A világ egy egyetemista szemével.

concerningthirdparty

concerningthirdparty

Az extraprofit megöli a magyar gazdaságot!

Bár nem úgy, ahogy a Fidesz gondolná...

2014. november 21. - concerningthirdparty

Extraprofit. Extra haszon. Igaztalan bevétel. Ez a varázsszó, ami legitimálja egy szektor sarcolását. A média extraprofitot termel, a bankok is, telekommunikációs cégek is. -nem is nagyon mennék bele, hogy ez miért ostobaság. Már nem azért, mert nem létezik az extra profit, hanem mert lehetetlen objektívan megállapítani, pontosan ki szerez "igaztalanul több" profitot. Például az Apple sokszorosát kéri el a termékei tényleges termelési költségeiért. Extraprofitot szerezne? Kérdéses, de a fejlesztéseket finanszíroznia kell valamiből, még a zsákutcába jutott termékek költségét is szét kell osztani. Mert senki sem dolgozik mosolyért. Érthető is, mivel a mosolyt nem tudod megenni, nem véd meg az esőtől, széltől, és nem tudsz vele takarózni. Mindenki pénzért dolgozik, és ebben nincs semmi szégyen.

Ki állapítja meg mi az extra profit? Hány százalék? Most komolyan mekkora százalék felett számít extrának? Milyen értékek alapján? Mondott valaha bárki, egy objektív számot? Természetesen nem, nehogy a végén kiderüljön, hogy pl a Közgépnek is az van. Persze elvileg ez eltérhet szektoronként, mondják a politikusok, de a szektoronkénti százalékokat sem közlik. Tehát nincs támpont, bárkire kivethető a sarc, csak érezni kell.

Kitalicskázzák a pénzt, ez a másik érv, de miért butaság ez is? Hazugság lenne? Nem, csak finom csúsztatás. Miért rakjuk be a pénzünket a bankba, vagy veszünk állampapírt, vagy fektetünk be bármit? Hogy hozamot érjünk el, több legyen a pénzünk. Tehát ha a Tesco talicskázza ki a pénzt Mo-ról, akkor mindenki más is, aki állampapírt vesz. Mert mi az, hogy elvárjuk, hogy a pénzünk fialjon? Ez gonosz dolog, mért nem adjuk oda ingyen a munkánk gyümölcsét? Dolgozz bármennyit, ne keress többet! Ismerős gondolatsor, de elvileg a rendszerváltás után meghaladtuk ezt a gondolatot.

Tehát akkor miért öli meg a gazdaságot az extraprofit? Képzeld el a következő helyzetet: van száz forintod, amit be akarsz fektetni, az egyszerűség szempontjából két forgatókönyved van:

1. Add ide a pénzedet, igyekszünk minél nagyobb hozamot adni neked. az ügyfeleink fontosak számunkra!

2. Nem adunk neked extraprofitot, hogy elvedd a pénzünket! keveset kapsz, annyit sem érdemelsz!

Igen, sarkos megfogalmazás, de egy külföldi befektető számára ezt jelenti a kormányzati kommunikáció. Ha itt fekteted be a pénzed, embereknek adsz munkát, akkor is rossz befektető vagy, mert hozamot vársz el. Persze ez nem ilyen fekete fehér, mert vannak jó befektetők is, pl az Audi, ki tudja miért, aki még több adományt is megérdemel az elvártnál.

De a lényeg, hogy minden politikai alapon dől el. Nem lehet tudni melyik szektor lesz a következő fekete bárány. Lehet bárki. És ez nem számszerűsíthető kockázat. Az olyan ad hoc gazdaság politika, amibe belefér, hogy az egyik nap kihozzák, hogy tönkre vágnak egy ágazatot, aztán visszavonják, nem vonzza a tőkét. Egyszerűen nem. Mert a pénzről szól, és az nem szereti a kapkodást, és az értelmetlen bullshitelést. Nem lehet úgy lerakni egy üzleti tervet, hogy ez a várható bevétel, kivétel, ha a kormányzat kitalálja, hogy túl sok pénzt keresünk, és elveszi tőlünk a bevételeinket...

Tehát az extra profit valóban elveszi a magyar gazdaság versenyképességét, de nem azért mert kiviszik a pénzt a multik, hanem mert nem merik behozni!

A bejegyzés trackback címe:

https://concerningthirdparty.blog.hu/api/trackback/id/tr126905387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.25. 20:56:50

A posztban nincs egyetlen szám se, színtiszta fantázia.

A valóságban sosem dőlt így a pénz ide: www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/hozzank_ozonlik_most_a_legtobb_eu-forras.204643.html

Az hogy mi az extraprofit, természetesen a regnáló hatalom dönti el, ahogy mindig is tette. A libolsik szerint 200ezres fizetés volt az extraprofit, a fidesz szerint meg a sokmilliárdos vállalati profitok. Izlés dolga.

Rodolfo63 2014.11.25. 21:01:08

létezik olyan fogalom, hogy extra profit - de ez nem egy pozitív vagy negatív dolog

egyszerűen az az extra profit, ami a tervezett profiton felül jön be

leegyszerűsítve, ha egy cég egy évre 12% profittal számolt, de 16% lett a vége, akkor a 4%-os különbözet az extra profit - ami után szintén "extra" adót fizet

Kard 2014.11.25. 21:07:40

@Tiszteltetem Brüsszelet: Már bocs, de a szezont kevered a fazonnal. Az egyik EU-s forrás amit a támogatásként kapunk javarészt infrastruktúra fejlesztésre. Amiről pedig a cikkíró beszél az a működő tőke beáramlás. Az ami ténylegesen munkahelyeket teremt (mert ugyebár egy metró-, autópályaépítés lehet teremt munkahelyet de csak arra néhány évre amíg építik), ami adózik itt és profitot termel.
Mellesleg az extra profit mint szó Marx tollából ered, alapvetően egy kommunista valami. Superprofit. Erre keress rá.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.25. 21:14:32

@Kard: Az eu-s forrás valóban nem müködőtőke, de ez mind1, mert arról ugyanazt hazudják a blogok. Mosmávége elzárjákacsapot mileszvelünk?

A linken látszik hogy a komik a töredékét tudták kiharcolni annak ami most jön.

Ha igaz amit a müködőtőke munkahely generálásáról irsz, akkor Mo-ra qrva sok müködőtőke jön, mert 400zerrel több a munkahely most, mint 4 éve (igaz, ebből csak 250 a versenyszféra).

Brix 2014.11.25. 21:30:23

Az államnak az lenne a feladata , hogy biztosítsa a tisztességes szabadpiaci verseny feltételeit. Ha az állam mesterségesen beavatkozik a piaci folyamatokba és lecsökkenti a piaci versenyt, akkor jön létre a tisztességtelen profit, a fogyasztók kárára. Az a profit, amely szabadpiaci feltételek között jön létre , úgy hogy az emberek választhatnak, kinek adják oda a pénzüket a szolgáltatásért vagy termékért cserébe, tisztességesnek minősül.
Ha a profitra, a vállalkozás eredményére magasabb adókat vetünk ki, akkor úgy igazságos , hogy minden más jövedelemre is extra adókat vetünk ki
Ha a vállalkozást extra adók terhelik, az általános egy kulcs felett, akkor az extra magas munka jövedelmeket is többlet terhet kellene rakni...
Magyarország egyik alapvető problémája , hogy a legfelső jövedelmi decilis éves szinten 400-500 milliárd forint extra jövedelemhez jut, mivel hatalompolitikai okokból a regnáló hatalom nem terheli őket. Cserébe világbajnok fogyasztási típusú adókat fizetünk ( áfa= szegények adója) és itt vannak a gonosz multikra extra profitjára kivetett adók, amelyeket megint csak a lakosság fizet meg áttételesen.. . A bankok szinte minden adóköltségüket áthárították az ügyfelekre ....

Brix 2014.11.25. 21:52:11

@Tiszteltetem Brüsszelet: " 400zerrel több a munkahely most, mint 4 éve (igaz, ebből csak 250 a versenyszféra).
A 4 -5 évvel ezelőtti szinttel nem kellene hasonlítani, hiszen akkor egy gazdasági világválság volt. Magyarországon kb 150- 200 ezer piaci munkahely veszett el néhány hónap alatt. kb 4 év kellett, hogy a privát szférában visszaálljon a korábbi foglalkoztatási szint. A mostani ,megtévesztő adatok a külföldön dolgozók óriási táborának és a 200 ezer közfoglalkoztatottnak köszönhetők ... Most kb annyi a hivatalos munkanélküliség , mint a válság előtti szinten volt, csak jóval több külföldön dolgozóval és közmunkással...
Nem s szabad elfelejteni hogy a magyar reál GDP még mindig a válság előtti szinten van, min 1,5-2 év kell, jó esetben , hogy a elérjük a 6 évvel ezelőtti szintet.... Mitől lenne több munkahely Magyarországon???

ember100 2014.11.25. 21:56:40

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Helló !

Egy kicsit NAGYON el vagy tévedve . a 400.000 munkahely nagy része közmunka!és a versenyszféra nagy részét is a kényszervállalkozók teszik ki.
IGEN ha az únió elzárja a pénzcsapot tényleg szarban leszünk , mert ebből a rengeteg pénzből a köztalicska , csúti gáz szerelő ... cégeit pénzelik .

Kard 2014.11.25. 22:07:10

@Tiszteltetem Brüsszelet: Az előző uniós költségvetésben egyik Kelet-Európai állam se kapott "teljes" összeget mert akkor a Spanyoloknak és Portugáloknak nem jutott volna semmi. Ezért kapunk most többet. Ez nem szoci vagy Fideszes kiharcolás. Ez így volt eltervezve évekkel ezelőtt. Picit tájékozódj mielőtt butaságokat írsz komcsi.
Olvasgasd még Marx meg Engels műveit, de Lenint biztos találsz magyarul is :). Ott majd írnak neked az extraprofitról.

sanyix 2014.11.25. 23:59:35

@Tiszteltetem Brüsszelet: nincs 400 ezerrel több munkahely, mert ennek egy része közmunka, a másik statisztikai mutyi (külföldön dolgozók beleszámolása pl).

Bambano 2014.11.26. 00:16:03

privát magánvélemény: szerintem hívjuk extraprofitnak azt, amit valami piactorzító praktikával (tipikusan: árkartell) szereznek meg a jól informált szabadpiaci piactisztító áron elért profithoz képest.

fehérfarkas 2014.11.26. 01:48:37

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Bocsi, de nem ez ellen az EU ellen szabadságharcolunk, és nem ennek az EU-nak adja Orbán a kokikat és sallereket, amelyik pénzt ad nekünk?
Én az EU helyében elzárnám a pénzcsapokat, mert nem támogatnám az ellenem szabadságharcolókat, és a nekem kokikat és sallereket adókat.
Ha nem értenéd, akkor leírom magyarul is: azzal dicsekedsz a kormányoddal együtt, ami ellen 4 éve uszítasz (a kormányoddal együtt). Undorító és szánalmas.

igazi Ténytár 2014.11.26. 03:48:45

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Vajon miért van az, hogy a Bayer Zsoca szerint Orbánt lelőni akaró, puccsista CIAs amerikaiak, embereket kiszipolyozó gonosz multi BANKJA az hiteles forrás lett a polgároknak?

Es hogy valamiért nem az eredeti JP Morgan cikket linkelik be mindenhova, hanem a nem olvasható magyar változatot?

Ennyit tudott az nagy agytröszt összehozni az ukrán "adócsalók" lányával randizás közben? ;-))))

Nzoltan 2014.11.26. 06:20:35

Magyarhonban soha nem működtek a piaci dolgok. Lévén kicsi piacról van szó, a kevés szereplő inkább kartelezett. Különben nem nálunk lennének a termékek kb. a legdrágábbak az EU-ban.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.26. 06:53:32

Mi az extraprofit? A négy év alatt szaros seggű gázszerelőből milliárdossá válni az extraprofit, vagy a mi kutyánk kölke, és mindenkinek kuss?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.26. 07:48:09

Igen van olyan, hogy extraprofit: versenyszferaban sose dolgozo lofaszjoskak zsiros kormanyzati fizetese,
Szijjarto villaja, Simicska milliardjai, kamu tanulmanyokert bezsebelt milliardok, kistafirozott haveri cegek, kozszolgak altal felvett ilyen-olyan potlekok (nyelvvizsgapotlek egy diplomas kozszolganak? Mikor a diploma elofeltetele a nyelvvizsga? Mikor munkakorehez nem is kell hasznalnia a nyelvet?)
27% AFA, na az extraprofit az allamnak.
Az extraprofit egy regi kommunists trukk, szolam, bloff. A lenyulast elorejelzo bebofoges hiena politikusok reszerol.
A manyup is extraprofitja volt a penztar tagoknak? Azert kellett ellop... ize... megvedeni?

Netuddki. 2014.11.26. 08:27:46

Ostobaság? Annak nevezném a legkevésbé. Ez egy nagyon tudatosan felépített propaganda amit már láttunk és eleink tapasztalták a legsötétebb kommunista diktatúrában. A lényeg, hogy valamiért megbélyegezni azokat akiktől el lehet venni a tulajdonukat. Kulákozás, csak hogy a legismertebb módszert említsem.
Nem magyarázgatni kéne a tettüket hanem börtönbe csukni az ilyen megélhetési bűnözőket. Mert ezek egyszerűen tolvajok.
Ha amúgy az állam szabályozni akarná itt az állampolgárok kifosztását a gazdaság szereplői által akkor erre minden eszköze meglenne. De akkor valóban meg kellene alkotni a gazdaság szereplői számára a játékszabályokat, és főleg be is kéne tartatni. Nem pedig beállni a sorba és részt követelni a pénzből, amit úgyis ellopnak és nem a magyar állampolgárok javára fordítanak...

Netuddki. 2014.11.26. 08:29:21

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Akinek magyarázni kell, az előbb a magyar megélhetési "politikusokról" beszéltem.

Netuddki. 2014.11.26. 08:34:36

@Tiszteltetem Brüsszelet: Anyád picsáját te orbánnyalonc! Mit ért el a gazdád az SZJA csökkentéssel bazmeg??? 60%-ról lecsökkent 50%-ra az állami elvonás. Halottnak a csók.
Ja, meg átkeresztelték a gazdáid a TB-t és a nyugdíjjárulékot, hogy lelkiismeret furdalás nélkül tudják másra költeni és ellopni. Óriási teljesítmény bazmeg! Büszkék lehettek rá ostoba, hazug, tolvaj élősködők!

Boka1 2014.11.26. 08:59:54

A más profitja a tisztességtelen.

vadi3 2014.11.26. 10:12:14

@Boka1: Bocs hogy továbbfojtatom a gondolatodat.

Más profitja tisztességtelen, az enyém bármekkora lehet, de mindenképp tisztességes

Reszelő Aladár 2014.11.26. 16:20:20

Azért a mostani Luxembourg-gate kapcsán már lehet sejteni, hogy mi is az extraprofit. Legalábbis az 0,1% adóteher estén már csalni drágább.
Hogy mi a luxusprofit? Mondjuk az itteni működési költségeken igazságtalanul megspórolt pénz adóként történő visszatartása. Mi igazságtalan? Mondjuk a túlóra, a munkavédelmi szabályok szándékos megszegése, veszélyes munkák végeztetése, a minimálbérre bejelentés, a 90-120 napos fizetési határidő alkalmazása, a nevetséges bónuszok és alacsony juttatások vagy éppen a fekete foglalkoztatás.
Ha pedig az optimalizált adózás utáni eredmény elhagyja az országot, akkor azzal csak mi vesztünk, míg egy egy dollármilliárdos 47-ik leszármazottjának unokája is kőgazdag lesz.

Amúgy érdekes, hogy akik a SZJA-ban progresszív adót követelnek, azoknál a cégek adóztatása esetében ez fel sem vetik. Pedig a különadó ugyanerről szól.

Nézzük meg, hogy egy a nemzetgazdaságban átlag hány százalék adót fizet egy cég, és árbevélre vetítve hány százalék a kiadása. Árbevétel mínusz ráfordítás, a különbségből levonjuk az átlagos adóterhelést, ezzel megkapjuk a profitot. Megnézzük, hogy ez hány százaléka az árbevételnek.
Ennyi az várható profit. Mondjuk ennek a kétszerese felett beszélhetünk luxusprofitról.
süti beállítások módosítása