A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Tegyünk a stadionfetisizmus ellen!

2015. január 11. - concerningthirdparty

Igen már megint ezen pattogok. Illetve csak részben. Már korábban felsoroltam egy általános listát, mit kéne követelni a mindenkori kormánytól, de ezek csak általánosságok voltak. Most szeretnék felvázolni egy konkrét programot, kíváncsi vagyok mit szóltok hozzá. Már említettem, hogy szerintem erősebben kéne támogatni az oktatást, és több kommentelő kérdezte meg tőlem, hogy miből. Itt a válaszom:

A TAO kedvezménnyel ne a látványsportot, hanem az oktatást támogassuk!

Röviden most a vállalatok a társasági nyereségadójukat tudják csökkenteni egy bizonyos százalékig a látványsportokra adott támogatásokkal. Részben ebből is épülnek a stadionok. Ezt adhatnánk oda oktatási intézményeknek. 

Most pedig az érveim:

  • Legfontosabb érv: elindulhatna egy együttműködés a képzési intézmények és a vállalatok között. Nagy igény lenne rá, hogy az iskolák modernebb eszközökön, jobb tudást szerezhessenek. Így nem a cégeknek kéne utólag betanítani az alkalmazottakat. Például egy vállalat megvehetné a legújabb hegesztő gépet, hogy a tanulók ne a munkahelyükön lássák elsőnek. Egyetemeknek lehetne modern laboratóriumi eszközöket beszerezni, hogy az hallgatók már rutinosan bánjanak velük, mire kikerülnek a munkaerőpiacra. Ez mind az általános iskoláknak, szakiskoláknak, mind az egyetemeknek jó lenne.
  • A kialakult kapcsolat további közös projekteket eredményezhetne. Kialakulna a kommunikáció a munkaadók és intézmények között, és innen már csak egy lépés, hogy közös kutatások, képzések induljanak el, fejlesztve mind a vállalat, mind a tanulók versenyképességét.
  • Modernebb, piaci körülmények között tanulhatnának a diákok. Képzeljük el, hogy nem 20 éves számítógépekkel kéne tanulniuk az informatikát! Nem olyan szoftvereket kéne használniuk amit mi már rég elfelejtettünk!
  • Csökkennének az iskolák napi problémái. Nem a szülők vinnék a krétát, WC papírt. Vállalatok karolhatnának fel szerény sorsú gyerekeket oktató intézményeket.
  • Növekedne Mo. humán erőforrásának fejlettsége. Ez növelné a versenyképességét, több befektetés, több munkahely stb a többit tudjátok.
  • Fidesznek is jó lenne, kicsit növekedne a zuhanó népszerűsége. Ha mást nem én írnék róluk egy pozitív posztot! 

Szabályozása

Persze még megfelelő szabályozás is kéne, hogy ne csak több pénz legyen, hanem a hatékonyság is nőjön. Bár nem vagyok szakpolitikus, ami szerintem fontos lenne, hogy transzparens módon működjön a rendszer. A képzési intézmények nyilvánosságra hoznák, pontosan mire költenék. Akár sávosan, tehát azt mutatnák be, hogy az összegyűjtött összegnek megfelelően mibe ruháznának be. Vagy akár lehetne idősorrendiséget is bemutatni, tehát projekteket sorrendbe rakni, és ha összegyűlik ez egyikre a pénz, akkor azt megvalósítják. Illetve ahogy már az érveknél bemutattam, egyedi megállapodásokat is lehetne kötni. Vállalatok adhatnának pénzt speciális projektekre, fejlesztésekre, mivel a hallgatók jobban meg tudnának felelni a munkaerőpiaci elvárásoknak.

Az oktatásról

Hadd fejtsem ki miért is vagyok megszállottan híve az oktatásnak! (Ha ilyet eleget olvastatok, nyugodtan ugorjatok a komment szekcióra.) Jelenlegi oktatáspolitika elborzasztó. Itt van egy nagyon jó cikk arról, hogy mennyire elhibázott az az irány amerre haladunk. Csökkentjük az egyetemi férőhelyeinket, most a gimnáziumokat tervezi megvágni a kormány. Közben a közismereti tárgyak számát csökkentik a szakiskolákban, és a források is csökkennek. A tankönyvek nem érkeznek meg időben, a szülők veszik a krétát a sulikba. Mindeközben egy nagyon káros kommunikáció zajlik, hogy sok egyetemistát képzünk kevés a szakmát tudó, és ezért sok a diplomás munkanélküli. Ez statisztikákban nem jelenik meg ugyan, de a politika sosem a tényekről szólt.

Szerintem a tudás az egyik legfontosabb kincse minden embernek. Nem lehet elvenni erőszakkal, ellopni furfanggal. Elavulni viszont el tud, ezért is lenne fontos, hogy ne csak lexikai tudást, hanem a tanulás és kíváncsiság készségét is megkapjuk a suliban. Véd minket, kevésbé leszünk befolyásolhatóak. A tudás az ami kitörési lehetőséget adhat a szegény rétegnek. Ez a mostani évszázadban pláne igaz. Jó ötlettel, jó készségekkel nem számít, hogy honnan jöttél. (Finomítva: egyre kevésbé számít) Nincs felesleges tárgy az iskolákban mert minden tesz hozzád valamit. Ezért vagyok szenvedélyes védelmezője az oktatásnak. Ebben látom Magyarország felemelkedésének egyik kulcsát!

Ti mit gondoltok erről? Mit tennétek hozzá? Likolni ITT, kommentelni lentebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr507061405

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre? 2015.01.12. 10:35:49

Korábbi állomáshelye Szíria volt, ahol akár személyesen is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a nálunk józanabb török, német, orosz, bolíviai, ecuadori, bahreini, venezuel...

Trackback: Csak így tovább, fiúk! Csókpuszi: Lenin elvtárs 2015.01.12. 10:34:12

Nyugatról hergelik, módszerük a hazudozás, céljuk az erőszakkal történő kormányra jutás. A magyar baloldal ugyanabból a kottából játszik, mint a leninista bolsevikok 1917-ben, amikor német titkosszolgálati segítséggel először az orosz cárt, majd a legi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2015.01.12. 08:42:51

Noha az ötlet jogos, de túl naiv.
Most tényleg ennyire világtalan a szerző ?
A TAO nem valós megoldás a támogatásra , csak törvényi lehetőséget adott arra, hogy a "haverok" legálisan pénzt adjanak Orbán focimániájához.

Csak azért volt akkora a TAO összege, mert akik adták, ellenszolgáltatást reméltek érte ( újabb megbízásokat ).
Nézd meg mely cégek adták, mely sportnak.
a TAO 90%-át a foci kapta.
A közgépnek, meg a Mészáros Kft-nek nem érdeke a magyar oktatást támogatni.

cukkmukk 2015.01.12. 08:57:34

Itt még az alapelvárást sem sikerül teljesíteni (és 100%-os országos szinten még elvárni sem), ami nem lenne más, mint a tisztesség....

Rudi Kató 2015.01.12. 09:34:56

A "stadion fasizmust" mindenhol a labdarúgó szövetség hozza létre!
Mi keresni valója van a terrorista izraelnek az európai szövetségben?
Mi keresni valójuk van a niggereknek az európai futballban?
A provokációt minden esetben a hivatalos emberek csinálják, a szurkolók csak reagálnak erre jogosan!

♔bаtyu♔ 2015.01.12. 11:08:42

A települések stadionjait támogatom, de a csapatokét nem. Olyanokét különösen nem, amelyeknek lényegében szurkolóik sincsenek, pld. MTK.

Az összes csapat oldja meg saját erőből.

Az oktatás támogatásával egyetértek, attól viszont ezt sem lélektelenül, hanem úgy, hogy a diákok által megszavazott pedagógusokat támogatnak, szponzorálnak. Különösen így lenne az felsőfokú szinten. Iszonyú sok a gagyi pedagógus, akiknek ki kellene hullania, nem pedig életpályamodellt kínálni nekik.

Szelid sunmalac 2015.01.12. 13:51:12

@♔bаtyu♔: Oke. Minden telepulesre egy stadion mehet?

J.László 2015.01.12. 14:30:03

A stadion-fóbia ellen vajon mi az orvosság?
süti beállítások módosítása