A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Triplázzuk meg a politikusok fizetését!

2014. december 21. - concerningthirdparty

Gondolkoztam azon, mennyire illendő karácsony előtt még politikával foglalkozni, de egy utolsót még megírok. És ha már elkezdtem pötyögni, miért ne vennék elő egy népszerűtlen véleményt. Szerintem, meg kéne triplázni a politikusaink fizetését. Alsó hangon! Több érvem is van amivel alá tudom támasztani:

1. A gazdag politikus a jó politikus, mondják nyugaton. Mert egyrészt, ez mutatja, hogy valahol máshol sikeres volt (hazánk mostani politikai elitjének nem minden tagjáról mondható el). Másrészről, nem annyira megvesztegethető. Logikus, hogy egy milliomost nehezebb korrumpálni, mint egy átlag polgárt. Képzeljünk el egy magyar politikust, aki azt mondja, hogy köszönöm, de nem kérem a fizetésemet, nem szorulok rá. Mert én már annyit elértem, hogy nem kell pénz, csak az országom akarom szolgálni. Ha jól tudom, Gyurcsány pont ilyen volt, szóval lehet rossz a példa, de ha elvonatkoztatok szerintem belátható, hogy nem lenne ez olyan rossz.

2. Megérdemlik. Egen, bármennyire húzom a számat én is, 1,5 milliós fizetés egyszerűen kevés egy miniszterelnöknek. Elvileg 10 millió ember életét akarja jobbá tenni, mégis kevesebbet keres mint a magyar topmenedzserek nagy része. Egy PWC-s felmérés szerint, a közepes méretű (500-1000 főt foglalkoztató) magyar vállalat vezetője 20-40 milliót keres évente. Miniszterelnökünk 18 millió körül visz haza. De ezt lebonthatnánk tovább, hogy egy százezres lélekszámú város polgármestere mennyivel keres kevesebbet, mint a nagyobb vállalatok vezetői. Egyszerűen többet érdemelnek. Ha van egy tehetséges szervező, profi tárgyaló, intelligens stratéga, akkor ne hagyjuk, hogy a privát szféra beszippantsa. Gondolom sokan húzzátok a szátokat, hogy hol van ilyen polgármestert... De én most az elméleti síkról beszélek. Tisztában vagyok, csak a nagyobb fizetés annyira hatékonyan növeli a teljesítményt, mint a stadionok a magyar fociét...

3. Úgyis elveszik. Ez lenne a legerősebb érvem. Táguló házak, családi összefogás, urizálás. Nem most kezdődött, nem is 25 éve, hanem kb. amióta világ a világ. Egyszerűen be kell látni, hogy amíg a fizetésük többszöröséről döntenek alulfizetett politikusok, akkor meg lehet kenni őket. Ezt nem felmentésnek szánom, felőlem ülhetne a sitten mindegyik, de legyünk gyakorlatiasak. Paks II: beruházás értéke 3700 milliárd, mondjuk azt, hogy a beruházó csak 5%-ot tesz el magának, (nem tudom az atomerőművekre rárakott százalékos árrést, bocsi ezért) akkor ez 185 milliárdot jelent. Ennyit adott Orbán pályáztatás nélkül az orosz befektetőnek. 10277 évnyi fizetése ez a miniszterelnökünknek. A honfoglalásunk óta 1120 év telt el... Ha mondjuk a befektető az 5%-os profit 1%-át odaadja, ha megkapja ezt a lehetőséget, az 1,85 milliárdot jelent, ami 102 évnyi munkát jelent. Ez persze egy sarkos példa, mert ilyen nagy beruházás ritkán van, de ha 10-zel vagy 100-zal is oszthatnánk ezeket a számokat. És akkor "csak" egy évnyi fizetését kapná meg valamelyik politikusunk. Cserébe egy közbeszerzésen nyer a haver. Kicsit túlárazott a stadion, vagy a kémia munkafüzet, vagy a tanácsadói szerződés, nem olyan feltűnő. Százmillió ide, tíz millió oda, és hirtelen lesz egy 70 milliós villa a gyerek nevén.

Persze, a magasabb fizetés mellett a transzparenciát is erősítenünk kell, szinte mindenhol. Döntés előkészítésben, közbeszerzésekben, vagyonbevallásokban. Annyira naiv nem vagyok, hogy önuralmat várjak el drága politikusainktól, csak azért mert többet keresnek.

Likeolni ITT tudtok (lassan élővé válik az oldal, politikai videók elemzésével, és hírszűréssel), balliberális szemétládának meg odalent a komment szekcióban.

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr107002895

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.22. 12:17:54

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Trackback: "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek" 2014.12.22. 12:11:09

Retrospektív sorozatunkban ismételjük át az Őszödi beszéd leghíresebb, szállóigévé lett sorait! Ha már a mi Ferink akkora vehemenciával próbál az ál-civil ellenzéki mozgalmak élére állni, mintha abban bízna, hogy senki nem emlékszik rájuk.  Ez az embe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neszóljszámnemfájfejem 2014.12.22. 09:13:46

Baszki hiába adnál nekik 3x-or annyit, akkor is ugyanúgy lopnának megvesztegethetőek lennének...sokkal több zsozsó és egyéb nyalánkságok hullanak az ölükbe ilyenkor....ez naiv egy iromány...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.22. 09:33:11

a poszt nagy részével egyetértek, hazánkban ott bukik el a dolog, hogy évtizedek óta a legsikeresebb politikus egy olyan ember aki nem dolgozott egy napot se a politikán kívül. (OV, ugye?)

Ezek szerint a hazai választót nem érdekli, hogy máshol sikeres ember legyen feltétlenül a vezetője.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.22. 09:44:03

Ma már a magánszféra csúcsa mindenhol jobban fizet, mint egy vezető politikus javadalmazása.

Pan Modry 2014.12.22. 10:33:02

Ezek mar mas nagysagrendek, a mai magyar politikai elit olyannyira kontraszelektalt lett hogy eleve a lopas miatt mennek pozicioba, arra alkalmatlanok lennenek hogy a valodi piacon egy ceget elvezessenek, viszont a nagy pofajukat meg akarnak tomni.

Elvileg egyetertek a javaslattal, de igazabol csak akkor lenne ertelme bevezetni, ha lenne egy uj rendszervaltas. Putyin tolvajokbol allo babkormanyat nem erdemes ilyennel legitimALNI.

sanyix 2014.12.22. 11:24:47

LOL egy politikus több száz milliókat, milliárdokat lop. Szerintetek kevesebbet lopna ha több lenne a fizetése? :D

jet set 2014.12.22. 11:56:27

Nézd már meg a felcsúti polgármestert, aki laza 1 MILLIÁRDot elfelejtett bevallani. Szerinted ilyen nagyságrend mellett 1-2milliós fizetésemelés érdekelné őket?
Gyurcsány, mint pozitív példa? Ugye csak viccelsz? Kapargáljuk meg kicsit, hogy honnan szerezte a vagyonát.

Farkas Márta (törölt) 2014.12.22. 19:36:53

Putyinnak babkormánya van? Száraz vagy zöldbab?
süti beállítások módosítása