lenne azoknak a szama, akiket Mutti "szetosztana" a tobbi EU orszag kozott.
Tehat a nemet terv kb annyi volt, hogy beengedni a tomeget, kivalogatni belole a javat, aztan a hulladekot meg szepen ralocsolni a tobbi EU orszagra a kvota nev alatt.
Ez nem jott be, egyreszt mert beintett az egesz visegradi blokk, masreszt pedig kozben a nemetek is rajottek, hogy a migransok igencsak kevesse kompatibilisek az elvarasaikkal.
(nem igazan iskolazottak (ertsd, hogy analfabetak), nem beszelnek nemetul, a legtobben nem is akarnak megtanulni, es az iskolazatlansaguk miatt nem is nagyon lehet oket megtanitani ra..)
Es, ha megnezed a hireket ma mar az osztrakok is frankon beintettek a menekulteknek (tudod, kivezenylik a katonasagot a Brenner hagohoz, hogy megallitsak a belepest...)
Szoval Mutti elkezdte a "rugalmas elszakadas"-t az eredeti koncepciotol.
- Nem fogadnak be tobb migransot
- Ismet van hazautazasi premium
- elkezdtek kiepiteni a valodi hataroroizetet.

GyMasa 2017.07.10. 11:53:57

@vajdasagi:
...Én is pont erre az emberkereskedelem-Soros kapcsolatra kaptam fel a fejem. Mert ez tisztázandó...
Nos, ugy lehet ezt feloldani, hogy nemcsak anyagi haszon letezik.
Penzbol Sorosnak van eleg, szoval neki nem ez a fo mozgatorugoja.
Neki ideologiai haszna szarmazik ebbol a folyamatbol.
Az o terve a progressziv balos, kommuniszta, multikulti, PC- tolerans Europa.
Ebbe a tervbe illik bele a migransok betelepitese.

6.Lenin 2017.07.10. 17:26:52

@GyMasa:

"Penzbol Sorosnak van eleg, szoval neki nem ez a fo mozgatorugoja.
Neki ideologiai haszna szarmazik ebbol a folyamatbol."

Ez óriási ....

Ebből a haszonból igyexik máshol ideológiát váltatni, amit aztán pénzre vált.
Valahogy mindig ez a sorrend jön ki a munkálkodásából, vagyis inkább a fizetett ügynökeinek a tevékenységéből.

vajdasagi 2017.07.10. 19:01:37

@GyMasa: Nincs tehát bizonyítékod arra, hogy a Soros-pénzelte NGO-k migrénsokat utaztatnak, de:

1. megfogalmazod, hogy neki mi lehet a célja (prograssziv balos kommunista multikulti - mondod Te).
2. tudjuk, hogy Soros pénzel sok NGO-t
3. tudjuk, hogy van olyan NGO, amelyik migránsokat utaztat

Ezekből levezeted, hogy biztos Soros NGO-i is migránsokat utaztatnak, mert szerinted neki ez érdeke.
Két baj is van:
a) Semmilyen bizonyítékot nem láttam egyetlen Soros-flée NGO ellen sem, pedig gondolom
orbánék nagyon keresnék...
b) Az, hogy valakinek érdekében állna egy dolog, még nem jelenti azt, hogy csinálja is. Igaz,
orbánék szinte minden gazemberséget megtesznek, ha az érdekükben áll, de ez nem
általános emberi tulajdonság. Vagyunk pár milliárdan, akik másként élünk.

Szóval: szerintem bedőlsz mindeféle gyanúsítgatásoknak. Vagy magad eszeled ki őket.
süti beállítások módosítása