A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Ezért fog nyerni Orbán 2018-ban!

2015. január 04. - concerningthirdparty

Az elmúlt napokban több optimista cikket olvastam, és kiábrándultam a tüntetésekkel kapcsolatban. Vannak, akik a rendszer végét sejtik a megmozdulások mögött, míg mások csak legyintenek az egészre, mondván, ez volt 2012-ben is. Szerintem a helyzet ennél bonyolultabb, és még nem dőlt el mi fog történni, de a jelenlegi állás alapján én a Fidesz győzelmét jósolom. Nem azért mert jól kormányoz, vagy figyelembe veszi az emberek érdekeit, egyszerűen csak ő a kisebbik rossz. Közhely, hogy nincs kormányzóképes alternatíva, és bár részben a Fidesz kommunikátorai ültették el ezt a választók fejében, attól még van benne igazság.

Pedig a nép dühös és elkeseredett, ami képes lenne megtörni ezt a hatalmat. Ráadásul Orbán saját maga sírját ásta meg előre. Fikázták a gazdag szocikat, mert százezres óráik, szemüvegeik stb. vannak. Most nekik is ilyen lett. Rámutattak a drága házakra, kocsikra utazásokra, és felébresztették az irigységet, sugallták, hogy ezt nem tudták volna megkeresni. Majd jöttek a hőre növő luxus házak, négy napos új-zélandi út, villa a kölöknek családi összefogásból. Aztán megsértődtek, hogy miért baj ez?

A válasz pedig egyszerű, ha keresztény erkölcscsőszt játszik valaki, akkor nincs olyan középút, hogy csak kvázi vagyok tisztességes. Ezzel nyert a Fidesz, hogy tisztességesebb lesz mint az elődje, és most ez a mítosz dől meg folyamatosan. Még sem feltétlenül van kódolva a bukás. A düh megvan, változtatni akarás megvan, de rendre elbuknak a kezdeményezések a pártpolitizálás küszöbén. Pedig majd ezt át kell lépni. Most összegyűjtöttem pár pontot miért nem fog elbukni a Fidesz 2018-ban.

1. Heterogén csoportok. Van egy nagy hatalmi űr, amit a bizonytalanok okoznak. Többen vannak mint a legnagyobb pártok támogatói, és megszólításra várnak. Sokan érzik ezt a lehetőséget, és próbálnak betörni a légüres térbe, de ennek csak az a következménye, hogy kiszorítják egymást a versenyből. A Fideszre szabott választási rendszerben máshogy nincs lehetőség győzelemre. De hátrálni senki sem akar, és ez részben érthető is, hiszen minden szervezet számára vannak célok, amiket el akar érni.

2. Vezéralak hiánya. A választások vége mindig két ember csatájáról szól. Nem pártokról, hanem két arcról, tekintélyről, személyiségről. Egy vezérről, aki megtestesíti a pártját. Az ellenzéki oldalon nincs egy olyan arc, aki vezethetné az elégedetleneket. Szerintem van pár esélyes, de egyenlőre nem látok valódi szándékot. Pedig ez lenne a legfontosabb. Ha kiemelkedne egy személyiség, talán beolvaszthatná a szervezeteket. És ez a Fidesznek is jót tenne, illetve az országnak, mert végre lenne egy kis politikai verseny. Talán akkor nem történnének olyan baromságok, mint most az útdíj kapcsán. Elsőnek bevezetni, aztán átgondolni... Gratulálok ehhez a politikai innovációhoz!

3. MSZP-SZDSZ teteme. Két szempontból is hátráltatják ezek a pártok a Fidesz leváltását. Egyrészt a kormánypárt igyekszik összemosni a tüntetőket a pártokkal. Főleg mert a fejükben csak Fideszes és MSZP-s van. Nem tudják elképzelni, hogy vannak akik csak élhető országot akarnak, és nem tudják elfogadni az "MSZP is ezt csinálta" érvet. Az MSZP is változtatott a választási törvényen, belenyúlt MNB-be stb. Van aki azt mondja, hogy igen akkor is rossz volt, most is az. Bocsi elkalandoztam... Visszatérve: az ellenzék is igyekszik elnyomni és magukba olvasztani az elégedetleneket. Hiába 25 éveznek a színpadon, érthető, hogy látják a lehetőséget a tüntetésekben.

4. Nincs program! Nincs program! Nincs program! Nincs program! Pedig egy jó üzenetek kellenek a választóknak. És ez nem 2018-ra kéne, hanem most. Hogy ha hoznak egy törvényt máris el lehessen mondani, mi mit csinálnánk másképp. Előző posztomban én is összekontárkodtam pár pontot, de ez most lényegtelen. Ha hosszú távú program lenne az ellenzéknél, akkor be lehetne mutatni, hogy ez mennyivel jobb mint a "Folytatjuk" számon kérhetetlen gumicsontja. És ez már mutathatna kormányzóképességet, hogy lám ezeknek van víziójuk az "Orbán takarodjon" túl. Esetleg nem csak a hatalom kell nekik, hanem gondolataik is vannak.

Így azt látom a Fidesz még mindig hátradőlhet, nincs sok dolga. Az ellenzéknek vagy sötét múltja van (MSZP, DK), vagy nem tudják megragadni az alkalmat, nem is értem hogy nem (LMP, PM). Ti mit gondoltok? Hogy lehetne feléleszteni egy kis versenyt a pártok között?

Kommentelni lent, like-olni ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr487037717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerikai zsoldosokkal erősítene a liberális baloldal a tüntetéseken? 2015.01.05. 14:20:34

Három busznyi civil ruhás, fegyveres amerikai katona érkezett december közepén az országba. Ukrán kísérőjük lelőtt két ukrán tisztet a Luzsanka-Beregsurány közúti határátkelőhöz vezető útszakasz egyik ellenőrzőpontján, mert nem akarták engedni a buszok...

Trackback: Nem kellene ezeket a folyamatos hazaárulás miatt betiltani? 2015.01.05. 14:18:31

Támadást hirdettek a saját hazájuk ellen. EP-képviselőik a lehető legtöbb külföldi politikust rá akarják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak - tudtuk meg nyilatk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.01.05. 14:40:37

Logikus az érvelés, de nem elegendő.

2015.01.05. 14:42:32

@porthosz: A pandának nem, de a te agyad helyén lehet valami hasonló.

Khonsu 2015.01.05. 14:42:58

@Sexual Harassment Panda: Orbán is megmondta, ne azt nézzék mit mond, hanem hogy mit csinál. Megtanulhatta volna már mindenki, hogy egy politikus azt mond amit a választói hallani akarnak. Ha széles a merítés, akkor akár egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat is, a lényeg hogy valaki mindig tapsoljon.

Az hogy mit mondanak semmit sem jelent arra vonatkozóan, mit fognak csinálni. Valószínűleg azt teszik majd, amit az aktuális érdekeik diktálnak. Abban pedig biztos lehetsz, hogy egy olyan ország kiléptetése az EU-ból, mely teljesen függ tőle és ahol óriási a tagság támogatottsága nem szolgálná az érdekeiket.

szegzárdy 2015.01.05. 14:43:19

@Sexual Harassment Panda: Nem feltétlen kell kilépni az EU-ból. Nem a keletet zavarja, ha EU-tagok vagyunk, hanem az EU egy részét, ha kelettel akár csak szóba is merünk állni. Ha pedig a Jobbik ki akarna lépni az EU-ból, akkor nem népszavazást kezdeményezne, hanem egy sarokpont lenne a programjában.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 14:43:25

@szegzárdy: ès gondolom fegyvert szegeznek a fejedhez, hogy ne a magyar àrut vegyed, ugye?
Vagy kibonszold magad a piacig, ahol a helyi termelőtől vàsàrolj ugye?
Nem.az a megoldàs, hz lezàrjuk a hatàrokat, ès inkàbb az oroszoktòl függünk!

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2015.01.05. 14:43:30

@Sexual Harassment Panda:

Mit lehet csinálni egy EU-s tagállammal, amelyik nem tartja/megszegi az EU-s normákat, szabályokat?

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 14:45:27

@szegzárdy: ez is baromsàg .a legtöbb eus àllam keteskedik a kelettel.
Jobban mint mi.
@Nyekenyóka: egyenlőre nem sokat.

szegzárdy 2015.01.05. 14:46:13

@Bobby Newmark: Ez nagyon találó, de hát nem azok vannak hatalmon, akik talán alkalmasak rá.

Khonsu 2015.01.05. 14:47:35

@Bobby Newmark: Én nem hitegetem sem magam sem másokat semmivel, csak rávilágítok a helyzetre, hogy amíg senki nem csinál semmit, addig nem fog változni semmi sem. A politikai váltógazdaság megmutatta már 25 év alatt mire képes, én annak fenntartásától a helyedben nem várnék javulást.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 14:47:42

@porthosz: mièrt; neked valòban "porthosz" a neved??

szegzárdy 2015.01.05. 14:51:25

@Sexual Harassment Panda: ki beszél itt kényszerítésről, meg határlezárásokról?
csak azt nem értem, hogy a helyi szinten termelt árú miért a duplája árban mint a külföldi, akkor talán mégiscsak hiányzik valami a klassz kis EU-s vámpolitikából, ezt kellene megtárgyalni, s megoldást találni erre.

Bobby Newmark 2015.01.05. 14:52:10

@Khonsu: Lengyelország meg tudta csinálni, hogy húzott egy vonalat, hogy aki ez előtt bármi szerepet vállalt a politikában, az soha többet.

Na, ezt kéne megtenni itthon is, 2018-as dátummal, és jóccakát, probléma megoldva.

Attól meg nem kell nagyon tartani, hogy esetleg tapasztalatlan banda kerül kormányra, mert még az is kevésbé káros az országnak, mint a szándékosan rosszindulatú és mohó szabadrablás, ami 25 éve megy.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 14:55:44

@szegzárdy: a jobbik.ő beszél erről.az eu lilèpèsről.jò reggelt.

Pop40 2015.01.05. 14:58:05

@szegzárdy: "Ezért kell több irányba fordulni, hogy ne köteleződjünk el semelyik félhez, hanem lavírozzunk a lehetőségeket maximálisan kihasználva."

Nem tudom, feltűnt e, de pár éve tagja vagyunk 1-2 olyan szervezetnek, mint pl Nato, Eu, stb... Akik ráadásul ezen tagság keretében komoly pénzeket tolnak ide. Innentől kezdve elég röhejes, ha te az eu pénzén akarsz függetlent játszani.

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Igen, szerintem is elég gyenge duma ez az "Orbánnak nincs alternatívája" Hogy a francba ne lenne, gyakorlatilag nincs az a balfasz, aki ne vezetné jobban az országot, mint Vitya.
Amúgy azt a tömeg, aki anno Csaut elkapta, és vitték a kivégzőosztag elé, nem hiszem, hogy túl sokat gondolkodott volna előtte az alternatíván :-D
Ha Vitya folytatja "áldásos" működését, gyorsan eljön az a pont, mikor a tömeg előbb üt, és csak utána kérdezi meg, ki lépjen a kiütöttek helyébe.

@Sexual Harassment Panda:

Úgy, hogy az eu végtelen türelmében nem b@szott még ki.
Már konzervatív német lapok is pedzegetik a kérdést, mi szüksége is van az eu-nak Mo-ra... Nagyon remélem, hogy nem kezdik el nagyon boncolgatni a kérdést, ugyanis könnyen kijöhet az, hogy - semmi-.
De a végtelenségig az eu sem fog a német, francia, stb adófizetők pénzéből finanszírozni egy szabadságharcoló és mindent ellopó fideszes rablóbandát.

Pop40 2015.01.05. 14:59:29

@Sexual Harassment Panda: az előző kommentem erre a hsz-re ment, csak rosszra nyomtam.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 15:00:30

@Pop40: nem lehet kirùgn8 egy tagàllamot.Az hogy egy nèmet lapban a "független" megmondòember mit agyal, nem szàmìt.

Pop40 2015.01.05. 15:01:27

@Sexual Harassment Panda: " nem lehet egy tagàllamot kirùgni." Fogalmazzunk úgy, hogy eddig nem volt rá precedens.

De ha ilyen szinten pofátlanul él vissza valaki az eu jóindulatával, mint Vitya meg a maffiája, hidd el, meg fogják oldani.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 15:02:37

@Pop40: pontosan mivel is èl vissza?
Milyen sùlyos, nyitott ügyünk is van az euval?

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:06:50

A FIdesz 2010-ben azzal nyert, hogy sikeresebb lesz. Ez nem is volt nehéz, hiszen Gyurcsányék nagyon gagyik voltak.

2014-ben pedig azért nyert, mert ezt nagyjából a választók szerint be is tartotta.

A titok nyitja a bizalom, amit 2018-ra akár el is játszhat, de ballibsik (civilek, orkok, grincsek, stb. amik még lesznek a jövőben) egészen biztosan nem fognak akkor sem nyerni, legalábbis USA tankok nélkül.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 15:08:55

@♔bаtyu♔: tehàt akkor marad a fidesz, nagy valòszìnűsèg szerint.
Remek.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 15:14:05

@♔bаtyu♔: csodàs.asszem akkor nem tervezem a hazaköltözèst.:(

Pop40 2015.01.05. 15:15:44

@Sexual Harassment Panda: Azzal, hogy az eu ellen szabadságharcol, és a ruszkik seggét nyalja, miközben az eu tagja. (és akkor ne menjünk bele abba, milyen pályáztatási- és egyéb eljárásokkal nyúlják le az eus pénzeket.)
Mit gondolsz, mitől vannak kibukva rá szinte mindenhol?

@♔bаtyu♔: Tévedés. 2014-ben az alábbiak miatt nyert:
1, A sokkal igényesebb ellenzéki szavazók számára nem volt megnyerő az a katyvasz, amit az ellenzék 2014-ben nyújtott számukra.
Az igénytelen birkamenetes makik természetesen csont nélkül leszavaztak Vityára.
2, Az átlagpolgár, aki nem követte napi szinten a politikát, nem is értesült Vityáék szarságairól, hisz totális kontroll alatt állt a média azon része, amit ezek az emberek néznek-hallgatnak (kossuth rádió, kertévék, stb.) Szerencsére az RTL basztatása óta ez már nincs így.
3, Több mint valószínű, hogy pontosan ugyanúgy csaltak az ogy-i választáson is, mint legutóbb Ózdon, a megismételt választáson. Azon mindenkit lefizettek és fuvaroztak, akit csak lehetett, pedig tétje sem volt a dolognak - mi lehetett az országgyűlésin, aminek még tétje is volt?

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:16:21

@Pop40: Orbán kénytelen magyar érdekeket képviselni, különben úgy jár mint Feri. Megéri neki a konfliktus, hiszen nyilván sikeres akar lenni. Ez ugyanaz a motiváció mint pld. nálad az, hogy van egy jó elképzelésed és konfliktusokat is vállalsz érte.

Marhaság abból kiindulni, hogy Orbán egyszerűen buta és nem látja a jövőt, mert nem buta. Viszont az tény, hogy konfliktusokba bele lehet bukni. Azonban előtte nincsen más pálya, ez jár számára a legnagyobb haszonnal és szerintem számunkra is.

Ha egyenként megvizsgáljuk a konfliktusokat, idáig mindegyikből jól jöttünk ki.

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:17:18

@Pop40: Ugyan már akkorát nem lehet összecsalni.

STIRLITZ 2015.01.05. 15:19:42

Persze egy egyetemista szemével ilyen egyszerű a világ. A Fidesz győz, mert szar az ellenzék, nincs hiteles vezéralakja, nincs programja és nem tudja megszólítani a közömbös passzívakat sem. Ez a 4-5 tényező annyira elcsépelt, mint kijelenteni: csak munkával pénzt keresni. Vagy: a választáson az a párt győz, aki több szavazatot tud begyűjteni. Satöbbi. Sok közhelyet lehetne mondani. De a jó felvetés nem az, hogy miért nyer újra a Fidesz, hanem, hogy mi kell(ene) ahhoz, hogy más nyerjen helyettük?

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:20:27

@Sexual Harassment Panda: Akkor is így van. A dolog már túlnyúlik Orbánon. Ha egy új garnitúra jön, az összes adó megmarad, viszont el lesz törölve az összes olyan adó, amelyből Orbánéknak konfliktusa volt.

Most ha kivesszük a képletből a politikusokat, ott van egy kibaszott nagy államadósság és egy halom integrációra váró cigány, továbbá még egy halom olyan ember, aki kizárólag a közmunkának köszönhetően nem hal éhen. Még akkor is, ha a két halom jórészt fedi egymást.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 15:23:11

@Pop40: szerintem nem szidja az eu-t, sosem emlìtette hogy ki.kellene lèpni, ellenkezőleg.
Az hogy vannak vitàink az euval, nagy dolog minden orszàgnak vannak.
Mellesleg nyitott ügyünk nincsen.
Màs orszàg iz nyit kelet felè, pl a németek sokkal jobban mint mi.
Az usàbal calòban vannak èrdekellentèteink, fe nekem ùgy tűnik hogy az eu/usa között is van, ès az euval egy oldalra kerültünk.
Annal, hogy egyik napròl a màsikra kirùgnak/kilépünk az eubòl, nincs.
Hogy az usa meddig megy el, megbuktatják viktort?
Az lehetsèges.Szerintem is az a cél, hogy a fideszen belül keressenek a helyère vkit.

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:23:24

@STIRLITZ: Nézd, azért az ellenzék problémáját egyetlen szóval össze lehet foglalni még akkor is, ha ezt a szót az ellenzék kerüli mint ördög a tömjénfüstöt.

Ez a szó a BIZALOMHIÁNY.

Az ellenzék összes problémáját ez okozza.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 15:26:56

@♔bаtyu♔: a gond az, tovàbb fejtve a gondolatmenetedet, hogy olyannyira inyegràlòdtunk az euba, hogy -ha akàr tetszene is a gondolat- most, igy kilèpni őrültsèg.A biztos bukàs.
A jobbik sajnos pont emiatt nekem nem altarnatìca, ès sok màsnak sem.
Ezèrt szerintem ők most vannak a csùcson, ennél sokkal nèpszerűbbek nem lesznek, egyedül kirmànyozni nem fognak.Akkor ki?

Pop40 2015.01.05. 15:30:57

@♔bаtyu♔: Természetesen azt nem mondtam, hogy kizárólag a csalásnak köszönheti az eredményt, azzal csak rásegített. Az 1. és 2. pont az, ami a győzelmét hozta döntő részben, no meg a szavazói apátia.

Csak ezt nem lehet a végtelenségig művelni, ugyanis egyre közelebb van az a pont, ami a szocikkal kapcsolatban 2008-9 körül eljött: hogy "bárki, csak ne ezek".

És ha ennek jegyében megindulnak a 2014-ben még finnyáskodó balos szavazók, meg azok, akik 2014-ben még leszarták a politikát, nincs az a birkamenetes massza, ami ezt ellensúlyozza.

KUHULIN 2015.01.05. 15:32:45

@STIRLITZ: "e a jó felvetés nem az, hogy miért nyer újra a Fidesz, hanem, hogy mi kell(ene) ahhoz, hogy más nyerjen helyettük?"
Esetleg a másnak kéne több szavazatot begyűjteni? :)))

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:39:21

@Sexual Harassment Panda: Nincs benne ebben a dologban az, hogy ki kellene lépni az EU-ból, hiszen Orbán tud alkalmazkodni. Az EU-hoz nyilván alkalmazkodni is kell, ez evidens. Viszont azt látni kell, hogy a legtöbb EU ország gazdaságpolitikája nagyon is önző, hiszen ott is választók vannak.

Ezért vágták ki pillanatok alatt a cigányokat látványosan a franciák és németek, ezért dózerólták le a cigánytáborokat az angolok. Nem a költségvetésüktől féltek, hanem a választóiktól. Miközben most szilveszterkor is arról beszéltek, hogy a bevándorlókra még több pénzt fordítanak.

Na most ezek mellett Orbán smafu, csak mi kis ország vagyunk.

Pop40 2015.01.05. 15:40:25

@♔bаtyu♔: "Orbán kénytelen magyar érdekeket képviselni, különben úgy jár mint Feri. "

Na ne röhögtess már. És mégis miben képvisel Vitya magyar érdekeket? :-D

"Marhaság abból kiindulni, hogy Orbán egyszerűen buta és nem látja a jövőt, mert nem buta."

Attól függ, milyen szempontból.
Hogy semmihez nem ért, csak a hatalom megtartásához, az nagyjából nyilvánvaló. Kérdés csak az, hogy ahhoz ért e még, vagy a kontraszelektált kör, ami körülveszi, annyira elvágja a valóságtól, hogy már ahhoz sem. Ez nemsoká kiderül.

"Ha egyenként megvizsgáljuk a konfliktusokat, idáig mindegyikből jól jöttünk ki."

Ja, tényleg. Mo nemzetközi renoméja a béka segge alatt van, a gazdaság az eus pénzek nélkül szétesne, Vityával gyakorlatilag már közös képre sem hajlandóak pl a litvánok, Merkel meg épp jön lebaszni. És akkor az amcsi konfliktust ne is említsük. A szopottgombóc fejű hülyegyerek Szíjjártót meg már a portás se fogadja.

Tényleg, milyen jól jöttünk ki a konfliktusokból :-D
Már csak azt nem tudom, mi lett volna a végeredmény, ha rosszul jövünk ki belőlük.

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:42:56

@Pop40: Nem volt nagyobb szavazói apátia mint máskor.

Nem mondom azt, hogy Orbánék nem bukhatnak bele a bizalomvesztésbe, de egyenlőre ez nem látszik.

Nézd, az emberek nem birkák, gondolom, amikor kedvenceid győztek nem is nevezted azoknak, hanem nagyon is az érdekeiket nézik.

Ami helyes, hiszen az egész demokrácia lényege a verseny, jöjjön a jobb és tűnjön el az, aki képtelen hatékonynak lenni. Azért ha megnézed az éves számokat rá kell jönnöd, Orbánék 2014-ben megérdemelten maradtak.

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:44:36

@Pop40: Ugyan már hagyd már ezt a nemzetközi renomét, ez egy ótvar indexes duma, megírta az Financial Times.

A nemzetközi renomét a CDS felár és a turizmus jelzi a legjobban, elég ezekre figyelned.

Pop40 2015.01.05. 15:47:36

@Sexual Harassment Panda: "szerintem nem szidja az eu-t, sosem emlìtette hogy ki.kellene lèpni, ellenkezőleg."

Hogyne szidná. Azt, hogy ki kellene lépni, már valóban nem említi, ezt nem is mondtam. Hülye lenne kilépni, az egyetlen dolog, ami működik az országban, az az eus pénzek. Ha kilépnének, nem lenne mit lenyúlni, és ezt ő is pontosan tudja. Ki termelné meg a GDP-t, tán Mészáros? :-DDDDDDD

"Màs orszàg iz nyit kelet felè, pl a németek sokkal jobban mint mi."

Ezzel csak annyi a gond, hogy a németek tartják el gyakorlatilag az eut. Nélkülük nincs eu. Mo nélkül viszont simán. Szerinted ha mi holnapra eltűnnénk az eu-ból valami folytán, hiányoznánk bárkinek is?

Mellesleg a keleti nyitással, kereskedelemmel, stb önmagában nincs gond. De egy eus pénzből eltartott ország ne akarjon már szabadságharcot folytatni az eu ellen. Ezt a németek sem teszik, pedig "kicsit" többet tesznek bele az euba, mint mi.

Alick 2015.01.05. 15:54:34

@Sexual Harassment Panda: "A jobbik elsődleges cèlja kilèpni az eubòl."

A jobbik nem kilépni akar az EU-ból, hanem eltérítené azt az erőltetett föderalista elképzelések irányától - ahogy azt más országokban is megfogalmazták az euroszkeptikus pártok.

Pop40 2015.01.05. 15:54:56

@♔bаtyu♔:

Ne röhögtess már. A turizmus? Akkor szted Egyiptomban pl minden rendben van, mert van turizmusa?
:-DDDDDD
Mellesleg turizmus Görögo-ban is van (sőt, lassan csak az van) akit pedig épp mostanában készülnek kivágni az eurozónából.

A CDS felár meg épp a nemzetközi szereplők jóindulatának köszönhető, meg a kitűnő nemzetközi befektetői hangulatnak, illetve az alacsony nemzetközi kamatkörnyezetnek, semmi másnak.
Annyira alacsonyak világszerte a kamatok, hogy a nemzetközi szereplők (hogy bármiféle hozamot érjenek el) hajlandóak még ilyen banánköztársaságokba is pénzt kihelyezni, mint amilyen Mo.

Mellesleg majd nézd meg, mi lesz itt, ha a Templeton elkezdni eladni a magyar állampapírjait. Lesz neked olyan CDS felár, hogy csak győzd nézni. Olyan szempontból nagyon klassz lenne, hogy Vitya úgy bukna meg, mint a szél, az ország érdekében remélem viszont, h nem kerül rá sor.

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:55:08

@Pop40: Ez marhaság. Az EU-ban bármely más ország ugyanúgy harcol az érdekeiért mint mi, egész ősszel pld. Anglia zsarolását és nyafogását hallhattad. Ez nem szabadságharc, hanem érdekvédelem és ostoba aki nem csinálja. Az EU egy szervezet és egyszerűen pozicionálnod kell magad. Ha kell, verni az asztalt. Ha viszont megnézed, Mo. nem csak követel az EU-tól.

Mo.-t pedig nem az EU tartja el, ekkora baromságot szerintem még az Indexen sem olvashattál.

Bobby Newmark 2015.01.05. 15:56:17

@♔bаtyu♔: Ja, jól jöttünk ki, 320 felett az euró. Még tovább, ilyen jókat! Nem szakad rád a plafon, mikor ekkorákat hazudsz?

Továbbá Orbán és haverjainak az érdeke nem "magyar érdek". Ezt egyébként pont kurvára nem értem fidesznyik körökben, hogy mi a picsáért jó az NEKEM, ha hízik Orbán sleppjének offshore számlája? Ugyanúgy nem lát ez az ország abból már egy fillért sem mintha a Tesco talicskázná haza Angliába, szóval mi a picsáért is tapsol akkor hozzá a sok agyhalott?

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:57:47

@Pop40: Te nem tudsz olvasni? Nem turizmus, hanem CDS felár ÉS turizmus.

Na persze, a szereplők jóindulatának. Hol olvasol te ilyeneket? Ezek befektetők, ezek magasról szarják le, hogy Orbán templomba jár.

Persze, ha a befektetők elkezdik eladni a magyar részvényeket és esik a CDS, onnan tudhatod, hogy nem szabad Orbánékra szavazni. Már mondtam, CDS és turizmus ezt a kettőt elég figyelned.

♔bаtyu♔ 2015.01.05. 15:58:45

@Bobby Newmark: Jól van haver leülhetsz. mi itt nem tapsolunk b+, hanem elemzünk. Taps egy topkóval lejjebb.

Sexual Harassment Panda 2015.01.05. 16:23:08

@Alick: nem.a jobbik ki akar lèpni az eubòl.

Pop40 2015.01.05. 16:32:37

@♔bаtyu♔:

"Az EU-ban bármely más ország ugyanúgy harcol az érdekeiért mint mi, egész ősszel pld. Anglia zsarolását és nyafogását hallhattad."

A britekkel némileg jogtalanul akarnak egy igen tekintélyes összeget kifizettetni. Mellesleg az eu egyik legnagyobb állama. Ha ők kilépnek, na, azt megérezné az eu. (gondolod, minket is? :-D)
Amit ők csinálnak, annak köze nincs ahhoz, amit Vitya nyom.

"Mo.-t pedig nem az EU tartja el, ekkora baromságot szerintem még az Indexen sem olvashattál."

Nem a faszt.

www.portfolio.hu/gazdasag/se_puma_se_tigris_itt_a_pannon_kenguru__top_10_sztori_5.208250.html

Olvasgasd, mi hozta össze a 2014-es GDP-t. Döntő részben a felgyorsult eus támogatások lehívása, illetve a járműgyártók (Audi, Mercedes) amik ugye szintén jórészt az eunak köszönhetőek.

Mellesleg itt van, mennyi pénzt kap mo az eutól:

index.hu/kulfold/ep/2014/12/31/beruhazasok_adatok_eu-s/

Olvasgasd, aztán képzeld el, mi lenne velünk enélkül.

Pop40 2015.01.05. 16:38:44

@♔bаtyu♔:

Te vagy az, aki nem tud olvasni, apám. Leírtam neked, mi a helyzet a turizmussal, meg a CDS-sel, ha nem megy át, az nem az én hibám.

Látom, az is elsikkadt, amit a kamatkörnyezetről írtam. Pedig attól még ez a helyzet, hogy te nem vagy hajlandó tudomást venni róla.

Nem magyar részvényeket kezdenek eladni, hanem magyar állampapírokat (tudod, mi a kettő közt a különbség?:-))

Magyar részvényeket nem nagyon tudnak eladni, mert nincs túl nagy pozícionáltsága külföldieknek magyar részvényekben, talán a Dana Gas kivétel a Molban, ha még megvan neki a pakett.
A magyar részvények árazása egy az egyben ott van, ahol a 2009-es világgazdasági válság alatt, mol 11k, otp 3,5k. Ez Vitya, meg a "befektetőbarát," "kiszámítható" gazdaságpolitikája.

Állampapírt viszont el tudnak adni bőséggel, ha a Templetonnak leszólnak mondjuk az amcsik, hogy legyenek kedvesek piacra dobni a pakkjuk egy részét, feldughatod magadnak a CDS-ed.

Mercel 2015.01.05. 16:40:53

"Ezzel nyert a Fidesz, hogy tisztességesebb lesz mint az elődje"

Csak a hülyéknek voltak illúzióik azzal kapcsolatban, hogy tisztességesebbek lesznek mint a szoci-szdsz páros volt. Mondjuk a hülyék rendkívül sokan voltak.

Nem hiszem, hogy 2018-ban még egyszer nyernének. Akkora ellenállás halmozódott már fel, hogy még a mostaninál is durvább választási csalást kell elkövetniük. Mondjuk ez nem hiszem, hogy akadály lenne számukra.

A legrosszabb ami történhet, hogy üres düh söpri el orbánékat ami nem azért baj mert végre fellógatnák az egész koleszbrancsot, hanem azért mert a jövőnk úgy még rosszabbul néz majd ki ha nem lesz értelmes vezetésünk.
A második legrosszabb, hogy vesztenek és ellenzékből mindent szétkúrnak ahogy ezt tették már kétszer is.

Pop40 2015.01.05. 16:46:15

@Mercel:

"hanem azért mert a jövőnk úgy még rosszabbul néz majd ki ha nem lesz értelmes vezetésünk."

A fideszes csürhénél gyakorlatilag bárki csak jobb lehet.

Egy Mellár-Oszkó-Chikán-Hadházy-Pokorni stb társaságból mellesleg kifejezetten normális kormányt lehetne fabrikálni, miután Vitya meg a maffiája elfoglalta megérdemelt helyét a sitten vagy a lámpavason.

st89 2015.01.05. 17:02:26

Nem fog nyerni mert annyi szart csinál h azt az emberek nem felejtik el tök mind 1 h van e program v nincs annyira senki nem hülye h elfelejtse az M 0-ás díjaztatását v a netadót (tök mind 1 h nem vezették be) a vasárnapi zárva tartást, az AB szét cseszését, a trafik mutyit...
Csak szólnék h Gyurcsány ellen is 2006-ban tüntetek 2010-ben megbukott.

Ja és 18-ig meg egy csomó olyan ember szavazó képes lesz aki inkább a Jobbik felé húz.
Te azt hiszed h az emberek hülyék és csak azért mert jelenleg Viktorka megkapta a 2/3-ot az még nem azt jelenti h nem küldhető el a francba 2018-ban. Neked nyilván az sem tűnt fel h mostanság nem szerveznek béke meneteket. Október 23-án OV nem is tartott beszédet és az online média világában nehéz lesz letagadni amiket csinált szóval el fog bukni.
Bár a Fidesz mint párt nyilván megmarad de idővel az is az elődei az MDF ,SZDSZ--- sorsára fog jutni.
Mivel a régiek eltűnnek és jönnek ujjak. Egy párt addig él míg a vele szimpatizáló generáció életben van.

Szerencsére.
Am meg egyik kormányt sem választották meg 3X egymás után 89 óta.
Nem valószínű h pont a Fidesz lenne a kivétel.

Alick 2015.01.05. 17:08:42

@Pop40: egyrészt 2004 előtt is volt nálunk élet, másrészt nézzük meg, mire mentek a görögök a kohéziós támogatásokkal.
Minden folyamatnak két oldala van...

Pop40 2015.01.05. 17:15:24

@Alick:

"egyrészt 2004 előtt is volt nálunk élet,"

sőt, 1504 előtt is volt nálunk élet. na és? ezt érvnek szántad?

"másrészt nézzük meg, mire mentek a görögök a kohéziós támogatásokkal."

valóban, egy támogatási pénzt lehet jól is elhasználni, meg el lehet kúrni pl a vezér porfészek falujában épített stadionokra.
de amiatt, mert a kedvezményezett nem tud élni a lehetőséggel, ugyan ne az eu legyen már a hibás.

Pop40 2015.01.05. 17:19:24

@st89: "Neked nyilván az sem tűnt fel h mostanság nem szerveznek béke meneteket. "

Kár, pedig jópofa lenne. Választhatnának, hogy a ruszkik visszahívásáért menetelnek, vagy azért, hogy ők csakazértis netadót akarnak fizetni. :-DDDD

Alick 2015.01.05. 17:38:35

@Pop40: anno a brit gyarmatosítók is nyomták a pénzt a gyarmatok infrájába, de érdekes módon a gyarmat valahogy megközelíteni sem tudta az anyaország fejlettségét... persze a helyi korrupció haszonélvezői jól jártak ezekkel a pénzekkel.
Nem ismerős a történet..?
:)

ex-dr. vuk 2015.01.05. 17:46:09

Kimaradt egy pont:

5. A fidesz elozetes felmeresek alapjan ugy valtoztatja a valasztasi torvenyt , hogy ujra nyerjen. Punktum. Ja es persze ott vannak a vasarolt szavazatok stb, mint eddig.
Mar most is voltak fantompartok, amik csupan a valasztas elott 1 honaptol a valasztas utan 1 honapig leteztek, aztan sullyesztoben eltuntek, persze koztartozast meghagyva maguk utan. Celjuk kettos volt: szetzilalni az ellenzeket (plusz a tovenyek is az egysegnek kedveztek), valamint begyujteni es lenyulni a valasztasi penzt. Ilyen meg lesz is, keszuljunk ra.

ex-dr. vuk 2015.01.05. 17:48:27

@st89: a nyugdijpenzek megve... lenyulasat is elfelejtette mindenki, nem? ezt is el fogja.

amugy az utdijat azert hoztak meg pont az unnepek alatt es ennyire sebtiben, hogy ne legyen ido tiltakozni. most meg mar mire mindenki megveszi a matricat (mert kenytelen) mar mire tiltakozzon. Gondoljak ok. Ki tudja, talan megis lesz tiltakozas.

ex-dr. vuk 2015.01.05. 17:51:45

@♔bаtyu♔: "Mo.-t pedig nem az EU tartja el, ekkora baromságot szerintem még az Indexen sem olvashattál."

Mondj legyszives olyan allami beruhazast az elmult 10 evbol, ami NEM EU-tamogatassal epult.
lehet, hogy van egyketto, de tul sok biztosan nem...

Pop40 2015.01.05. 18:06:02

@Alick: Anno a brit gyarmatosítók a gyarmatok foglalkoztatásába, egészségiparába, kutatásfejlesztésébe, vállalkozásfejlesztésébe, zöldgazdaság-fejlesztésébe is nyomtak pénzt, mint az eu?
Mert ez nekem valahogy kimaradt töriórán. :-)

index.hu/kulfold/ep/2014/12/31/beruhazasok_adatok_eu-s/#szerkfoto_image_7455529

Másfelől én itt az eu közepén egyáltalán nem érzem gyarmati sorban magam, az egyetlen, ami arra emlékeztet, az országot kirabló fideszes maffia, meg a bomlott agyú, ruszkiseggnyaló turulimádók.

J.László 2015.01.05. 18:24:13

Ki kell lép ni a NATO-ból, ez egyértelmű. Ha aláírják az USA-EU szabadker. egyezményt, akkor ki kell lépni az EU-ból is. Ennyi.

Alick 2015.01.05. 18:30:09

@Pop40: vajon milyen hatásfokkal szórják szét az európai közpénzeket a jelenlegi korrupciós szinten, kevés (pályázatban megkövetelt) önerő mellett és rengeteg Patyomkin-project (pl. semmibe vezető kerékpárutak, felesleges villamosvonalak, stb.) esetében? ami részben a saját befizetett pénzünk is?
(én nemcsak a propagandisztikus statisztikákra mutogatok, beleláttam a rendszer működésébe, a színfalak mögé is)
Ha csak egy kicsit is jó lenne a hatásfok, a propaganda alapján már tejjel-mézzel úszó kánaán lennénk... a görögöket és más dél-európai országokat már említettem, ők is lejátszották már ezt a meccset...

Alick 2015.01.05. 18:31:40

@J.László: "Ha aláírják az USA-EU szabadker. egyezményt"

Szerencsére nagyon úgy néz ki, hogy nem fogják.

J.László 2015.01.05. 18:33:27

@Alick:
Ha Orbánék rábólintanak, attól kezdve a Jobbikra szavazok, az biztos.

na4 2015.01.05. 18:35:14

Erre csak azt tudom mondani, amit Niels Bohr dán fizikus mondott: jósolni nehéz, főleg ha a jövőről van szó. 2018-ig még rengeteg minden történhet.

Alick 2015.01.05. 18:38:07

@J.László: nincs európai konszenzus az egyezmény mögött, így pedig nem fog működni. Ez mondjuk a jelenlegi nem föderalisztikus EU előnye...

J.László 2015.01.05. 18:39:13

@Alick:
A magam részéről remélem, így is lesz.

Pop40 2015.01.05. 18:39:50

@J.László: Lépj, te ütődött. Sőt, meg se állj Moszkváig.
És tedd meg azt a szívességet az országnak, hogy ott is maradsz végleg.

@Alick:

Na, most akkor mi a gond? Eddig az volt a gond, hogy nem adnak, csak x célra. Leírtam, hogy de bizony, adnak y, z, u, meg w célokra is.
Most akkor az a gond, hogy nem jól hasznosul?
Az tényleg gond. De nehogy már ez az eu hibája legyen.

"Ha csak egy kicsit is jó lenne a hatásfok, a propaganda alapján már tejjel-mézzel úszó kánaán lennénk..."

Azok is lennénk, ha a dilettáns kúrmány nem baszná el, meg nyúlná le a lóvét.

Nézd meg a balti államokat. Tőlünk sokkal rosszabb helyzetből indultak 90-ben, most meg fényévekkel előttünk állnak. Mert ott nem hülyeségekre baszták el az eus pénzt, másfelől tudnak 2 percnél tovább előre gondolkodni.

pl így:

index.hu/kulfold/eurologus/2014/10/28/netado_helyett_virtualis_utlevel_az_esztek_igy_csinaljak/

J.László 2015.01.05. 18:40:45

@Pop40:
Ne ugass, Obamacsicska.

Alick 2015.01.05. 18:42:20

@J.László: Orbánék valamelyest mellette beszéltek, ugyanakkor az LMP keményen ellene van és napirenden tartják a kérdést.

J.László 2015.01.05. 18:45:30

@Alick:
Úgy vélem, Orbán nehezen tehetné meg, hogy mellé áll. Merkel talán ezért jön Pestre: rá kell Orbánt dumálni (hogy selyemzsinórral jön, az ugye az év eddigi legjobb vicce), hogy ne akadékoskodjon. Úgy tudom, elvileg idén kéne ratifikálni, vagy mi.

Pop40 2015.01.05. 18:45:51

@J.László: Ebben a stílusban kedves felmenőiddel beszélgess, Putyinpincsi :-D

J.László 2015.01.05. 18:49:34

@Pop40:
Jó, hogy mondod. Épp ezt szerettem volna kérni tőled.

Alick 2015.01.05. 18:53:26

@Pop40: az EU-s támogatások lenyúlása nálunk külön iparág, de ebben az eddigi összes győztes pártmaffia benne volt a maga időszakában. Nem azt mondom, hogy nincs köztük jól hasznosuló, csak sok a díszletberuházás, amelyek nem orvosolják a magyar gazdaság strukturális problémáit. Ugyanakkor a KKV szektor nem tud ezekből annyit hasznosítani, hogy képesek legyenek kompenzálni az EU-s piaci verseny kihívásait.
Az EU-EU-s (brüsszeli, központi) pályázatokról ne is beszéljünk, mert az csak "nagy testvéri" (pl. német multi vagy nemzetközi konzorcium) együttműködéssel esélyes, amiben a résztvevő magyarokat többnyire megeszik reggelire... "minden európai egyenlő, de vannak európaiabbak"... az EU ősképe talán a Bugsy Siegel - Lucky Luciano-féle gengszterszindikátus volt... :)

Pop40 2015.01.05. 18:59:32

@J.László: Akkor sajnos rossz hírem van, elvtárs :-)

@Alick: " az EU-s támogatások lenyúlása nálunk külön iparág, de ebben az eddigi összes győztes pártmaffia benne volt a maga időszakában."

Igen, ez igaz. Még akkor is, ha a lenyúlások mértéke korántsem egyenlő.

"Ugyanakkor a KKV szektor nem tud ezekből annyit hasznosítani, hogy képesek legyenek kompenzálni az EU-s piaci verseny kihívásait."

A verseny az már csak ilyen. Sajnos nem árt, ha van valami olyan tulajdonságod (nyelvtudás, képzettség, termék, szolgáltatás, akármi) ami a piacon eladható.
De ez ismét nem az eu hibája, a világ már csak így épül fel.

És az eunak, ha vannak is hibái, ezerszer jobb benne lenni, mint rajta kívül.
Mindenesetre az euval gyakorlatilag egyik tagállam sem jár olyan jól, mint mi.

DR. Smit Pal 2015.01.05. 19:05:00

"Ezért fog nyerni Orbán 2018-ban!"

Nem csak 18-ban, hanem 22-ben 26-ban 30-ban is lazan 2/3-al fog nyerni.
Mert a fidesz kivaloan kormanyozza az orszagot, Orban Viktort meg nehany CIA-s hazarulon kivul, mindenki szereti, tiszteli.

Alick 2015.01.05. 19:19:45

@Pop40: "A verseny az már csak ilyen."

Ha nincsenek meg a hagyományok, a gazdasági kultúra, az állami bürokrácia mérsékelt megnyilvánulása és főleg a tőkeerő, akkor ebből akkor is gazdasági gyarmatosítás kerekedik, ha ezt a szándékot soha senki nem mondta volna ki. Ha nem közeledünk gazdaságilag az EU átlaghoz, akkor de facto ez lesz belőle...

"ezerszer jobb benne lenni, mint rajta kívül."

Természetesen jobb lehet egy luxus óceánjáró másodosztályán is utazni, mint egy rozzant bárkán. Kivéve ha az előzőnek nem sikerül lendületből kikerülnie az útjába úszó jéghegyeket... :)

zorki 2015.01.05. 19:30:44

Mint ahogy nincs még igazán hatásos földrengés előrejelzés, így van ez a nagymérvű politikai rengésekkel is. Ezeket nagyon nehéz előre látni, jelezni.
A most még csak formálódó társadalmi-politikai mozgalmaktól képtelenség számon kérni a programalkotást. Úgy látszik a kelleténél sokkal jobban beitta magát a tudatunkba a foxi-maxi tanoda butasága, mi szerint az élcsapat előre eltervezi a jövő társadalmát, aztán az átalakítást le is vezényli.
Holott pont ezt kifogásoljuk a regnáló kormánynál is.:DDD
A társadalmi elégedetlenség kinyilvánításának folyamata jelenleg kétesélyes vagy terjeszkedik vagy csendben elhal.
Ma talán még az sem dőlt el melyikre nagyobb az esély. Bár az elégedetlenség már nem tagadható le. Az elégedetlenségnek teret adó médiumok száma is bővült.
Fontos kérdés hogy, a társadalmi mozgalmaknak lesz-e jól szervezett magja, megjeleníthető arca(i).
Nagy kérdés milyen irányban mozdul (vagy nem) a nemzetközi gazdasági és politikai környezet.
Bármiféle hirtelen fellépő negatív gazdasági hatás (ne legyen így!) a társadalmi ellenállást erősítheti.

Ugyanakkor nagyon komoly mozgástere van a kormánynak és a kormánypártnak is.
Bár erre eddig erre semmi jel nem utal, de egy gyors kommunikációs váltással és vele együtt kormányzati átalakításokkal sokat változhat a helyzet, bár ennek üdvözítő hatásaitól most még egyre távolabb kerülnek.
Csak példaként, itt van az útdíj mizéria, aminek előkészítetlenségéért valaki (politikus) -az elmúlt napokban- felelősséget vállalt volna és lemondana vagy netán leváltanák, már is előbbre lenne a kormány. De ezt ők nálam sokkal jobban tudják, még sem lépik meg. Pedig ebben az idő tényező is nagyon fontos. Ha tehát tovább töketlenkednek, erősödik a társadalmi mozgalom.

STIRLITZ 2015.01.05. 21:06:35

@DR. Smit Pal: ... jelentem: én speciál utálom mint a kétnapos szart. (Mármint Orbán) És utálja a feleségem is, meg minden barátunk és még az összes munkatársam is. ... Konklúzió: nem mindenki imádja azt a törpeseggfejt!

STIRLITZ 2015.01.05. 21:08:58

@♔bаtyu♔: ... kábé EBBEN egyetértünk. Ha másban nem is. (Mármint abban, hogy a bizalomhiány az oka az ellenzék folytonos buktáinak) Stimmel.

Pop40 2015.01.06. 00:56:55

@Alick: "Ha nincsenek meg a hagyományok, a gazdasági kultúra, az állami bürokrácia mérsékelt megnyilvánulása és főleg a tőkeerő"

És ezt kinek a feladata lenne létrehozni?
Már csak tán nem az eutól várod, hogy NÁLUNK nekiálljon mérsékelni a bürokráciát, meg gazdasági kultúrát csepegtetni a fejekbe?
Innentől kezdve a magyarok feladata mi lenne? Hátratett kézzel felvenni a lóvét a semmire?

Vagy azt azért te is helyesnek tartod, hogy - ha már kapunk egy rakás pénzt - legalább a feltételeket a lehető legjobb hasznosulásra mi teremtsük meg?

"Természetesen jobb lehet egy luxus óceánjáró másodosztályán is utazni, mint egy rozzant bárkán. Kivéve ha az előzőnek nem sikerül lendületből kikerülnie az útjába úszó jéghegyeket... :)"

Gondolod, ha a luxus óceánjáró elsüllyed, a magyar gyorsnaszád nem süllyed vele? :-DDDDDD

ex-dr. vuk 2015.01.06. 09:54:57

@Alick: miert lenne az nekunk rossz? nem tudom pontosan mit takar ez

Versenycsiga 2015.01.06. 10:09:09

Olvasgatom a kommenteket, hát mit mondjak... Egyik-másik olvtárs ne menjen diplomatának, mert másnap háborúban fogunk állni az adott országgal...
Például maximum eu no oroszok. Oszt mé?? Az orosz piac méé fáj neked? Hogy ne menjek messzebb, ennek a kormánynak egy kibaszott jó ötlete volt: a Paks2 az oroszokkal. De hát ez a tízmillió erősáramú villamosmérnök országa, itt mindenki megmondta, hogy az nem jó. Csakis a zöldenergia. Persze... Majd külön topikban erről is beszélhetünk.
Azt se kéne elfelejteni, hogy kinek a megrendelésére dolgozott a 4 mancs nevű csürhe, hamisított bizonyítékokkal. Melyik ország termelőit is kellett ezzel védeni...? (Persze azt se szabad elfelejteni, hogy volt itt egy LiBajnai is, aki szintén sokat tett ezen iparág kinyírásáért....)
Ettől függetlenül az eu valóban nem rossz és ha már beléptünk, akkor nem kellene kilépni, ezt feljebb páran indokolták, miért. Viszont a jelenlegi helyzetben a keleti nyitás sem elvetendő ötlet és Vityáék ezt eleinte nem is rosszul csinálták.
Privát véleményem, hogy itt már nem Vitya vezet, ő csak a Fidesz fő szimbóluma. Az arc. A megmondóember. Itt már az öregek, a Kövér-Pokorni-Orbán őssejt kihalni látszik lassan-lassan. A fiatal suttyók, a szijjártó-lázár-arROGÁNstóni féle kivakaródzott parasztgyerekek irányítanak. Majd figyeljetek, hogy amikor nagy lesz a szar, az öregeket betámadják, mindent rájuk fognak és megújulást fognak követelni. Mintha MSZP idején láttam volna hasonlót.
A vicc az, hogy a Fidesz mellett mindenki kiállt volna, ha nem basztak volna ennyire szét mindent és ne a lopás lett volna a fő tevékenységi körük. Giroszász, rogán, szijjártó millió, közben megszorítások, újabb adók. Devizahitelesek átbaszása (ott még lesz egy pukk az idén, amikor az árfolyamgát lejár....). Érdemes körülnézni a külügy háza táján is, hogy ez a kis takonyfejű szijjártó mekkora kuplerájt csinált. Évek, mire rend lesz újra.
A Jobbik meg jön fel, ha tetszik, ha nem. Lehet kulázni ezért, csak azt is látni kell, hogy van ám vidék is, ahol bizony súlyosabb a helyzet (főleg a közbiztonság szempontjából). És a Jobbik megállításához nem is bonyolult a recept: lopások megszüntetése, az eddigiek kivizsgálása és elszámoltatása, a vidék közbiztonságának helyreállítása de legalább javítása, a cigánykérdés enyhítése. Pont.
Szóval nem árt, ha megvan a társadalom szignifikáns részének a bizalma, ha nagyot akarunk álmodni.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 10:28:29

@Versenycsiga: szerinted miert jo a paks2 (avagy te villamosmernok vagy?)

miert kell ahhoz villamosmernoknek lenni, hogy tudjuk: az oroszoknak nem jo eladosodni evtizedekre. szerintem ennek az oka eleg egyertelmu, de kerdezd meg az ukranokat, nekik mi a velemenyuk a kerdesben... nincs baj az orosz piaccal, de pontosan ugyanezen okbol vannak a szankciok, es foleg nekunk kene teleszarni a gatyeszt akik ilyen kozel vagyunk hozzajuk (igaz, hogy a NATO-tagsagunk enyhit valamit a fenyegetesen, de akkor is)

Alick 2015.01.06. 11:54:24

@ex-dr. vuk: mármint mi lenne rossz?

Alick 2015.01.06. 12:03:41

@ex-dr. vuk: senkinek sem jó eladósodni...

ex-dr. vuk 2015.01.06. 12:16:21

@Alick: marmint mi lenne a jo? :)
azert en ugy erzem, hogy vannak alternativak ...

az mar csak pikanteria, hogy valamelyik igen okos politikus szerint a megujulo energia azert nem jo, mert "akkor is kell energia ha nem sut a nap es nem fuj a szel". Szoval ezt az ervet nem erzem tul komolynak .. valami egyeb erv a zoldenergia ellen es paks2 mellett? Az oroszoknak eladosodason tul, ami kulon egy veszelyforras.

Pop40 2015.01.06. 16:05:10

@Versenycsiga: "Majd figyeljetek, hogy amikor nagy lesz a szar, az öregeket betámadják, mindent rájuk fognak és megújulást fognak követelni."

Na, azt megnézem, amikor egy Lézer János meg egy Szíjjártó támad be egy Pokornit, és ők követelik Pokornin a megújulást. :-DDDDDDD

Mert ugye Lézerék annyira meg akartak újulni, csak a semmi hatalommal nem rendelkező Pokorni volt ennek a gátja :-DD

$pi$ 2015.01.06. 18:36:56

@ex-dr. vuk: "Szoval ezt az ervet nem erzem tul komolynak .."

Miért nem? Próbáld ki egyszer, hogy amint lemegy a nap lekapcsolod az áramot az egész lakásban és csak akkor kapcsolod vissza, ha reggel újra felkel a nap. Aztán próbáld ki, hogy ezt meddig tolerálja a családod. :)

"hogy valamelyik igen okos politikus"

Az információ egy energetikával foglalkozó egyetemi docenstől származott, ő is ment el a tévébe megvédenin az álláspontját azt hiszem. Ez nem egy "igen okos politikus" véleménye, hanem tök egyszerű tény. Nincs napocska, nem megy a napcella. Egyszerű, nem?

"valami egyeb erv a zoldenergia ellen es paks2 mellett?"

Hát mondjuk az, hogy a zöldenergia baromi drága. És erősen környezetszennyező. És ilyen méretben nem lehet megvalósítani. És kábé két évtized után lehet kidobni a napcellákat. És iszonyatos karbantartást igényel. És át kellene struktúrálni az ország villamosenergia hálózatát. És nincs hova tenni. És értékes mezőgazdasági területeket foglal el. És senki sem épített még ekkora naperőművet.

A legnagyobb naperőmű a Kaliforniai sivatagban van, 392MW-os, a tervezett paksi blokkok 2400MW-osak, ez cirka a hatszorosa a világ legnagyobb naperőművének. És az egy sivatagban van. És télen körülbelül tized teljesítményen menne nálunk. Meg a felhős napokon.

Ha szivattyús tározót akarnánk hozzá építeni, akkor kellene egy akkora, ami több mint a kétszerese a világ jelenlegi legnagyobb szivattyűs tározójának, amihez kellene még egy balaton, de ezúttal kétszáz méter magasan. De persze ha éjszaka is akarnánk áramot, akkor minimum meg kellene duplázni a naperőmű méretét, így aztán már legalább 12-15-ször akkorát kellene építenünk, mint a világon jelenleg található legnagyobb.

És ha mindezt megépítenénk, akkor persze mi lennénk az elsők, nekünk kellene kifizetni a tanulópénzt. Ennél az emberes holdutazást is egyszerűbben megoldatná Magyarország.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 19:36:37

@$pi$: "Próbáld ki egyszer, hogy amint lemegy a nap lekapcsolod az áramot az egész lakásban és csak akkor kapcsolod vissza, ha reggel újra felkel a nap"

LOL es ennek mi koze van az egeszhez?? :) Senki nem mondta, hogy az orszagnak CSAK zold energiabol kell szolgaltatnia a villamos aramot. Lattal mar egyebkent napi aramfelhasznalasi grafot?

"Az információ egy energetikával foglalkozó egyetemi docenstől származott"

Hathogyne :D

"Hát mondjuk az, hogy a zöldenergia baromi drága. És erősen környezetszennyező. És ilyen méretben nem lehet megvalósítani. "

Leht, hogy ezt el kellene mondani egy csomo orszagnak (eszakiaknak pl.), mert ugy latszik ott csupa hulye van, hogy lassan mar tobb a zoldenergiajuk mint a nem zold.

Napcellakat? A napot nem csak napelemkent lehet am hasznalni. Napkollektorrol hallottal mar? Pl. csaladi hazak passzivva alakitasat is lehetne tamogatni (ott ugye a teton van hely, ha jol emlekszem). Ilyesmi a fasorban sincs.
Geotermikos ho esetleg? Szel? (ugyebar konstans szelirany is van)

Lehet am okosan is csinalni, nem csak esz nelkul, ahogy felvazoltad.

$pi$ 2015.01.06. 20:03:36

@ex-dr. vuk: Hú, barátom, te nagyon nem vetted a lapot, ugye? Figyu, elmondom:

@ex-dr. vuk: Miért nem lehetne Paks2 helyett zöldenergiát?
@$pi$: Az eszetlen lenne, mert ekkora méretben, folyamatos célra a zöldenergia nem használható.
@ex-dr. vuk: Nem csak eszetlenül lehet ám csinálni, mert ott van például a passzív ház.

Tehát: a házadat meg tudod csinálni ződre, senki sem vitatja el tőled a jogot. tetű drága és nem éri meg meg a környezetnek is jobban ártasz vele mintha hagyományos módszereket használnál, de megteheted. Aztán amikor lemegy a nap, akkor használod a hálózati vellanyt, ami az erőműből jön.

Ergo nagyon meg leszel sértődve, ha az erőműből éppen nem jön a cucc, amikor neked épp nem megy a barkácsolt energetikai rendszered.

És itt jön a lényeg. Amit te meg tudtál csinálni dágán és rossza hatékonysággal a családi házadon, azt nem lehet megcsinálni 2.4 gigawattos folyamatos teljesítménnyel. Akármilyen "okosan" is akarod csinálni. Az "okosság" dolognak ugyanis korlátot szabnak a számok amik egyből nyilvánvalóak lennének neked is, ha mondjuk ez lenne a szakmád.

Egyébként úgy látom a szekértelmed köbé a Kálmán Olga szintjén van, javaslom nézd meg ezt a riportot. Én a fanak mászok, amikor egy ilyen agresszív nőszemély sulykolja a marhaságait, de neked talán hasznos lehet:

www.youtube.com/watch?v=pLJX08cH6ek

ex-dr. vuk 2015.01.06. 20:11:22

@$pi$: szepen kiemeltel egyetlen dolgot, a passziv hazat. Ugyes.
Akkor most menj vissza es olvasd el a tobbit. Azt a reszt is, amikor azt irtam, hogy senki nem mondta, hogy csak zoldenergiara van szukseg kizarolag, mert az nem eleg (pont amiatt h nem fuj a szel meg nem sut a nap, erted).

$pi$ 2015.01.06. 20:36:59

@ex-dr. vuk: "senki nem mondta, hogy csak zoldenergiara van szukseg kizarolag"

De igen. Onnan indultunk ki, hogy paks2 nem kell, csak zöldenergiára van szükség. Ezt írtad:

"valami egyeb erv a zoldenergia ellen es paks2 mellett? "

Vagyis a kérdés szerint a kieső paksi termelést *vagy* kizárólag zöldenergiával *vagy* kizárólag atomenergiával oldjuk -e meg. Innen indultunk, ráadásul ezt te írtad.

Alick 2015.01.06. 23:11:39

Geotermikus energia..? a litoszféra lemez alattunk kb. fele olyan vastag, mint általában az európai kontinensen.

ex-dr. vuk 2015.01.06. 23:17:14

@$pi$: "De igen."

Jaj ha mar trollkodsz legalabb ertssd mirol van szo. Paks2. Tehat Paks KETTO! Erted, EGY mar van! Az MELLE kell kiegeszites, mert ugye az nem eleg, Erre kellene a zold energi, a Paks EGY(!!!!) meg marad. Erted?

ex-dr. vuk 2015.01.06. 23:18:46

@$pi$: egyebkent az osszes tavho allomas a melegviz eloallitasara hasznalhatna napkollektort (ami nem aramot allit elo ugye, hanem vizet melegit) es geotermikus hot melegviz eloallitasara. Nyaron a fasznak melegitjuk gazzal a vizet amikor amugyis 50 fok van??

Mercel 2015.01.08. 19:57:29

@Pop40:

"Másfelől én itt az eu közepén egyáltalán nem érzem gyarmati sorban magam, az egyetlen, ami arra emlékeztet, az országot kirabló fideszes maffia, meg a bomlott agyú, ruszkiseggnyaló turulimádók."

+1

Mercel 2015.01.08. 20:04:27

@Pop40:

Hello,

én pont a "bárkitől" tartok.

A felsorolt fideszes politikusok a mostani első vonalhoz képest tényleg jobbak, de csak annyiban, hogy mértékkel idióták. Nyilván ha az "értelmesebb" fideszesek kiválnának és szembefordulnának a rezsimmel, akkor a jelenlegi helyzetben talán még én is szavaznék rájuk, de ez szinte teljesen kizárt.
Ezek az emberek elfogadták azt a helyzetet. hogy hátrébb szorultak a párt első vonalából de még ha fel is emelik időnként a szavukat azért ezt csak olyan mértékben teszik, hogy az még ne veszélyeztesse a fidesztől függő (politikai) egzisztenciájukat.
Egy Debreceni József az valaki, de ő szembefordult majd kiszállt a fideszből. Viszont nincs sehol:(
süti beállítások módosítása