A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Lehet e magyar egy ateista?

Válasz Gajdics Ottó "Feltámadás" című írására

2018. április 02. - concerningthirdparty

Nem mondanám magam feltétlenül ateistának. Nehezen tudom megfogalmazni a vallásokhoz való hozzáállásomat, de az biztos, hogy nem vagyok megkeresztelve, nem járok templomba (legalábbis nem vallási célból, a régi épületek vonzanak), nincs semmilyen kapcsolatom egyházakkal, szóval legyek ateista, az egyszerűség kedvéért.

Gajdics Ottó munkásságát már régóta figyelem, de a "Feltámadás" című írása olyan kincs, ami mellett nem mehetek el. Nyílván a választáshoz képest egy hétre egy jól fizetett propagandistának mindenről a fideszre szavazásra kell gondolnia, de az írás még ilyen kontextusban is erős. Ennek ellenére szeretnék Gajdics Ottónak reagálni a felvetéseire, gondolom még sosem beszélt ateistával, ezért nem fedi le teljesen a valóságot az írása.

Jézusról a következőt mondja: "Őt választom vagy a semmit. Ha a semmit, magamra maradok, és kínkeserves kínlódással kell magam előtt is bizonygatnom minden áldott nap, hogy van bármi értelme is a szenvedéseimnek."

Kedves Ottó én nem választom Jézust. Bár nem fogom fel az életemet szenvedésnek, de a munkám és a verejtékem a családomnak, és a lányomnak szól. Nekem nem kínlódás a szeretteimért “szenvedni”. Azt még nem gondoltam, hogy a családom semmi, de a nagy részük nincs megkeresztelve, szóval éppen lehetnek semmik is. A keresztény szeretet szemben minden bizonnyal.

"Ők gondolják úgy, hogy nincs szülőföld, nincs haza, ott kell élni, ahol vastagabban kenik a vajat a kenyérre. Nekik mindegy teljesen, hogy beszélik-e majd ötven év múlva is az anyanyelvüket, hogy unokáiknak jelent-e majd valamit az, hogy őseik magyarok voltak."

Kedves Ottó, bár nem járok templomba, épen még Magyarországon élek. Pedig nem itt kenik a legvastagabban a vajat a kenyérre. Nem tudtam, hogy a magyar nyelv szeretete is Jézushoz kötődik, de akkor bennem lehet valami deformáció, mert speciel szeretem a magyar nyelvet. Lehet senki más ateista nem. Valószínüleg így lehet, hiszen általánosítást nem feltételeznék rólad.

"Ez nyilván irritálja az énség korszakának elidegenedett, magára maradt szerencsétlenjeit, akik folyamatos kényszert éreznek önnön felpuffadt arcuk mutogatására a rettenetes űrben, amit Jézus hiányzó alakja jelent jelentéktelen életükben. Ideje felismernünk és megértenünk őket."

Kedves Ottó, erre nehéz mit írni. Minden szava arany. Amikor fentebb említettem, hogy nehezen tudom megfogalmazni mit is érzek a vallásokról, részben erről is beszéltem. Hiszem csak egy mélyen vallásos tud ilyen magas lórol leköpve beszélni mindenki másról. Itt vagyon én a “jelentéktelen életemmel”, teszem amit az összes dolgos magyar a környezetemben. És aztán elolvasok egy ilyen szép írást a szeretetet és megbocsájtást hírdető Jézus nevében. 

"Felfuvalkodott önhittségük már ott tart, hogy kétségbe vonják az egész teremtést"

Kedves Ottó, ha itt az evolúcióra, vagy a big bang teóriára gondolsz, mint tudományos tényekre, akkor attól félek igazad van. Azt nem tudom, hogy felfuvalkodott vagyok, tény, össze vissza ettem tegnap, de én elég önhitten elhiszem, amit a tudósok 100%a állít. Mondjuk én azt hittem ezek megférnek egymás mellett, de lehet én értem félre.

"Úgy várunk most a feltámadásra, hogy fél szemmel azért már egy héttel későbbre sandítunk."

Kedves Ottó itt bújik ki a szög a zsákból. Jézus és a választások. Jézus a fideszre szavazna. A többiek magyartalan, jelentéktelen, felfuvalkodott, kínlódó, felpuffadt, szerencsétlen emberek akik nem Jézust, és a fideszt választották. Mit lehetne erre mondani, mint beismerni, milyen jól leírta kedves Ottó a nem fideszes magyarok kis, alig 6 milliós tömegét.

Nyílván nem nekem szólt ez az írás. Ez fideszeseknek szólt, hogy mit is gondoljanak rólam, egy konzervatív családos emberről, aki unja, hogy lopnak tőle. Lássák, hogy a világ olyan egyszerű, hogy elég két részre osztani és “ők” milyen undorítóak. Jézus nevében.

Kedves Ottó, jó keresztényi ünneplést kívánok neked.

Üdvözlettel:

Az aggódó polgár

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8813798424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ételizésítő 2018.04.02. 15:31:25

A helyes kérdés úgy hangzik:
Lehet-e épeszű ember istenhívő?

jandera 2018.04.02. 15:38:40

@ételizésítő: Lehet. Viszont most tényleg felmerült a NAGY kérdés: Kire szavazna Jézus ???

szanaImas 2018.04.02. 15:52:56

A poszter most egy nyilvánvalóan idiótának akart észérveket mondani? Teljesen hiába, agyat nem fog tudni növeszteni ez a szerencsétlen...

Sir Galahad 2018.04.02. 16:07:00

Mi ebben a borzalmas? Ez egy szubjektív írás, a szerző leírta a véleményét - aki akar, egyetért vele, aki nem, az nem. Így kerek a világ.

midnightcoder2 2018.04.02. 16:12:57

Ateista lehet. Liberósbolsi viszont csak akkor, ha szereti ha időnként kivégzik.

$pi$ 2018.04.02. 16:14:37

"Nem mondanám magam feltétlenül ateistának. Nehezen tudom megfogalmazni a vallásokhoz való hozzáállásomat, de az biztos, hogy nem vagyok megkeresztelve, nem járok templomba (legalábbis nem vallási célból, a régi épületek vonzanak), nincs semmilyen kapcsolatom egyházakkal, szóval legyek ateista, az egyszerűség kedvéért."

Ez nem olyan nagyon bonyolult. Hiszel isten (bármilyen isten) létezésében? Ha nem, akkor ateista vagy. Egyszerű...

$pi$ 2018.04.02. 16:19:39

"Őt választom vagy a semmit. Ha a semmit, magamra maradok, és kínkeserves kínlódással kell magam előtt is bizonygatnom minden áldott nap, hogy van bármi értelme is a szenvedéseimnek."

Nem, nem "jézus vagy semmi". Választhatott volna a csávó cirka 5000 isten közül. Úgy tűnik, hogy 4997 esetben az ateistákkal megegyező véleményre jutott és ezekben az istenekben nem hisz. 3 esetben úgy döntött, hogy ezek léteznek.

Persze ettől a pillanattól kezdve semmi értelme nincs a szenvedéseinek, hiszen ha meghalna egyből mehetne a menyországba, teljesen felesleges tehát itt szenvednie. A hite szerint a rómaiak az oroszálonokkal például igen nagy jót tettek a keresztényeknek, expresszvonat a menyországba, szívesen. :)

$pi$ 2018.04.02. 16:24:04

"Ők gondolják úgy, hogy nincs szülőföld, nincs haza, ott kell élni, ahol vastagabban kenik a vajat a kenyérre. Nekik mindegy teljesen, hogy beszélik-e majd ötven év múlva is az anyanyelvüket, hogy unokáiknak jelent-e majd valamit az, hogy őseik magyarok voltak."

A keresztények szerint az emberek közti kapcsolat másodlagos, isten a fontosabb. A földi élet, a földi haza másodlagos, a menyország a fontosabb. A keresztények szerint nem a unokáinkkal, rokonainkkal, barátainkkal kell foglalkozni, hanem Jézussal, őt kell követni. Jézus ezt így mondja:

"Lukács 14:26 Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom."

jolka40 2018.04.02. 16:36:45

Én hiszek. Hiszem, hogy a józan emberi értelem újra és újra legyőzi az ellenségkeresést, az ostoba maradiságot és a zsigeri gyűlöletet. Eddig többé-kevébé sikerült a Föld lakosságának ez. Hiszem, hogy ezután is sikerülni fog.

2018.04.02. 17:06:02

@jandera: tudod te, mi az az antagonisztikus ellentét?

2018.04.02. 17:07:45

@midnightcoder2: mi van szarházikám, már akasztani készülsz? Eddig csak undorodtam a retkes fajtátoktól, mostanában egyre inkább hajlanék rá, hogy ha végre sikerül megszabadulni a hazaáruló, fosztogató pártotoktól, akkor sittre az összes aljas és/vagy ostoba gazemberrel, akik támogatták őket!

ami szabad 2018.04.02. 17:16:38

Én pl. a minden emberben ott élő Istenben hiszek. Aztán naponta rá cáfolnak a hitemre. :( De szerencsére, azért vagyunk úgy egy páran, hogy a templomba járó hitűek mellett / ellenére találkozunk jó néhány olyan emberrel, akit megtanítottak a toleranciára, empátiára, és ma már kissé avittnak tűnő erkölcsre és értékrendre akkor is, ha nem az istenhit/ pokoltól való félelem, hanem maga az emberség miatt tesszük. Úgy gondolom, hogy kevéssé keresztény kormányunk utoljára grószék idejében volt, de szerencsére az már elmúlt, és azt reméltük, olyan demokráciánk lesz, amiben az emberség jelen van, és kézzel fogható a nélkül is, hogy erről öt percenként győzködnének, milyen keresztényi/ nemzeti/ holott rohadtul nem. :( Ottó meg, hogy saját meggyőződésből, avagy az ezüstpénzért mit szónokol, olyan mindegy.

A tudomány sosem téved! 2018.04.02. 17:18:38

Miért ne lehetne valaki ateista?
Lehet hülyének lenni. A DK-nak is vannak szavazói.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.02. 17:21:00

@$pi$:

Az ateizmus azt jelenti "tagadja Istent", s nem az, hogy egy adott istenképet elfogad, mást meg nem.

2018.04.02. 17:23:29

Alapvetően az a helyzet, hogy a kereszténység csak rátelepedett az összes európai népre. Nyugatabbra picit békésebb módszerekkel terjedt, a magyarok körében felnégyelések, fülekbe ólom és a régi, hagyományos magyar vallás teljes elpusztítása kísérte a kereszténység nyomulását.
A litvánoknál meg szabályosan keresztes hadjárat, kisebb népirtás nyomán lett bevezetve a kereszténység.
Tehát mivel a kereszténység nem magyar vallás, hanem egy közel-keleti, szemita, migráncs ideológia, ezért leginkább azt mondhatjuk, hogy nem lehet egy rendes magyar keresztény.

@jandera: Jézus a zsidók királyának tekintette magát, de királysága nem a Földön jön el. Szóval ő nem nagyon szavazgatna, legfeljebb csinálna egy viccpártot/bulipártot, ami öt hallal és két kenyérrel meg vízből bor varázslásával nyomulna.

A tudomány sosem téved! 2018.04.02. 17:23:35

@A tudomány sosem téved!: sőt... a megnyilvánulásaik alapján a DK szavazók közt a legtöbb az ateista...
el lehet képzelni azt a szellemi nívót... :x

A tudomány sosem téved! 2018.04.02. 17:26:06

"az evolúcióra, vagy a big bang teóriára gondolsz, mint tudományos tényekre, akkor attól félek igazad van. Azt nem tudom, hogy felfuvalkodott vagyok, tény, össze vissza ettem tegnap, de én elég önhitten elhiszem..."
Nincs azzal baj, ha rajzokkal "bizonyított" elméletekben hiszel (amit szerinted "a tudósok 100%a állít" persze...)
Csak ne legyen kötelező!
Oh wait... hála a tudomány nevű szektának, már az... :x

Sorrybori77 2018.04.02. 17:26:52

@ételizésítő: Ezen most konkrétan hangosan felröhögtem :D
Nagyon jó!

JFK-alapítótag 2018.04.02. 17:29:50

Magyarnak vallom magam. Akármennyire is igyekszik kisajátitani a fidesz maffia ezt a fogalmat. Szégyellem is erősen miattuk a magyarságom. Igyekszem megőrizni józanságom, hidegvérem, türelmem így nem nézek "királyi TV"-t ,hallgatok rádiót, olvasok fidesz agymosást, paranoid gyülölet áradatot.
Azonban amikor egy-egy ilyen cikk szembejön velem viszketni kezd a tenyerem.
8.-áig még kibírom. Beleköpök, megvakarom.
Ha fidesz nem lesz elszámoltatva akkor lemondok az állampolgárságomról, de nem a magyarságomról!

2018.04.02. 17:38:21

Gajdics Ottó a Kádár-rendszerben a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tagja, később titkára és az Ifjú Gárda (IG) szervezője volt. Nem valószínű, hogy akkor vallásos lett volna, ahogy az se valószínű, hogy a gerince teljesen kifejlődött volna valaha. Most a kereszténységben van pénz, ennyikeh.
Az én rokonaim tényleg keresztények voltak, akkor, amikor ezért rendőrségi zaklatás járt és besúgás, jelentésírás is mindennapos volt ellenük. Ők nem ifjú gárdáztak, a KISZ-be se vették volna fel őket. Ennek ellenére, vagy pont azért, mert láttam, hogy a rendszerváltás után a sok véresszájú kommunista, KISZ-es pegadógus, párttitkár hogy vedlett át templomba járó, helyezkedő alakká, én ebből köszönöm nem kérek. A gyülekezet, ahova nagyapám járt, ma tele van helyezkedőkkel, takonygerincűekkel.

Aki ma veri a mellét, hogy mekkora keresztény és '89 előtt kiszes vagy páttitkár volt nekem ne ugasson.

Sorrybori77 2018.04.02. 17:38:22

Majd egyszer egy szép napon, amikor kialszik a Napnak nevezett csillagunk és nem lesz itt már semmi, se homo sapiens, se föld, se Orbán nemzete, se nagy Magyarország se semmi...és talán, de tényleg csak talán sikerül oly módon tovább fejlődnünk elhagyva eme primitív hús és bőr mivoltunkat, űrutazó lényekké válhatunk és lábat vethetünk egy másik bolygón...na majd akkor öcsikém, na majd akkor kell feltenni a nagy kérdést: "Vajon tényleg létezik Isten?" Igen, létezik, mi váltunk azzá!! :D

Sorrybori77 2018.04.02. 17:42:12

@JFK-alapítótag: és mégis milyen egy igazi magyar? Én akármerre nézek minden magyarban a különböző nációk keveredését vélem felfedezni, mint a cigány, török, zsidó, sváb, szerb, orosz stb...akkora népvándorlás ment itt végbe, bárki aki 100% igaz magyarnak véli magát hazudik, és meggyőződésem hogy már réges-régen kihalt. :)

2018.04.02. 17:43:25

@A tudomány sosem téved!: A hipotézis és tudományos elmélet, teória szavak jelentésével tisztában vagy-e?
A vallások állításai egy hipotézis szintjét se ütik meg, kb. azon a szinten mozognak, mint egy kevésbé tehetséges sci-fi író művei. Mert egy tehetségesebb sci-fi író azért koherensebb, valószínűbb, logikusabb sztorikat ír le, mint amit a Biblia vagy más vallási alapművek tartalmaznak.

2018.04.02. 17:45:34

@Sorrybori77: a magyar nem azt jelenti, hogy a honfoglaláskori magyarok genetikai anyagát hordozza valaki. A magyar nemzethez rengeteg bevándorló is csatlakozott.
Eleve a honfoglalók is kevert népesség voltak.

A tudomány sosem téved! 2018.04.02. 17:48:46

@karandash: szép prédikáció volt atyám, de ezzel nem igazoltad egyiket sem.
Se az ősrobbanás (kezdetben vala a nagy semmi, aztán az hirtelen felrobbant, és abból lett minden), se az evolúció (az összes jelenlegi faj, egyetlen régebben élőnek az őse) meséket.
Persze nehéz dolgod is lenne, mert kb. rajzokkal vannak "bizonyítva"

A tudomány sosem téved! 2018.04.02. 17:52:41

@karandash: amúgy te is a DK-ra szavazol, mint itt a többi elvtárs? ;)

VilMarci 2018.04.02. 17:58:40

@karandash: Hagyd, ő wmiki, egy régi troll, csak időnként új nevet használ :)

2018.04.02. 18:18:01

@A tudomány sosem téved!: Nem, nem szavazok a DK-ra.
Az evolúció az egy elég erősen igazolt elmélet. A nagy robbanás meg egy kevésbé igazolt hipotézis.
De akármennyire is támadod őket, ehhez jogod van, nem leszel máglyára küldve.
Ellenben az ókori mesekönyvvel igazolt hat nap alatti világteremés kétségbe vonását, vagy a zombijézusos sztoriban kételkedés nem úsztad volna meg ilyen olcsón pár száz éve.

2018.04.02. 18:18:58

@VilMarci: ó, tudom én, hogy kicsoda ő, vikt már hozzá szerencsém még wmikiként.

ami szabad 2018.04.02. 18:20:11

@Sorrybori77: Persze azért vagy 50 echte magyart össze lehet szedni. .. Mind beférnének egy közepes nappaliba. :) Ezért majdnem félrenyeltem a röhögéstől, amikor Orbán az etnikai homogenitásról hablatyolt.

2018.04.02. 18:20:24

A keresztény értékekhez tartozik a papi pedofília, a harácsolás, az inkvizíció, a képmutatás, a pártok seggének nyalása? Mert akkor köszönöm inkább nem kérek belőle.

doppeladler 2018.04.02. 18:38:00

@$pi$:
Az idézett bekezdés alapján a szerző inkább agnosztikus.

Alick 2018.04.02. 18:49:28

@doppeladler: Éppen ezt akartam írni... az agnosztikus nem akar mindenáron világnézeti fixációt kialakítani.

jandera 2018.04.02. 19:12:38

@Alick: Miért akarja mindenki másról meghatározni, hogy ki micsoda? Mindenki az, aminek gondolja/vallja magát. Ja, vallja-> vallás- > vallatás brrrr

midnightcoder2 2018.04.02. 19:24:23

@hullajelölt88: Én nem tervezek senkit kivégezni, szemben egyes liberósbolsevik polgártársakkal, viszont szíves figyelmedbe ajánlom ezt: valasz.hu/vilag/a-hitetleneket-tobb-orszagban-akar-ki-is-vegezhetik-58678

A libbantak erősen dolgoznak azon, hogy Európa is hasonló hely legyen. Ezért nem jó ötlet ateistaként támogatni őket.

midnightcoder2 2018.04.02. 19:33:25

@A tudomány sosem téved!: Az evolúció elég jól van bizonyítva, igazából az emberiség sokkal régebben támaszkodik rá mint hogy Darwin bácsi felfedezte volna. Tudod, van olyan hogy nemesítés, ahol az ember a szelekciót a saját kezébe vette, és létrehozta Pl. a palotapincsit. Persze, az ember tevékenysége evolúciós értelemben csak szempillantás, de azért elég jól bizonyítja, hogy a dolog működik.

Az ősrobbanás egy elég általánosan elfogadott elmélet, de csak elmélet. De a zsidók verziójánál az agyagból formált Ádámról és az ő oldalbordájáról mindenesetre hihetőbb. Ezzel együtt a zsidók sztorijában is van valószínűleg egy rakás olyan magja az igazságnak amit viszont a vaskalapos "tényeket tisztelők" nem ismernének el akkor sem ha látnák.

kgaba82 2018.04.02. 21:19:28

Na ne. A csapból is a magyar nyelv csodálatossága meg az iránta való elkötelezettségünk bizonygatása folyik. Közben alig van valaki aki hasonló szinten ismerne és beszélne egy másik nyelvet. Sőt társalgási szinten is európai, vagy akár afrikai átlag alatt beszélünk második nyelvet.

Ilyen feltételek, a tapasztalat hiánya mellett, egyáltalán mi a jó eget jelent a magyar nyelv szeretete?
Vagy miben nyilvánul meg?
Lehet-e rossz helyesírással is magyar nyelvet szerető az ember? Hármas még oké? De kettes, egyes nem?Mi lesz a diszleksziásokkal? Akkor ők már nem a nemzettest részei?
És a nemzet nagy helyesíró bajnokával, Schmidt Palival mit kezdjünk?
Vagy, ahogy megszokhattuk, aki a jó oldalon van, annak automatikusan jár a felmentés.

Ettől függetlenül meg kell hagyni, Gajdics meg a Fidesz is okosan csinálja.
Miért?
Mert az ilyen faszságok mondogatásával lekötik a baloldali értelmiséget. Akik annyira kikérik maguknak a mondottakat, hogy újra és újra visszajönnek repetára. Nem tudom, de szerintem vagyunk egy páran, akiknek erről a nyuszika esete a medvével ugrik be :)

Szóval szeret a baloldal megsértődni, mert akkor még igazabbnak érzi az álláspontját, úgy általában mindenben.
Így még véletlenül sem lépnek ki a megszokott keretekből.
Ebből aztán olyan klasszikus hibákat követnek el, mint a progresszív adó belengetése. "Fizessenek a gazdagok!"
Aztán bemondják, hogy csak a legfelső 10%-ot érinti negatívan.
Addigra már elrémisztenek jó pár potenciális szavazót az átlagbér felett keresők közül, mert nem veszik be, hogy majd csak keveseket fog érinteni.
Hogy miért nem hiszik el, mert az kevés extrabevételt jelentene, és hát az alacsony jövelműeknek a Kánaán lett megígérve.
Amire ők persze azt mondják, hogy majd lesz pénz a korrupció megzabolázásából.
Ez meg az a szöveg, amit az elmúlt 28 év ben a mindenkori ellenzék összes pártja felmondott, mint az "Anyám tyúkját". Aztán látjuk, hova jutottunk.

Apropó MSZP, mi lesz az új korrupciós törvénycsomag neve? Üvegzseb 2.0 ?

Ratyi Manó 2018.04.02. 21:22:18

Gajdics egy hibbant kommunista.

Vanamonde 2018.04.02. 21:25:11

Fura ez a hívő meg ateista keveredés..
Számomra ez igen egyszerű:

Aki tudja, hogy van isten(esetleg több is), az HÍVŐ.
Aki nem tudja, hogy van-e isten(akárcsak egy is), az ATEISTA.
Aki pedig TUDJA, hogy nincsenek istenek, az szintén HÍVŐ.

HÍVŐ emberel NEM VITATKOZOM, akkor sem, ha mélymagyar.
Az ateistákkal szívesen cserélek eszmét, és egyáltalán nem érdekel, ha egy kicsit sem magyar.
Én nyugodtan alszom.

2018.04.02. 21:49:19

@midnightcoder2: tudod, erre szokták mondani, hogy egy aljas, hazug gazembernek méltóztacc lenni. Érezd magad virtuálisan leköpve! Több szót a fideSS-náci hazugságod nem érdemel.

Jakab.gipsz 2018.04.02. 22:06:16

T. Aggódó polgár !

Lehet e magyar egy ateista? Lehet de nem ajánlom senkinek sem.

Minden ateista, végső soron, vagy náci vagy kommunista.

Azért mert az ateizmus lényege, a tagadás, tagadja a "lélek" létezését, már pedig akinek nincs lelke, az bizony bio-robot. (te ettől még lehetsz, jó ember, a szó hétköznapi értelmében), ámde ha átveszitek a hatalmat, pl. egy ateista jog-államba, az szükségszerűen katasztrófához vezet.

Ez csak matematika, még nem értheted meg. A bizonyítás sajnos túlságosan hosszú és nem fér el itt.

concerningthirdparty 2018.04.02. 22:28:22

@Jakab.gipsz: Nem vagyon náci sem, kommunista sem. Az értékrendem jelentős része egybecseng egy keresztényével, egyszerűen nem érdekel, hogy Mohamed, rózsaszín unikornis, vagy szent péter vár rám halálom után. Nekem mindegy, nem befolyásolja a cselekedeteimet. Nem tagadom a lelket sem, csak nem érdekel. Nyilván sok mindent nm fogok fel, de egyenlőre nem látom, hogy nem hívőnek lenni miért okoz katasztrófát, ha értékeim hasonlóak.
Érdekelne a bizonyításod, ha csak nagy vonalakban is. Egész jó vagyok matekból, családi hagyomány.
@doppeladler: valóban inkább agnosztikus vagyok, de féltem árnyaltságot belevinni a hely rövidsége miatt.
@kgaba82: Tanulmányoztam pár nyelvet életem során, nagyon igaznak tartom az "ahány nyelvet beszélsz annyi ember vagy" mondást. Minden nyelv más gondolkodási sémát ígényel, és a magyar nyelv sémája nekem nagyon tetszik. Az tény, hogy a fidesz jó gumicsontos dobálásában, nem is szoktam felvenni, de ez kicsit megütött amikor olvastam. És valóban jellemzően van egyfajta hipokrácia a magyar nyelv dicséretében, hasonló a "világhírű" magyar gasztronómiához.

A tudomány sosem téved! 2018.04.02. 22:40:57

@Jakab.gipsz: ez logikus.

A hívő hite szerint az élet nem ér véget a halállal. Felelősséget kell vállalnia a tetteiért, mert azoknak következményei lesznek.
A hívő hozzáállása az élethez tehát pozitív, építő jellegű.

Az ateista/materialista hite szerint az élet véget ér a halállal. A tetteiért nem kell felelősséget vállalnia, hiszen azok csak vegyi folyamatok végterméke, amiről ő nem tehet. Tulajdonképpen az egész életének semmi értelme.
A tagadó hozzáállása az élethez tehát negatív, destruktív jellegű.

Ezért is van, hogy a vallásosak boldogabbak, és tovább élnek, ahogy a statisztikák is mutatják.
egeszseg.origo.hu/cikk/0832/275020/20080811_vallas_hit_egeszseg_depresszio_onbizalom_magabiztossag_1.htm
hvg.hu/egeszseg/20090928_vallas_egeszseg_kutatas
www.origo.hu/egeszseg/20110902-ongyogyitas-gyogyito-ero-lakik-a-lelekben-meditacio-hipnozis-placebo-pozitiv.html

A tudomány sosem téved! 2018.04.02. 22:55:23

@midnightcoder2: :(
jellemző, hogy a (tudomány)hívők úgy bekajálják az éppen aktuális elméletet (nevezzük akkor így, kedvenc meséteket), hogy valójában fogalmuk sincs arról, hogy mit is állít.
Az evolúció elmélet szerint a jelenlegi fajok egyetlen közös ősből fejlődtek ki, új szervekkel, pusztán véletlenek hatására.
A nemesítés több okból sem fér bele:
1. nem alakulnak ki új szervek
2. az egész folyamat tudatos beavatkozás hatására, és céllal történik.
Hogy úgy mondjam: teremtéssel...

Vagyis a kedvenc mesédet (bocsánat: elméletedet) még mindig csak rajzok "bizonyítják".
esetleg ha tudna ellenőrizhető jóslatot adni... milyen fajok lesznek 3/10/20/200 év múlva...? de azt sem tud...

Sorrybori77 2018.04.02. 23:29:36

Egyébként a megkeresztelkedésnek szerinted van bármiféle jelentösége?! Engem jó édes anyám és apám anno a jóváhagyásom és tudtom nélkül megkereszteltek (polyás baba voltam teccik érteni, ugye?!) na már most a brahi kedvéért felnőtt fejjel gondoltam kikeresztelkedem. Ha mar létezik erre egy nevetséges rituálé, akkor az ellenkezőjére is biztosan van. Hát tévedtem! Nincs! Másik vallásra átlehet keresztelkedni, de ki belőle már nem lehet! Több egyházzal is felvettem a kapcsolatot, hogy végezzék el rajtam a sztornózást, vagy legalábbis tegyék semmissé ezt a számomra igen kìnos "megjelölést". Válaszuk ennyi volt: "ha úgy sem hiszek benne, nem tök mindegy?!" ja vagy úgy!!!! Szóval az egésznek tulajdonképpen nincs is semmiféle jelentősége, csak a hìvő emberekben fejti ki jótékony hatását?! Ejjha, erre nem is gondoltam!! Szóval a stigma továbbra is itt van velem, és én ha beleszakadok akkor is egyszer az életben ugyanolyan puccparádé csiri-csáré kerezek között bizony egy főpap jelenlétében KI FOGOK KERESZTELKEDNI!!! :)

Sorrybori77 2018.04.02. 23:40:00

@Jakab.gipsz: köszönöm, hogy lenáciztál. Ezeket a kedves szavakat biztosan a hittanórán tanultad :)
Csak vigyázz, nehogy este rád küldjem a halott apám gonosz szellemét, hogy jól elbugyoláljon! Hiszen a lelke még mindig itt van ám velem, egy hermetikusan elzárt dunsztosüvegben tartom. Már nagyon pipa szegény, mert mehetnéke van. Na ma este lehet rádresztem, és vele együtt megbabonázlak egy jó kis woodoo átokkal is!! De lehet elöveszem a szellemidéző társasjátékomat is, és az összes halott lelkét rád uszìtom!! :)

szanaImas 2018.04.03. 00:45:52

@VilMarci: Szerintem ő nem wmiki, tippem van rá, hogy ki, de az titok!

szanaImas 2018.04.03. 00:59:26

@Sorrybori77: Ezért vezető vallás a kereszténység, mert hamisítják a statisztikát, és beleszámolnak mindenkit! Közben meg a lófasz se jár templomba, csak lagzikor! Na, isten-isten!

2018.04.03. 01:09:35

@Jakab.gipsz: a vallások egy része is tagadja a testtől független lélek létezését.
Ez nem az ateizmus sajátja.
A reinkarnációban hívők se nagyon felelősek a tetteikért a túlvilágon, hiszen mindig lehet karmát tisztítani akár templomoknak juttatott adományokkal, jó pénzért bemutatott rituálékkal. Ezt a bizniszt nyomják a hindúk és buddhisták.
A katolikusoknál is van gyónás, tehát a bűnöket meg lehet bánni és ezzel el vam intézve a dolog. Volt katolikus barátnőm, nyelte a f@szt, mint kacsa a nokedlit (nem csak az enyémet), aztán meggyónta és kezdte elölről. Engem nem annyira zavart, hogy dug mindenkivel, (én is megteszem alkalomadtán), de az picit taszító volt, hogy emiatt álbűntudatot színlelt és gyónt, majd folytatta a farokvadászatot.

"Minden ateista, végső soron, vagy náci vagy kommunista." - nem

Jakab.gipsz 2018.04.03. 01:10:49

@A tudomány sosem téved!:

Jó helyen kapirgálod a dolgokat, a dolog a (téma) ettől a logikus érveléstől azért sokkal bonyolultabb, és persze dermesztőbb is.

2018.04.03. 01:29:22

@A tudomány sosem téved!: "Ezért is van, hogy a vallásosak boldogabbak, és tovább élnek, ahogy a statisztikák is mutatják." - azt valóban észrevettem, hogy a valódi vallásosok közt több a boldog ember. Nagyapám és nagymamám is vallásosak voltak és boldogan haltak meg, hittek a feltámadásban. Ez lelki békét adott nekik. Alapja ugyan nincs az egész feltámadás-túlvilág mesének, de az tagadhatatlan, hogy aki mélyen hisz benne, az lelki békét találhat.
De ma a "vallásos", magyarul templomba járó emberek többsége, sőt a papok nagy része se hisz a feltámadásban. Csak megszokásból jár templomba, vagy mert ma ez a trendi, elvárás.
Az én nagyszüleim akkor voltak keresztények, amikor ezért retorziók jártak. Én ezt tiszteltem bennük. Nem hiszek abban, amit hittek, de láttam, hogy a hitük boldoggá tette őket. Amolyan lelki szőranya jelenség ez.
Azt is láttam/látom, hogy a mai kereszténynek hazudott emberek jó része csak haszonleső, aki mindig az adott korszak ideológiáját követi, a rendszerváltás után a marxista-leninista főiskoláról ült be a templomba, mert a gyerekének kellett a lelkészi ajánlás, hogy felvegyék egyházi iskolába és hasonlók. A kereszténydemokrata párt meg ennek az egész biznisznek a leggusztustalanabb csúcsszerve.

A vallás lelki szőranya. Ilyen értelemben van értelme. De a kasztrendszerben hívő, százmilliókat páriaként elnyomó hinduizmus, a lefejezős iszlám, körülmetélős zsidó vallás és a zombijézusos kereszténység is ilyen lelki szőranya. Tehát gyakorlatilag mindegy miben hisz az ember, nem számít, hogy az teljesen ellentmond a józan észnek, tudománynak vagy más vallásoknak, a boldogság titka, hogy az illető higgyen valami irracionálisban.
Ateisták közt valóban több a depressziós, borúlátó, kétségek közt vergődő ember.

2018.04.03. 01:49:38

@A tudomány sosem téved!:

Az általad linkelt cikkben:
"betegeknek egy teljesen semleges hatású szert adott. A betegeknek ezt őszintén el is mondták, ugyanakkor hozzátették, hogy ennek ellenére a szer jelentősen csökkentheti betegségük tüneteit azokon az öngyógyító folyamatokon keresztül, melyeket a szellem testre gyakorolt hatása vált ki. Az önkéntesek állapotuk javulásáról számoltak be."

A placebo tényleg működik. Ezt a tudomány se tagadja. Tehát a vallás, hit maga a társadalmi placebo.
Csak a vallások vezetői nem olyan őszinték, mint a fenti kísérletben szereplő orvosok, nem mondják el a fent leírt kísérletnek megfelelően, hogy az általuk adott szer/vallás semleges, nem hatásos önmagában, nem működik, de a szervezeted öngyógyító, önszuggesztiós folyamatain keresztül segíthet. Tehát az emberi elme működik az öngyógyításban, nem a vallás vagy semleges szer.

A vallás tehát társadalmi placebo. Csak ki kell akkor ezt mondani, el kell ismerni, hogy a vallások állításainak semmi alapja nincs (feltámadás, örök élet, kaporszakállú teremtő, sátán, túlvilág, nirvána), ez az őszinteségi mozzanat hiányzik a vallásokból. Viszont a BÁRMIBE vetett hit működik/működhet az emberi elme öngyógyító képességén keresztül.
A "BÁRMI"-be pedig a cukordrazsé, Jézus, Mohamed, a repülő spagettiszörny, az őseink szellemei, a π-víz, Xenu és maga a tudomány is beletartozhat. Tökmindegy miben bizakodsz, az beindíthatja a szervezet öngyógyító folyamatait. Persze ez nem lesz olyan hatásos, mint egy vérnyomásszabályozó gyógyszer vagy egy kemoterápiás szer, de valamit segíthet.

De akkor minek fenntartani a méregdrága egyházi szervezetet, ami rátelepedett a társadalmi placebóra, a hitre?
Ja, hogy az csatornázza be a Fideszkének meg a kereszténydemokrata parazitapártnak a szavazatokat... Így már érthető.

Drága wmiki! Lehet, hogy én mától nem ateistaként határozom meg magam, hanem placebo hívőként. Hiszek abban, hogy a placebo-hatás létezhet, működhet.

Az Ellenálló 2018.04.03. 06:26:53

@Jakab.gipsz: Az mond neked valamit, hogy “Gott mit uns”? Segítek, a nácik övcsatjába volt vésve és azt jelenti, hogy “Isten velünk van”. Nem beszélve arról, hogy a katolikus papság egy része tevékenyen közreműködött a zsidók elfogásában és meggyilkolásában.

A kommunisták ateisták voltak ugyan (eredetileg), de Sztálin létrehozta a maga kis istenkultuszát, akit a népnek kötelessége volt csodálni, különben munkatáborba került. A sztálinizmus ezáltal vallássá alakult, vagyis ugyanolyan káros, mint az összes többi.

midnightcoder2 2018.04.03. 07:10:44

@A tudomány sosem téved!: Annyi ideje nem csináljuk, hogy új szervek alakuljanak ki. De azért egy-két állatot és növényt így is derekasan átalakítottunk. Amit csináltunk, az csak annyi, hogy a szelekciót a saját kezünkbe vettük, azaz azokat az egyedeket szaporítottuk el, amik nekünk kedvező tulajdonságokat hordoznak. Pont úgy, mint a természetben, csak ott a tehénnél nem az a szelekciós tényező, hogy sok tejet adjon, hanem az hogy megvédje magát a ragadozókkal szemben, hogy gyorsan fusson, hogy igénytelen legyen. Így jött létre Pl. a kafferbivaly.

midnightcoder2 2018.04.03. 07:14:38

@hullajelölt88: Az, hogy te nem látsz tovább az orrodnál, nem azért van mert én hazudok, hanem azért mert te nem látod magad körül a valóságot, vagy nem vagy hajlandó tudomást venni róla.

midnightcoder2 2018.04.03. 07:33:03

@karandash: "Csak a vallások vezetői nem olyan őszinték, mint a fenti kísérletben szereplő orvosok, nem mondják el a fent leírt kísérletnek megfelelően, hogy az általuk adott szer/vallás semleges, nem hatásos önmagában, nem működik, de a szervezeted öngyógyító, önszuggesztiós folyamatain keresztül segíthet. "

Ezt a placebo beadásakor sem mondják az orvosok. A dolog lényege, hogy a beteg elhiggye hogy gyógyszert kapott. Aztán, ha lezajlott a kísérlet, akkor már esetleg közlik az illetővel, hogy ez placebo volt, de ha előre közölnék, akkor semmit nem érne.

A vallás azért ennél egy nagyságrenddel komplexebb dolog. Ahhoz, hogy egy vallás fennmaradjon több dolog is kell. Egyrészt kell valamiféle magyarázat arra, amire nincs magyarázat: hogy a fenébe kerültünk ide, mi ez az egész körülöttünk. Aztán jó ha van valamiféle társadalmi üzenet is, ami lehetővé teszi a hitet gyakorló népek életben maradását a világban. Ilyen volt pl. a zsidó hitben a nácizmus béta verziója (az Ószövetségben elég lelkesen irtottak mindenkit aki nem a Választott Nép tagja), a kereszténységben a szeresd felebarátodat mint önmagad és az add meg Rómának ami Rómáé, a buddhizmusban a boldogabb újjászületés a tetteid függvényében, stb. A vallás leginkább arra jó, hogy a társadalmat rá tudja venni olyan dolgokra, amik rövid távon irracionálisak, de hosszú távon segítik a nyáj életben maradását és az ige terjedését. És persze a vallások is harcolnak egymással, szaporodnak és pusztulnak. Hosszú távon a legéletképesebbek maradnak fenn: azok, amik a leghatékonyabban terjednek, azaz a leghatékonyabban szaporítják a híveket. Ezért is van túlnépesedés.

$pi$ 2018.04.03. 07:41:38

@A tudomány sosem téved!: "A hívő hite szerint az élet nem ér véget a halállal. Felelősséget kell vállalnia a tetteiért, mert azoknak következményei lesznek."

Hát nem, a keresztények szerint egészen biztosan nem. Ők úgy látják, hogy tökéletesen megfelel, ha valaki mást ítéltek halálra helyettük és ez már meg is történt. A keresztények szerint mindegy, hogy milyen bűnöket követtél el, ha elég hiszékeny voltál ahhoz, hogy a beszélő kígyó legendáját és a fára szegezett zsidó legendáját elhidd, akkor a menyországba jutsz.

Szerencsére persze mindegy, hogy a hívő miben hisz. Attól, hogy hiszel egy képzeletbeli barátban az még képzeletbeli marad, akár mennyire szeretnéd az ellenkezőjét.

Viccesek az érveid miki, azt állítod, hogy a világ, amit te képzelsz el sokkal jobb, sokkal igazságosabb, mint a világ, amit látunk, ezért biztos a te képzeletbeli világod a valóság. Ez így elég gyenge érv, nem gondolod?

Serivor 2018.04.03. 08:15:35

Én azt hittem, az emberek nagyjából egyetértenek abban, hogy aki egy képzelt személyhez beszél, annak elmegyógyintézetben a helye.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.03. 09:50:35

@Jakab.gipsz:

Az ateista abban hisz, hogy pl. az íróasztalon a monitpr magától jött létre.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.03. 09:52:47

@Sorrybori77:

A kereszténységből nem lehet kilépni. Volt erről egy per Franciaországban pár éve, egy csecsemőként katolikusnak keresztelt ember beperelte a kat. egyházat, hogy ki akar lépni. Elsőfokon nyert, de végül a LB kimondta: nem léphet ki, az egyház-állam elválasztási elve miatt ez nem tehető meg.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.03. 09:53:54

@szanaImas:

Miféle hamisítás. Nme állítja a kereszténység, hogy "egyháztag" és 'hívő" ugyanaz lenne.

Jakab.gipsz 2018.04.03. 11:06:28

@karandash:

Mit gondolsz miért van a tíz parancsolatban az a tétel "ne paráználkodj", (mert sex függő leszel) és rohangálhatsz vagy a paphoz, vagy a pszichológushoz, (a pap olcsóbb).

$pi$ 2018.04.03. 11:07:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Az ateista abban hisz, hogy pl. az íróasztalon a monitpr magától jött létre."

Egyetlen egy ateista sem hisz ilyen baromságot.

$pi$ 2018.04.03. 11:10:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "A kereszténységből nem lehet kilépni. Volt erről egy per Franciaországban pár éve"

Nem is olyan régen még a házasságból sem lehetett kilépni, most meg ki lehet. A jogszabályok változnak, lehet majd hoznak egy törvényt, hogy kiskorúval nem lehet olyat csinálni, amit aztán nem lehet visszavonni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.03. 11:31:12

@$pi$:

Nyilván leegyszerűsítettem, de kb. ez az ateista hit: a dolgok valahogy maguktól lettek.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.03. 11:32:15

@$pi$:

Rossz párhuzam a polgári házasság intézménye...

Azt mondod, tv. fogja korlátozni a szülői nevelést ezentúl?

2018.04.03. 12:33:54

@midnightcoder2:

"Ezt a placebo beadásakor sem mondják az orvosok. A dolog lényege, hogy a beteg elhiggye hogy gyógyszert kapott. Aztán, ha lezajlott a kísérlet, akkor már esetleg közlik az illetővel, hogy ez placebo volt, de ha előre közölnék, akkor semmit nem érne."

A wmiki vagy újabb nevén A tudomány sosem téved! nevű kommenttárs által belinkelt cikkben pont arról volt szó, hogy nem klasszikus placebo kísérlet volt, hanem ebben az esetben az orvosok elmondták a betegeknek, hogy az álaluk adott szer semleges, de a placebohatás, önszuggesztió miatt javulhat az állapota a betegnek. És így is működött. Tehát ez azt bizonyítja, vagy inkább valószínűsíti, hogy nem feltétlenül kell hazudni a betegnek a kapott szerről, ha tudja, hogy semleges, akkor is okozhat javulást.
Ezért írtam, amit írtam. Igen, ez nem a klasszikus placebo kísérlet. De pont ez mutatja azt, hogy nem kell hazudozni az embereknek, a több tucatnyi ma létező se vallás se válaszol meg semmit a világ dolgairól, eredetéről, az emberi életről jobban, mint egy japán rajzfilm vagy egy amerikai szuperhősös képregény. Akkor minek azt mímelni, hogy mégis?
Egyszerűen ha a vallásokat és azok transzcendens hazugságait helyettesítenénk az őszinteséggel kombinált humanizmussal, az is csodás eredményeket hozna. (Meg én még bevenném emellé a pszichedelikumokat is, amik a mentális egészséghez nagyban hozzájárulnak.)

Íme a cikk részlete:
"Ted Kaptchuk, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatója a közelmúltban egy kísérlet során irritábilisbél-szindrómában szenvedő betegeknek egy teljesen semleges hatású szert adott. A betegeknek ezt őszintén el is mondták, ugyanakkor hozzátették, hogy ennek ellenére a szer jelentősen csökkentheti betegségük tüneteit azokon az öngyógyító folyamatokon keresztül, melyeket a szellem testre gyakorolt hatása vált ki. Az önkéntesek állapotuk javulásáról számoltak be. A kutatók szerint a javulás titka az lehet, hogy a betegeknek adtak valamit, amiben hihettek, és meggyőző módon elmagyarázták nekik, miként működhet - és ez már elég volt a szervezet öngyógyító folyamatainak beindításához."

www.origo.hu/egeszseg/20110902-ongyogyitas-gyogyito-ero-lakik-a-lelekben-meditacio-hipnozis-placebo-pozitiv.html

2018.04.03. 12:38:04

@Jakab.gipsz: szexfüggő? Az olyan, mint az oxigénfüggés vagy vízfüggés? Az embernek szüksége van ezekre. Szerintem szexszel jobb az élet, a pap társadalmi szinten sokkal drágább, mint a pszichológus, annyi pénzt lenyelnek az egyházak. De én se paphoz, se pszichológushoz nem járok.
Amúgy a katolikus papok nagy része nem csak hogy szexfüggő, amivel nem lenne bajom, hisz én is szeretek kúrni, de a katkó papok egyenesen pedofilok. Nem biztos, hogy hozzájuk fordulnék bármilyen problémámmal.

2018.04.03. 12:49:25

@Jakab.gipsz: a ne paráználkodj parancsolat a házasságtörést tiltja. Ami ma kb. az emberek magánügye, rengetegen járnak swingerezni, többes szexet művelni.
Hazudni nem szép dolog, akár pénzről, akár félredugásról legyen szó, ezt aláírom, de ehhez nem kell nekem a tíz parancsolat, meg a szexuális életembe beleavatkozó egyház és egy prűd isten se.

A szexfüggőség, amitől rettegsz, az pedig egy állandó partnerrel, házasságon belül is okozhat problémákat. Például te folyton dugnál, az asszony meg menopauza miatt száraz muffjába nem enged be. Mindenkinek más a szexuális étvágya.
A szex normális. Házasságon kívül is és házasság előtt is az.
Házasságban, párkapcsolatban pedig a felek őszintén meg kellene, hogy beszéljék a határokat. Van aki csak a partnerével szexel, mások meg orgiákban vesznek részt, közösen. Ismerek ilyet és olyat is. Egyik se abnormális.
A szexualitást démonizáló (akár katolikus, akár muszlim, akár buddhista), a másik ember szexualitását szabályozni akaró tendenciákat tartom abnormálisnak.

Attlass 2018.04.03. 15:37:03

Én is egy magyartalan, jelentéktelen, felfuvalkodott, kínlódó, felpuffadt, szerencsétlen ember vagyok. -keresztény szemléletben
süti beállítások módosítása