A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Fideszes értékrend, Mszp-s értékrend

avagy a magyar jobb és bal-oldal anomáliái

2014. november 01. - concerningthirdparty

 Megvallom őszintén, nagyon meglepett, mennyire sok indulat tud kiszabadulni egy egy poszt kapcsán, és a kommenteket olvasva jött az ötlet ehhez a poszthoz. Még az első posztomban leírtam, hogy Magyarországon bármely párt megbuktatható lenne korrupció miatt, mégis liberálisnak lettem nevezve.

Itthon eddigi tapasztalataim szerint a politika vallás, és ezt tovább erősítették bennem a kommentek. Jobb és bal oldal egymásnak feszül, és mindenkinek be kell állnia valahová. Tehát, ha én kritikus vagyok a kormánnyal szemben, akkor ballib vagyok, aki valószínűleg hazaáruló, magyarságát nem megélő. Ha viszont pozitívan nyilatkoznék a Fideszről, akkor náci lennék, gondolom, vagy valami hasonló finomság. Vagy ez, vagy az. Tehát, ha valaki az MSZP-re szavaz, nem viselhet tarsojt, ez evidencia. Illetve ha kormánypárti vagy, akkor szükségképpen konzervatívnak kell legyel.

De ez mért baromság? Két pontban szedném össze miért értelmetlen jobb, vagy bal-oldalinak tartani magadat idehaza.

1.

Sem a Fidesz, sem az ellenzék nem jobb, vagy bal-oldali. A jobb oldalnak a hagyományos felfogása, ami megkülönbözteti a másiktól, hogy elfogadja a társadalmi egyenlőtlenséget. Szabadpiacra, a szabad versenyre és az egyén öngondoskodására épít. Látható, hogy ezek az értékek alapvetően liberális értékek. Ezért drága hazánkon kívül nem igazán jellemző a ballib. Ez ugyanis egy öngondoskodó jóléti, kis állami szerepvállalás melletti államosítást szerető, szabadpiacos, sok adókulcsos kormányt jelentene. Ami nem létezik a világon. Itthon sem létezne, ha az SZDSZ és az MSZP egyszer ne állt volna össze. Nincs külföldön ballib összeesküvés, mert itthon sincs. Az MSZP valóban „álbaloldali”, mivel jobboldali értékeket valott kormányzása során. Tehát a ballibet csak a FIDESZ találta ki a könyebb cimkézés érdekében. Ennyi erővel a ballibeseket lehetne rémpocoknak hívni. Mindegy.

Az államosítást kedvelő, központosító, "extraprofit mindenhol" FIDESZ-t sem lehet jobboldalinak nevezni. Bár mostanában voltak jobboldali húzásaik (egykulcsos adó) de alapvetően még mindig baloldali. Hívjuk őket inkább vérnyúlaknak, (copyright Hollywood hírügynökség) a rémpockok ősi ellenségeinek.

Tehát az kijelenthető, hogy mind a két oldal vegyesen, de leginkább az ellenkező oldal értékeit vallja. Ha te most jobboldalinak vallod magad akkor ki kéne menjél tüntetni a multikkal szembeni bánásmód miatt, és a versenyt korlátozó adók miatt! Ha baloldali vagy örülj a bankok elszámoltatásának!

2.

A pártok véleménye óránként változhat. Vegyük például az egykulcsos személyi jövedelem adó kérdését. Amíg az MSZP volt kormányon, be akarta vezetni, csak nem volt pénze, és az akkori ellenzék ellenezte. Orbán kifejezetten ellene volt:

https://www.youtube.com/watch?v=YxPPzR2SJwQ

Aztán a FIDESZ szavazta meg. Ki volt a javaslat ellen? Természetesen az MSZP. De vehetünk még pár példát:

A FIDESZ szerint az oroszokkal szerződést kötni, és 10 évre titkosítani hazaárulás. Kivéve persze ha kormányon van, mert akkor szó szerint megcsinálja ugyan azt.

Csökkenteni kell az üzemanyag adótartalmát, mert a benzin ára csúcsokat döntöget. Ki mondta? Az ellenzék, 2010 előtt és után.

300 feletti eurónál le kell mondania a kormánynak mert alkalmatlan a vezetésre. Ki mondta? A választ olvashatod feljebb.

Csökkent a jelentkezők száma a felsőoktatásba, a kormány elárulta a magyar családokat!...

Hány ilyen történt?

Az internet adó felesleges és rossz a FIDESZ szerint 2008-ban, aztán ők akarják bevezetni. Rossz a devizahitel, bár sz összes FIDESZ-es polgármester devizahiteleket vett fel. Ha tudták, hogy veszélyes, akkor miért tették ezt?

Összegzésül, te bal, vagy jobb oldali vagy? Mit gondolsz az internekadóról, vagy az egykulcsos jövedel adóról? A kérdés nem csak az, melyik párttal értesz egyet, hanem hogy novemberben, vagy decemberben értesz egyet vele? Oroszbarát vagy?

És az utolsó kérdés: Én ballib vagyok?

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr526855545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.12.03. 22:42:17

Tarsoj?
A politikában nincs értékrend a pénzen és a hatalmon kívül.

Sword 2014.12.03. 23:02:00

Az emberek többsége egyszerűsít és skatulyáz. Így sokkal egyszerűbb, kevesebbet kell gondolkodni. Van ellenségkép, amire újabb dolgokat lehet aggatni. Nem kell mérlegelnie a helyzetet, egyszerűen csak odaböfögi, hogy jobb/bal oldali hülyeség. Hall egy számára negatív gondolatot, tudja, hogy ezt egy liberális beállítottságú ember mondta, így ez a gondolat azért lesz hülyeség, mert liberális. Aztán minden, ami liberális az rossz, amiből később az következik, hogy minden, ami rossz az liberális. Ezt a szót belehet helyettesíteni bármilyen irányzat nevével.

Kalmár Lajos (törölt) 2014.12.04. 00:37:16

Te komunista vagy

lavór 2014.12.04. 06:20:51

Egyiknek sincs értékrendje, hacsaknem a harácsolást nevezzük annak.

nu pagagyí 2014.12.04. 07:16:45

Magyarországon az a fő kérdés, hogy egy párt demokrata-e, vagy nem. A pártok öndefiníciója lényegtelen. Azt tanulhattuk meg a Fidesz példáján, hogy a tekintélyelv és a demokrácia egymást kizáró fogalmak. Ha egy tekintélyelvű párt hatalomra kerül, leszámol a demokráciával és a hatalmat hierarchikus módon rendezi be, amelyből száműzik az egyéni felelősséget. A vezetési szintek élén állók szimpla parancs végrehajtókká válnak, akik egyszerre tagjai a párt és az állami hierarchiának. A nép akarata elvész a rendszerben, mert az információ csak fentről lefelé terjed, a képviselők nem a nép akaratát közvetítik felfelé, hanem a fentről jövő parancsokat lefelé.

Tanulság, ha a Fideszt sikerül lapátra tenni és a demokratikus viszonyokat visszaállítani (a centralizált hierarchikus rendszert lebontani), akkor a jövőre nézve, ki kell zárni, hogy hasonló egy személy által vezérelt hatalmi hierarchia ismét létre jöhessen. A jelenlegi alaptörvényben szereplő kitétel, amely tiltja az egyeduralomra való törekvést, nyilvánvalóan elégtelen. Olyan alkotmány kell, amelynek bizonyos pontjai semmilyen többséggel nem változtathatók (csak forradalommal). Az államigazgatást függetleníteni kell a politikai hatalomtól, az államigazgatási és a politikai karrier nem fonódhat össze. Az államnak politikailag semlegesnek kell lennie, szakmai és személyi dolgokba a politika nem szólhat bele. A rendőrség, ügyészség, bíróság , AB, MNB, Médiatanács stb. vezető posztjait csak és kizárólag szakmai karrier alapján, nyílt pályázat útján lehessen betölteni, politikai szerepvállalás, elfogultság kizáró ok, kinevezés után pedig felmondási ok.

STIRLITZ 2014.12.04. 07:36:00

Létezik jobb és baloldaliság, és létezik jobb és baloldali értékrend is. Csak a pártok nem konzekvensen viszonyulnak ezekhez. De egy választó attól még simán lehet egyik vagy másik. Ne keverjük össze a dolgokat. A ma baloldalnak értelmezett MSZP-DK-LMP-PM politikája TÖBBSÉGI elemeiben igenis baloldali. A Fidesz pedig egy gerinctelen populista fosbrigád, amelyik hol jobbos, hol balos elemekkel politizál, aszerint, hogy hogyan tud több pénzt zsebre tenni bukta nélkül. Ennyi!

Dr Gregory House 2014.12.04. 08:12:31

Bal, jobb, bal, jobb, mennek a majmok.

Ráérek 2014.12.04. 08:31:37

@nu pagagyí: ja persze, és hogy ki a demokrata, azt a mostani ellenzék moondja meg..

ROTFLMAO

roqfort 2014.12.14. 21:19:18

@nu pagagyí: big like a kommentednek. Nyilván jobban vágod ezt a témát mint az átlag ember, de pont ezért teljesen egyet tudok veled érteni.
süti beállítások módosítása